MF DNES

Aktivistům moc nefandím

Poslanec chce do připravova­ného stavebního zákona přidat pasáž, která by urychlila stavbu dálnic.

- Marek Přibil redaktor MF DNES

Urychlit výstavbu nových silnic a dálnic – to je cíl poslance Martina Kolovratní­ka (ANO). Do připravova­ného stavebního zákona proto navrhuje přidat pasáž, která by to umožnila. „Jdeme až na hranu práva na soukromé vlastnictv­í, ale u strategick­ých staveb je to potřeba,“říká poslanec. Norma ještě musí projít klasickým legislativ­ním procesem, zatím jde o vládní návrh, který mnozí považují za velmi kontroverz­ní, ale Kolovratní­k tvrdí, že má velkou šanci na prosazení, protože se záměrem souhlasí koalice i opozice.

Co je podstatou vašeho návrhu? Jak by se stavby urychlily?

Uvedu konkrétní příklad. Každou stavbu, kterou dnes děláte – a je úplně jedno, jestli je to garáž, nějaký developers­ký projekt nebo kus silnice – vám místně schvaluje příslušný úřad. A toto je naprosto zásadní problém u takzvaných liniových staveb, typicky třeba u dálnice D35 ve východních Čechách. Na této trase najdete v rámci jednoho úseku několik stavebních úřadů a také několik zastupitel­stev, která rozhodují o svých obecních územních plánech. Například v Sezemicích, ve Vysokém Mýtě a v Holicích. Každý tento úřad má na svém katastru jinou rozhodovac­í praxi a tamní úředníci mají rozdílné znalosti.

Jaká zjednoduše­ní navrhujete?

Jedním z návrhů je vyvolat tlak na obce, aby byly povinny uvést své vlastní územní plány bezodkladn­ě do souladu s tím nadsazeným – krajským. Stejně tak chceme umožnit krajům, aby pravomoc stavebních úřadů přenesly „o patro výše“, minimálně na obec s rozšířenou působností. Protože zde už mají úředníci větší zkušenosti. Takže pokud to shrnu, liniová stavba, například dálnice, si dnes musí vyžádat stanovisko nespočtu obcí, což nepředstav­itelně zdržuje. A to chceme změnit. Ideálně rozhodovat na co nejmenším množství míst. Nejlépe na kraji.

Strategick­é dopravní stavby jsou často obstruován­y ze strany ekologický­ch organizací či aktivistů. To zřejmě chcete omezit.

Cílíme na zrychlení výstavby dálnic a železnic, protože jejich síť u nás prostě chybí. A opakuji, náš návrh se týká pouze strategick­ých liniových staveb, které schválí vláda. Nejsem fandou ekologický­ch aktivistů, kteří podle mě už jen z principu věci zneužívají zákony. Mají své dogma, tvrdí třeba, že se má jezdit na kole. A já proti tomu tvrdím, že právo většiny a státu má být v tomto případě nadřazené.

Jak toho chcete dosáhnout?

Dotčené veřejnosti umožníme férové projednání stavby. Ale pouze jednou. Pokud bude rozhodnuto ve stavebním řízení, už nebude možné dávat další námitky spolků. Anebo když dnes rozhoduje soud a bodů žaloby je přehršle, často rozhodne třeba ve dvou bodech a zbytek nechá být, což aktivisté zneužijí. Takže my nově navrhujeme, aby soud vypořádal všechny body žalob. Aby se potom neobstruov­alo desítky let, jak je dnes zvykem.

Těmito návrhy se posouváte k hranici ústavního práva na soukromé vlastnictv­í.

Uznávám, že někdy jdeme až na samou hranu. Ale dneska je ochrana soukromého práva nebo jednotlivc­e velmi široce pojatá, což je obecně evropský trend. Pokud je to v zájmu celku, měla by se ta hranice posunout. Uvedu raději další příklad. Stát řekne: Nechceme nehody ve Vysokém Mýtě. Dneska totiž vede silnice I/35 středem Vysokého Mýta, denně tudy projede až padesát tisíc aut a je tam jen jeden světelný přechod pro chodce. Plánovanou dálnici D35, která by dopravu z města odvedla, blokují aktivisté. Tvrdí, že se nesmí stavět, protože tam žije sova. Já tvrdím, že právo obyvatel ve Vysokém Mýtě je poněkud vyšší, než je právo jedné sovy. Anebo i právo jednotlivc­e, který nechce prodat pozemek.

Ale jestliže by se objevil případ, kdy vlastník nehodlá svůj pozemek státu prodat, jak by se postupoval­o?

Už dnes standardně běží vyvlastňov­ací řízení, majitelé mohou žádat dvojnásobe­k odhadní ceny. Náš návrh by – po vzoru Německa – zavedl takzvanou předběžnou dražbu. Ve zcela výjimečnýc­h případech by bylo možné na pozemku zahájit přípravné práce a stavbu, i když soud nadále poběží. Majitel tak bude mít šanci bít se za svá práva, chtít směnu pozemku nebo vyšší cenu. Zahájení stavby to však nezabrání.

Investor si tedy pozemek zabere a začne stavbu chystat.

Přesně tak. Nebude se čekat, až soud rozhodne. Dotyčný si třeba vybojuje, že dostane víc peněz za výkup, ale stavbu to nezdrží.

Taková úprava by se týkala jen dálnic, nebo i silnic druhých a třetích tříd?

Týká se to pouze strategick­ých státních dopravních staveb, jako jsou dálnice, silnice první třídy, železniční koridory evropského významu a centrální energetick­é sítě.

Ve vašem návrhu se objevuje i speciální soudní senát, který by rozhodoval spory ohledně staveb. Co by se tímhle opatřením řešilo?

Jde o specializo­vaný soudní senát pro rozhodován­í o správních žalobách ve všech věcech, které se týkají liniových staveb. Navrhujeme, aby vznikl u Krajského soudu v Brně, aby měl soudce specialist­y na dané právo a řešil žaloby proti umístění strategick­ých staveb. Kdyby aktivisté podali hromadnou žalobu, tak se to nebude řešit nejdřív v Praze, podruhé v Olomouci, ale výlučně na jednom místě. A to pro celou republiku.

Kolik je v Česku strategick­ých staveb, kterých se má návrh týkat?

Je to dokončení D11 do Polska, D35 ve východních Čechách, dále D6 na západ, na Karlovy Vary, D3, která jde podél Českých Budějovic a týká se spojení s Rakouskem. Jsem propagátor­em vysokorych­lostní železnice – proto do této kategorie řadím i budoucí trasy rychlých vlakových spojení, ať už z Drážďan na Prahu, nebo směrem do Brna a na Vídeň. V kvalitě dopravní sítě totiž těžce zaostáváme za západními zeměmi.

 ?? Foto: Michal Král ??
Foto: Michal Král

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia