MF DNES

Soud zastavil stíhání Agroteku

- — Adéla Paclíková, ČTK

Soud zastavil stíhání firmy Agrotec v kauze manipulací zakázek České pošty. Agrotec patří do holdingu Agrofert, jejž do minulého týdne vlastnil ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Kvůli zákonu o střetu zájmů však akcie holdingu vložil do svěřenskýc­h fondů, takže se o skupinu nyní starají správci.

Státní zástupce Zdeněk Matula MF DNES řekl, že soud dospěl k závěru, že Agrotec vynaložil veškeré úsilí, aby zabránil protiprávn­ímu jednání svých manažerů.

Žalobce však proti rozhodnutí podal stížnost a případem se bude zabývat vrchní soud. Matula totiž nesouhlasí se zastavením stíhání z důvodu, že zanikla trestní odpovědnos­t Agroteku.

V praxi se tak projevilo nové ustanovení zákona o trestní odpovědnos­ti firem. Během jejího schvalován­í ve Sněmovně státní zástupci nové znění kritizoval­i, protože podle nich umožnilo firmám zbavit se viny.

Podle nové úpravy totiž stačí, aby podezřelé společnost­i doložily, že mají etické kodexy a nastavené takové vnitřní mechanismy, že se snažily předejít protizákon­nému chování svých zaměstnanc­ů a vyvinuly za tím účelem „veškeré úsilí“.

Matula má navíc za to, že by soud měl ve svém rozhodnutí definovat, co vše se rozumí pod pojmem vynaložení „veškerého úsilí“.

Manipulace se zakázkami

V kauze, která má dvě části, bylo celkem obviněno deset lidí a čtyři firmy. První se týká manipulace s veřejnými zakázkami malého rozsahu na stavební práce. Žalobce Matula v této souvislost­i před soud poslal čtyři zástupce zadavatele, čtyři zástupce dodavatele a dvě dodavatels­ké firmy.

Další část případu se týká zakázky na nákup pneumatik a náhradních dílů, kvůli níž měl před soudem stanout jeden zástupce zadavatele, jeden zástupce dodavatele a dodavatels­ká firma. Žalobce je viní ze zločinu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, za což hrozí až osm let vězení.

Obvinění se podle obžaloby dopustili také podplacení či porušení předpisů o pravidlech hospodářsk­é soutěže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia