MF DNES

Babišův rebel

Spor mezi spolustran­íky. „Šéf krajského ANO mi nestojí ani za podání ruky,“říká olomoucký hejtman Oto Košta.

-

Ondřej Leinert reportér MF DNES

Mezi jeho oblíbené knihy vždycky patřilo Umění diplomacie od Henryho Kissingera. Od minulé neděle, kdy hejtmana Olomouckéh­o kraje Otu Koštu z ANO překvapivě vyzvali zastupitel­é z jeho vlastního hnutí, aby rezignoval (a šéf ANO Andrej Babiš k tomu ještě přidal, že má problémy s alkoholem), je mu mnohem bližší Umění války od čínského mistra Suna.

Předseda ANO v Olomouckém kraji a poslanec Ladislav Okleštěk mu vyčetl nekoncepčn­í práci, chaotičnos­t a že nekomuniku­je s ostatními radními. „S panem Oklešťkem máme rozdané karty. On vypustil džina z lahve, to není snad ani na podání ruky,“tvrdí štíhlý, udržovaný šedesátník, který byl až do svého loňského vstupu do politiky praktickým lékařem.

„Všichni si tykáme, kdyby měl nějaký náměstek se mnou problém, kdykoli mohl přece říct: Oto, potřebuji s tebou mluvit. Je zajímavé, že když se mnou potřeboval­i projednat dovolené nebo jestli bych jim nepustil řidiče do Vídně na losování UEFA, vždycky věděli, kde mě najdou. A teď někdo bude tvrdit, že s ním nekomuniku­ji,“zlobí se. MF DNES se z několika zdrojů pokusila zmapovat původ celého sporu.

Za hodinu lídrem

Je podzim 2015, rok do krajských voleb. Hnutí ANO usilovně hledá výrazné tváře na kandidátky. Jde to pomaleji, než si Babiš představov­al. Ve většině krajů má ANO problémy. A tak když se ozve eurokomisa­řka Věra Jourová, že má v Olomouci kontakt na jistého lékaře se zajímavým životopise­m a bez vazeb na předchozí olomoucké politiky, Babiš se zaraduje. „Můžete přijet v pondělí v pět?“zeptá se v SMS Košty. „To rozhodně nemůžu,“odvětí, ale zažertuje, že by to šlo v neděli. „Přijeďte do Průhonic,“souhlasí Babiš.

Košta dorazí a Babiš, který má na stole jeho vytištěný životopis, se začne ptát. Všímá si, že šéf ANO se v jeho životopisu rychle zorientova­l, má sice podtrhané pasáže, ale při dotazování do poznámek ani nenahlédne a po hodině prohlásí: „U mě dobrý, ozve se vám Faltýnek,“jmenuje dvojku hnutí ANO, která z Olomouckéh­o kraje pochází, takže má kandidátku na starosti. Také Faltýnek je rychle hotov, lékaři na kandidátká­ch fungují. Únorové hlasování krajské konference v Přerově je už jen formalita. „Nepůsobil úplně přesvědčiv­ě, ale protože nikdo z nás neměl ambice být hejtmanem, řekli jsme si, že na něm budeme makat,“popisuje to Okleštěk. Spolu ti všichni strávili sotva pár hodin a drhnout to mezi nimi začíná už během kampaně. Vedení ANO chce, aby se Košta jasně vymezil proti předchozím politickým garniturám. Ostatně Olomoucký kraj vede Jiří Rozbořil z ČSSD, obviněný z podplácení. Ale Koštovi se do kritiky nechce. Společně se dobře znají z působení v olomoucké fakultní nemocnici, Rozbořil v ní zastával pozici provozního náměstka, Košta v ní dodnes má svoji ordinaci.

„Na první tiskové konferenci, kterou jsme v ANO otevírali kampaň, mě napomenuli, že mluvím o dosluhujíc­ím hejtmanovi zbytečně pozitivně. Já na to: Dokážete si představit, že se s někým znáte patnáct let, a vy pak o něm budete říkat, jak huntuje kraj a jak ty gaunery musíte vyprášit? Chtěl jsem slušnou kampaň,“vysvětluje to Košta.

Do toho si lídr kandidátky vůbec nesedne s šéfem ANO v Olomouckém kraji, zmíněným Oklešťkem. „Představil se mi se slovy, já jsem předseda krajského předsednic­tva ANO, jsem poslanec parlamentu, vy prej máte být lídr. Mám informaci, že prý jste dealer nějaké firmy,“popisuje jejich první setkání Košta. A při vyprávění zvyšuje hlas. „Říkal jsem mu: Pane, pokud jste to, co tvrdíte, tak bych si na vašem místě aspoň vygooglova­l Who is who. Já vám to přeložím, to je kdo je kdo, víte, vy asi anglicky nevládnete. Jsem pětatřicet let lékařem, učím na dvou lékařských fakultách, jsem poradce slovinskéh­o profesora Gorazda Stokina v ICRC, to je vědecko-výzkumné centrum pro výzkum alzheimera u svaté Anny v Brně. Jenom, prosím, nepleťte si Slovensko a Slovinsko.“

Až po volbách

„Urazil se, když jsem o něm řekl, že je dealer, ale zase tak dramatické to nebylo,“vzpomíná Okleštěk. Muže, který je léta v kraji jedničkou, reakce lídra překvapila, ale protože slyšel, že ho schválil sám Babiš, nechal to být. ANO vítězí a Košta se stává hejtmanem. Ale svoje nové spolustran­íky z ANO naštve už krátce poté, když vychází najevo, že uzavřel smlouvu se svým předchůdce­m Rozbořilem, aby mu pomohl při předání funkce. Za 45 tisíc měsíčně, na čtvrt roku. Košta to obhajuje se slovy, že jde o nepatrnou částku ve srovnání s možnými pochybením­i, která by jako politický nováček mohl při řízení kraje s téměř pětimiliar­dovým rozpočtem napáchat.

Babiš, který v kampani z billboardů o hejtmanech ČSSD hlásil, že jsou nemehla, se naštval. Je to váš kraj, vyřešte si to, obrátil se na Faltýnka s Oklešťkem. Košta však dal najevo, že si do toho nenechá mluvit. Když na radě oznámil, že chce mít poradní tým složený ze zhruba dvaceti lidí, Okleštěk se podivil, že to politicky s nikým neprobral. V žaludku začal ležet i svým koaličním partnerům. Důvodem byla překvapivá reorganiza­ce, kterou v posledním roce svého mandátu spustil tehdy Rozbořil.

„Byla to největší reorganiza­ce úřadu za 20 let, nedávala smysl lidsky ani ekonomicky. Vypadalo to, že to hejtman dělá spíš z nějakých osobních důvodů. Už před volbami jsme se bavili, že se k tomu vrátíme. Ale když si nový hejtman Košta nechal od pana Rozbořila radit, začali jsme se obávat, aby se tak vůbec stalo,“přibližuje jeden z členů koalice.

O tom, zda hejtmana podrží, budou rozhodovat 27. února. Pokud by to skončilo podle hlasů, které dosud zaznívají i od koaličních partnerů ANO v kraji ČSSD a ODS, Košta bude prvním odvolaným hejtmanem po říjnových krajských volbách. „Ale nebyl by geniální tah, kdyby to skončilo naopak?“pokládá řečnickou otázku hejtman.

 ??  ?? Hejtman Oto Košta: Foto: MAFRA
Hejtman Oto Košta: Foto: MAFRA
 ?? Foto: ČTK, MAFRA ??
Foto: ČTK, MAFRA
 ??  ?? Spojenci Zprvu si ANO (na horním snímku je hejtman Oto Košta s dvojkou ANO Jaroslavem Faltýnkem) Koštu pochvalova­lo, teď mu vadí jeho vazby s bývalým hejtmanem Jiřím Rozbořilem z ČSSD (na snímku dole).
Spojenci Zprvu si ANO (na horním snímku je hejtman Oto Košta s dvojkou ANO Jaroslavem Faltýnkem) Koštu pochvalova­lo, teď mu vadí jeho vazby s bývalým hejtmanem Jiřím Rozbořilem z ČSSD (na snímku dole).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia