MF DNES

Paroubkova trapná pomsta českým vysokým školám

- Marek Přibil redaktor MF DNES

Jiřímu Paroubkovi nelze upřít, že svého času pomohl ČSSD utéct hrobníkovi z lopaty, ač ji pak opětně zahnal do kouta, a že je opakem Bohuslava Sobotky, svého spíš tápajícího nástupce. A Sobotka, v nadsázce řečeno, jaksi také nikdy nehýbal národem tak, že by se paparazzi tloukli o místa za keři ve snaze ukořistit snímky části jeho těla mezi hrudníkem a pánví.

Té se expremiér zbavil. Vypadá o poznání lépe, jak ukázal jeho středeční profil v jisté komerční televizi, kde Paroubek na ukázku předvedl omlazovací cvičení čínských císařů. Čím dál častěji se totiž zviditelňu­je a vymezuje proti současnému vedení ČSSD, která dlouhodobě nic nenabízí, což svědčí o jeho silné touze po návratu.

Co se vzhledu týče, tedy bravo. Co se týká politickéh­o comebacku, tady však pozor: před kamerou se Paroubek diskvalifi­koval. Pomineme-li fakt, že doufá, že „jeho hezká dcera“bude jednou k nápadníkům i milá, není s to si představit, že by studovala vysokou školu v Česku. Jejich úroveň je prý hrozná, děsivá! Když na studia, tak leda do Rakouska či Německa.

Projevil tím opovržení nad tuzemským terciárním vzdělávání­m, jež je v mnoha ohledech precizní a obtížné. Stačí zmínit 1. lékařskou fakultu UK (i proto mají Němci eminentní zájem o naše lékaře). A takových případů bychom našli dost. Podstata věci se však ráda skrývá: po odchodu ze Sněmovny stál expremiér o to, aby ho vpustili na akademicko­u půdu, leč stýskal si, že žádná VŠ o něj nejeví zájem. „České univerzity mají zřejmě dostatek nadprůměrn­ých kádrů,“zdůraznil zatrpkle pro iDNES.cz.

Ale jistě, Paroubek má i pravdu: úroveň našeho vysokého školství je opravdu leckde (třeba v humanitníc­h oborech) tristní. Ovšem zrovna v případě expremiéro­vých úst, jimiž se, lze soudit, mstí univerzitá­m za nezájem, jde o urážku učitelů – všech těch, kdo uvěřili slibům vlád ČSSD a ze státního školství nezmizeli.

ČSSD kantorům léta vzkazovala (též na billboarde­ch), jak bude školství vzkvétat. A že nejdůležit­ější budovou v obci nebude banka, nýbrž škola. Pravda byla a je jiná, rozhodně v základním a středním školství ano. A dokazuje to sám Paroubek, vzali-li s chotí osud dcerky do vlastních rukou již teď. Vyslali ji do soukromé školy s měsíčním školným 25 tisíc korun a ještě se tím neváhali pochlubit médiím. Nehorázné pokrytectv­í levicového expředsedy vlády.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia