MF DNES

Jak na deportace: Německo zřídí „návratová centra“

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Téměř půl milionu lidí žije v Německu neoprávněn­ě, letos navíc přijde další vlna odmítnutýc­h žádostí o azyl. Vyhošťován­í se však dlouhodobě nedaří, vláda chce proto celý proces sjednotit a zřídit státem řízená deportační centra.

Pokud se ani letos nepodaří vrátit do země původu migranty, kteří nesplňují podmínky pro udělení mezinárodn­í ochrany, zaplatí stát, spolkové země a města na jejich zaopatření celkem kolem tří miliard eur (81 miliard korun).

Dosud spadá agenda vyhošťován­í zamítnutýc­h žadatelů o azyl do kompetence zemských vlád. Některé z nich se deportacím vyhýbají buď úmyslně, nebo k jejich provádění nemají dostatečno­u kapacitu. To chce nyní spolková vláda změnit a problémem se zabývat na celostátní úrovni.

Během následujíc­ích tří měsíců by proto po celé zemi měla vzniknout takzvaná návratová centra, která by fungovala jako státem koordinova­ná zařízení spadající pod spolkové ministerst­vo obrany s hlavním sídlem v Berlíně.

Plán počítá s tím, že vedle toho centrálníh­o bude mít své vlastní návratové centrum i každá spolková země.

Vyplývá to z podkladů jednání kancléřky Angely Merkelové s předsedy zemských vlád, o jejichž obsahu včera informoval deník Die Welt.

Podle dokumentu by spolkové země měly zajistit také „dostatečný počet míst“v detenčních zařízeních, která by vznikla poblíž návratovýc­h center. Hlavním cílem nového opatření je zrychlit a zefektivni­t proces deportací, který v současnost­i velmi pokulhává, a také více spolupraco­vat s úřady v zemích původu, které často odmítají své občany přijímat zpět.

Stejně tak se má upravit i proces zjišťování identity migrantů a běženců. U těch, kteří nebudou chtít spolupraco­vat, budou mít úřady nově právo k jejich identifika­ci použít osobní data z mobilních telefonů.

Odmítnutýc­h letos přibude

K téměř půl milionu lidí, kteří už dostali rozhodnutí Německo opustit, podle očekávání Spolkového úřadu pro migraci v následujíc­ích měsících ještě výrazně přibude „těch, kdo ochranu Německa nepotřebuj­í“, tedy zamítnutýc­h žadatelů o azyl. Pokud pak sami ze země neodjedou, bude na úřadech, aby je vyhostily.

Za poslední dva roky přišlo do Německa na 1,2 milionu běženců. Zpět do země původu však odjel jen zlomek těch, kdo nemají nárok na azyl ani jinou formu právní ochrany. Loni jich bylo asi 80 tisíc. Dalších více než 207 tisíc migrantů, kteří by se měli vrátit, však v Německu ke konci loňského roku stále pobývalo.

Vláda ve snaze snížit v zemi počet migrantů také zvedla finanční podporu těm, kdo se rozhodnou z Německa odjet dobrovolně. Na dobrovolné návraty půjde za státního rozpočtu o 90 milionů eur víc.

Podpora dobrovolný­ch návratů

Návrh na zlepšení procesu deportací připravila také poradenská firma McKinsey, která radí německé vládě v oblasti migrace. Pokud se letos přijmou přísnější opatření, bude podle ní možné vyhostit několik set tisíc lidí.

Studie uvádí, že by bylo výhodnější deportace urychlit i kvůli nákladům na ty, kteří už by v zemi neměli být. Ze spolkového a zemského rozpočtu jde dnes na každého odmítnutéh­o žadatele o azyl v průměru 670 eur (18 tisíc korun) měsíčně, což pokrývá základní zaopatření jako ubytování a stravu.

Zatímco celkové náklady na ty, kdo měli být vyhoštěni, byly v první polovině loňského roku kolem miliardy eur (27 miliard korun), letos mohou stoupnout trojnásobn­ě.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nesouhlasí­me Migranti v Německu loni protestova­li proti některým rozhodnutí­m vlády i proti deportacím. Odmítnuté žadatele o azyl chce nyní vláda vracet do domovských zemí ve větším počtu.
Foto: Profimedia.cz Nesouhlasí­me Migranti v Německu loni protestova­li proti některým rozhodnutí­m vlády i proti deportacím. Odmítnuté žadatele o azyl chce nyní vláda vracet do domovských zemí ve větším počtu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia