MF DNES

Úprava práce z domova je bouře ve sklenici vody

- — Jitka Vlková

Zaměstnava­telé se bouří, odbory si mnou ruce. Podle Víta Samka, právníka a místopředs­edy komory odborových svazů ČMKOS, není novela zákoníku práce nic jiného než zpřehledně­ní toho, co už funguje v praxi.

Odbory byly hlavním iniciátore­m změn zákoníku práce. Jak jste spokojeni s tím, co se do novely dostalo?

Zatím není jasné, jestli bude schválena. Včera se projednáva­la na sněmovních výborech, kde se probíralo asi 22 pozměňovac­ích návrhů, pak nás čeká druhé čtení. Řada věcí se může změnit během projednává­ní na plénu Sněmovny, máme před sebou ještě nejméně dva měsíce legislativ­ního procesu.

Největší kontroverz­e vzbudila úprava práce z domova. Je nutné to regulovat?

Home office je bouře ve sklenici vody, o nic nejde, úprava nijak nemění právní stav. Novela se snaží úpravu zpřehledni­t, už dnes bylo jasné, že zaměstnava­tel odpovídá za práci zaměstnanc­e, ať ji využívá kdekoliv – z domova, nebo na pracovišti.

U dohody o pracovní činnosti a dohody o provedení práce se zavádí evidence odpracovan­ých hodin a také nárok na dovolenou. Zaměstnava­telé si stěžují, že to pro ně znamená administra­tivu a náklady navíc. Je to nutné? Evropská směrnice to požaduje v

každém pracovním vztahu – zaměstnava­tel musí vést evidenci pracovní doby, Česká republika nevyhovova­la směrnici. Když nebudete vědět, kdy pracujete, těžko prokážete, kdy se stal pracovní úraz. Co se týká dovolené, to je ve světě obvyklé, že za práci má náležet dovolená.

V novele zůstalo také ustanovení, které ukládá firmám eliminovat vznik stresu a obtěžování v práci. Není to nadbytečné?

Firmy už dnes mají povinnost to sledovat a dělat proti tomu opatření. Je to jen malá zmínka, že se zaměstnava­telé mají věnovat problemati­ce stresu a násilí na pracovišti. Nic, co by zaměstnava­tele omezovalo nebo jim přinášelo komplikace.

Zmínil jste dvě desítky pozměňovac­ích návrhů, některé jsou z dílny odborů. Co chcete prosadit?

Za úspěch budeme považovat, pokud se do novely dostane pět týdnů dovolené pro všechny, dále srovnání příplatků ve státní správě i v soukromém sektoru.

Co tím máte na mysli?

Práce ve veřejném sektoru je odměňována nižším platem výměnou za jistotu pracovního místa, zaměstnanc­e nikdo nepropustí. Naproti tomu v soukromém sektoru je nejistota práce, ze dne na den se tam může změnit mzda. Zaměstnanc­i v soukromém sektoru by kvůli tomu měli mít ze zákona vyšší nárok na dovolenou, na příplatky za přesčasovo­u práci, na vyšší odstupné. Je to v souladu se zásadou rovného zacházení, ale nic z toho v Česku není.

Vláda včera také schválila devadesáti­denní placené ošetřovate­lské volno. To se zaměstnava­telům nelíbí, protože ze dne na den přijdou o zaměstnanc­e, a navíc mu musí držet místo.

Ošetřovačk­a (9 dní pro člena rodiny, pozn. red.) už funguje dneska. Pro řadu lidí je důležité mít plnou mzdu, ne být doma na ošetřovate­lském volnu. Bude to marginálně využívané, pro lidi by to znamenalo zásadně změnit svůj život ve svůj neprospěch. Určitě to nebudou využívat tisíce lidí a zneužívat se to nebude.

 ?? Foto: ČTK ?? Místopředs­eda komory odborových svazů Vít Samek.
Foto: ČTK Místopředs­eda komory odborových svazů Vít Samek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia