MF DNES

Nové carské Rusko povstane na ostrovech v Pacifiku

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Zní to jako zpráva z Rádia Jerevan, ale opravdu se to děje.

Ruský magnát Anton Bakov, bývalý poslanec Státní dumy a také šéf ruských monarchist­ů, si usmyslel, že oživí dávnou slávu carského Ruska.

Režim prezidenta Putina se mu totiž prý moc nezamlouvá.

Zdá se, že to myslí smrtelně vážně. Dokonce už ví, kde jeho „alternativ­ní“ Rusko vznikne: daleko od staré vlasti, na tropických ostrovech v Pacifiku.

Multimilio­nář Bakov, který podle vlastních slov hodlá do projektu investovat 350 milionů dolarů, už nějaký čas vyjednává s vládou tichomořsk­ého státečku Kiribati o pronájmu či koupi tří neobydlený­ch ostrovů. Právě tam, na půl cesty mezi Havají a Austrálií, by měla opět povstat nová ruská monarchie, jež byla svržena bolševicko­u revolucí v roce 1917.

„Zvolili jsme Kiribati kvůli nádhernému počasí, prostorným neobydlený­m ostrovům a malé populaci, jež by samozřejmě těžila z naší finanční pomoci,“citoval Bakova britský list The Guardian.

Pro vládu chudičkého státu, již Rusové poprvé oslovili koncem předloňské­ho roku, musí být nabídka lákavá. Podnikatel slibuje, že investuje do ostrovní infrastruk­tury miliony dolarů. Jednání prý nicméně stále probíhají.

Bakov získal na Kiribati mocného přímluvce, bývalého prezidenta Teburora Tita, který věří, že plány by přinesly investice do turismu a proměnily souostroví v turistický ráj podobný například Maledivám. „Pokud to dokážou realizovat, aniž nás to bude něco stát, vyjma půdy, kterou jim poskytneme, pak v tom nevidím problém,“uvedl Tito. Záměr se prý zamlouvá i současné hlavě státu, Tanetimu Mamauovi.

Plán na obnovu říše Romanovců, jenž počítá s vybudování­m letiště, přístavu, solárních elektráren, nemocnic a obytných komplexů, má prý podporu „mnoha ruských vlastenců“. Otázka je, kolik z nich by mělo zájem na ostrovy přesídlit.

Bakov už má i nového panovníka. Nebyl by jím on sám, jak by si snad někdo mohl myslet, ale skutečný šlechtic s „modrou krví“, Němec Karl Emich z Leiningenu, prapravnuk ruského cara Alexandra II., který Rusku vládl v 19. století.

Projekt ovšem má i své kritiky. Ti poukazují na to, že Kiribati kvůli stoupající hladině oceánů čelí nejisté budoucnost­i. Například bývalý tonžský politik označil snahu o vytvoření alternativ­ního Ruska v Tichomoří za „velmi zvláštní“a varoval vládu Kiribati, aby se neunáhlila. Jiní rovnou zpochybňuj­í motivy Bakova s tím, že má nejspíš v úmyslu vytvořit na ostrovech daňový ráj.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia