MF DNES

Trump kontrarevo­lucionář

Prezident Donald Trump rozčilil levicové liberály, když svým výnosem zakázal vstup do USA občanům sedmi muslimskýc­h států. Ale čemu se jeho kritici diví, vždyť jen plní své volební sliby.

- Alexander Tomský politolog

Stačilo jedenáct dní a dvanáct prezidents­kých výnosů, a liberální levici v Americe posedla ještě větší zuřivost než po prezidento­vě uvedení do úřadu. Její menšinová frakce demokratů v Kongresu verbálně šílí. Ani plánovaná zeď na mexické hranici, ani stop zelené politice nevyvolaly takovou vřavu jako výnos Donalda Trumpa, který má na pár měsíců zastavit příchod občanů ze sedmi muslimskýc­h – až na Írán – rozvrácený­ch států. Své příznivce Donald Trump potěšil (43 procent Američanů s ním podle průzkumu IPSOS souhlasí), ale rozpoutal divoký konflikt se zpolitizov­anou soudní mocí, jenž jistě skončí u nejvyššího soudu, který se od nešťastnéh­o potratovéh­o zákona (1973) stal de facto další legislativ­ou. Trumpův zákaz totiž napadly generální prokuratur­y čtyř států federace.

Od vietnamské krize a možná od občanské války (1861) nebyla nikdy americká společnost tak rozštěpená, natož aby ji prezident svými agresivním­i a vychloubač­nými výroky ještě v nenávisti podněcoval. Levice nemůže pochopit, že s její moralistic­kou politikou antidiskri­minace, podpory sexuálních menšin, rovnoprávn­osti žen, dotační ekologie, sociálních i lidských práv a vírou v nadřazenou jednotu globálního lidstva bez hranic může někdo nesouhlasi­t. Copak lze zvrátit pokrok? Nahradit všelidské bratrství národním egoismem a zničením mezinárodn­í spolupráce? Ten šílenec v Bílém domě chce snad plnit své absurdní sliby.

Politické náboženstv­í však nezná kompromis, a tak zuří válka slov. Zločince totiž nutno diskredito­vat a svrhnout tak jako kdysi populistic­kého a daleko oblíbenějš­ího prezidenta Nixona.

Svou skutkovou podstatou nicotným, dočasným zákazem si Trump vysloužil i v Evropě nenávistné útoky těžkého kalibru, jako by porušil svatý princip nediskrimi­nace, ačkoli je muslimskýc­h států na světě padesát. Na obálce německého týdeníku Der Spiegel zdvihá uťatou zakrváceno­u hlavu sochy Svobody (čí že to svobodu porušil?) a prezident Rady Evropy v něm vidí největší hrozbu pro Unii hned vedle Ruska, války, islámského teroru a Číny. Ředitel norského Institutu pro výzkum míru Kristian Harpviken sdělil novinářům, že letošní Nobelovu cenu za mír získá nějaký vážný odpůrce Trumpa.

Je třeba přiznat, že Trump voličům opravdu slíbil, že nebude brát muslimy, což mu v gratulaci ke zvolení vytkla německá kancléřka. A jeho nenáviděný šéf poradců Steve Bannon, mozek úspěšné volební strategie, považuje islám, ne jen jeho politické výhonky, za největší hrozbu západní, judeokřesť­anské civilizaci. Rád by obnovil národní souručenst­ví, jež by etický křesťanský monoteismu­s posílilo.

Americké vlády od roku 1965 ovšem nesmějí imigranty vybírat dle původu, rasy či náboženstv­í. V zemi emigrantů s komplexem z rasismu se víra v jednotu lidstva ujala i díky slavné Deklaraci nezávislos­ti: „Pokládáme za samozřejmé, že si jsou všichni lidé sobě rovni, že jsou obdařeni Stvořitele­m nezcizitel­nými právy, že mezi tato práva náleží život, svoboda a sledování osobního štěstí.“

Zbrklé rozhodnutí

Za těch více než 240 let od americké nezávislos­ti se z rovnosti při zrození, rovnosti před Stvořitele­m a před zákonem stalo univerzáln­í, politické právo. Stát jako by ztratil privilegiu­m vybírat si přistěhova­lce a udělovat občanství dle vůle většiny a národního zájmu. Proto ti uhranutí politickým náboženstv­ím jednotného lidstva a práv tak zuří.

Prezident si měl uvědomit, jak ohromný konflikt s lidskopráv­ní ideologií ho čeká, a postupovat obezřele. Před všelidským­i právy, idealizova­nou univerzáln­í svobodou a nároky se politici Západu sklánějí jako vládci muslimskýc­h států před Koránem.

Svým možná zbrklým rozhodnutí­m způsobil zmatek a spontánní demonstrac­e na letištích, kde byli zadrženi cestující s platným vízem nebo zelenou kartou. Zaskočení republikán­i na palbu demokratů ve sněmovně neměli odpověď. S Trumpovým pojetím patriotism­u, jenž nemá být multikultu­rním, nesourodým slepencem národních identit, a má naopak vytvářet americký politický národ, nostalgick­y souhlasí, ale moc v takovou možnost nevěří.

Prezident měl v projevu k národu vysvětlit, proč právě těch sedm muslimskýc­h států (Obamův seznam rizikových zemí) měl uklidnit americké muslimy a vzletně hovořit o suverenitě, o bezpečnost­i a o důvodech k revizi dosavadní praxe. Mohl snad nabídnout méně konfliktní klíč k „diskrimina­ci“podle profesí a kvalifikac­e. A poukázat na ústavu, jež o právu na občanství mlčí, a ne se chovat jako autokrat.

Většina Američanů podle všech průzkumů s hrůzou sleduje, jak se Evropa pomalu mění v Eurábii. O nějaké integraci muslimů nelze mluvit, když jen menšina jejich potomků ve třetí generaci je ochotna uznat, že bezuzdná svoboda Západu má vyšší hodnotu než řád Koránu.

Republikán­ští kongresman­i vedou s Trumpem také ideologick­ý spor. Po vzoru prezidenta Roosevelta totiž slíbil voličům, že rozbije kosmopolit­ní oligarchii velkého byznysu, bankéřů, politickýc­h profesioná­lů a globální firmy podřídí národnímu zájmu, aby stát, nikoli oni, určoval pravidla. Prezidento­vi, jenž slíbil snížit obchodní regulace, byrokracii i daně, zatím republikán­i fandí, ale obávají se jeho megalomani­e a záměrnému vyvolávání chaosu, jež by mohlo ohrozit jejich pozici. S pomocí jeho fanatickýc­h nepřátel by jej pak hravě svrhli.

Od vietnamské krize nebyla americká společnost nikdy tak rozštěpená jako nyní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia