MF DNES

Nová mobilní revoluce? První náznak přichází od Vodafonu

- – Aleš Černý

PRAHA „Pevně doufám, že nás letos čeká datové jaro,“nechal se tento týden slyšet šéf Českého telekomuni­kačního úřadu (ČTÚ) Jaromír Novák. Poselství této věty bylo jasné. Ve srovnání se zahraničím vysoké ceny za mobilní data, které začali ve velkém kritizovat i politici, se začnou měnit a operátoři mezi sebou začnou o zákazníky soutěžit. Nejlépe tak, že začnou zákazníkům nabízet vyšší datové limity.

Něco podobného tu bylo před čtyřmi lety s hlasovými tarify. Iniciátore­m byl operátor O2, tehdy ještě vlastněný španělskou Telefóniko­u. Snížil cenu neomezenéh­o hlasového tarifu na 749 korun. Hned ho následoval­i oba konkurenti a nastala na evropské poměry unikátní situace – na několik let se všichni operátoři zabarikádo­vali na stejné nabídkové ceně pro koncového zákazníka.

Konkurenčn­í boj se přesunul do firemní sféry nebo k neveřejným tarifům. Lidově řečeno: „vyvolení“mají data levná, doplácejí na ně ti obyčejní.

Shodou okolností hned druhý den po schůzce premiéra se šéfy ČTÚ a antimonopo­lního úřadu přišel první krok z trhu. Nejmenší z trojice síťových operátorů Vodafone včera představil novinku. U svého Red+, tedy „rodinného tarifu“pro čtyři SIM karty s neomezeným voláním a 2 GB dat, zavedl možnost dokoupit za tisícovku balík 40 GB dat. Ta – stejně jako data v základu – si mohou účastníci tarifu rozdělit dle libosti. Celkově za to zaplatí pro někoho možná odstrašují­cí 2 499 korun. Rozpočítám­e-li to na jednoho uživatele (nemusí jít o člena rodiny, ale kohokoli, kdo se domluví), dojdeme k číslu 625 korun na osobu. To je o 124 korun levnější, ale hlavně zároveň o 8 gigabajtů plnější než nabídky individuál­ních tarifů českých operátorů.

Ne, Vodafone nezlevnil některý ze stávajícíc­h tarifů. Ani do žádného jen nepřidal data. Jeho novinka je vlastně hybridem mezi koncovým tarifem a tím firemním. Přesto si od ní ve Vodafonu dost slibují. „Chceme na tuto nabídku nalákat hodně nových zákazníků. Naše vánoční promoakce ukázaly, že na zvýšení datového limitu lidé slyší,“vysvětlil krok nový generální ředitel firmy Jiří Báča.

Přidat zvažuje i T-Mobile

Pokud se mu to povede, mohla by opět i v této části telekomuni­kačního trhu opět načas zavládnout soutěž, po které volají zákazníci, regulátor a v posledních dnech i politici.

V reakci na Vodafone najednou přichází nadějná odpověď i od T-Mobilu. „O navýšení datových objemů uvažujeme. V současné době testujeme zájem zákazníků o větší objemy dat v rámci probíhajíc­í kampaně, kdy významně dotujeme chytré telefony a přidáváme k nim 10 GB dat po tři měsíce zdarma,“říká mluvčí největšího operátora Martina Kemrová.

Komentovat situaci zatím nechtěli z O2, jejíž šéf Tomáš Budník v pondělí řekl novinářům, že se mu v současnost­i přidání dat nejeví jako řešení, které by se firmě vyplatilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia