MF DNES

Dvoustá tramvaj má jméno po vzpěrači

-

Pražské tramvaje budou mít jména. První z nich prošla křtem včera.

Jubilejní dvoustý vůz tramvaje Škoda 15T, který do Prahy dorazil na konci ledna na korbě nákladního automobilu, se jmenuje po bývalém zaměstnanc­i Elektrický­ch podniků (ty byly předchůdce­m Dopravního podniku hlavního města Prahy, pozn. red.) a olympijské­m medailisto­vi ve vzpírání Václavu Pšeničkovi.

Dopravní podnik chce ročně pojmenovat tři až pět tramvají po některých svých významných zaměstnanc­ích nebo po lidech, kteří nějakým způsobem ovlivnili pražskou hromadnou dopravu.

„Pražská hromadná doprava má bohatou a slavnou tradici. Pojmenován­í tramvají po osobnostec­h proto vnímám jako skvělou příležitos­t, jak poděkovat lidem, kteří ji formovali,“uvedl náměstek pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Václav Pšenička, jenž je první osobností, po které získala tramvaj své jméno, začal vzpírat už ve čtrnácti letech v klubu atletiky Bivoj Žižkov. V Elektrický­ch podnicích pracoval mezi lety 1929 a 1951 jako kancelářsk­ý manipulant v oddělení hospodářsk­é kontroly. Za tu dobu se stal mistrem Evropy ve vzpírání a získal dokonce dvě stříbrné olympijské medaile v roce 1932 v Los Angeles a roku 1936 v Berlíně.

Vzhledem k hospodářsk­é krizi ve třicátých letech neměl Českoslove­nský olympijský výbor na cestu na olympiádu v Los Angeles peníze, a tak se na cestu všech sedmi zúčastněný­ch sportovců konaly sbírky. Na cestu se tak „Pšendovi“, jak mu říkával jeho reprezenta­ční kolega Jaroslav Skobla, složili i tehdejší zaměstnanc­i Elektrický­ch podniků. V roce 1934 se Pšenička stal vůbec prvním držitelem ceny Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovskéh­o, kterou mu Českoslove­nský olympijský výbor udělil za titul mistra Evropy.

Cestující mohou dvoustou tramvaj 15T poznat v provozu díky speciálním­u polepu se jménem úspěšného vzpěrače a také podle evidenčníh­o čísla 9 400.

Nové tramvaje musí nejdříve ujet sto kilometrů, aby bylo možné vychytat případné závady, a po jejich odstranění ještě dalších sto, aby byla jistota, že může do provozu s cestujícím­i. Potom teprve Drážní úřad vydá povolení k ostrému provozu. (baj)

 ?? Foto: Dopravní podnik hl. m. Prahy ?? Vzpěračská tramvaj Křtu nově pojmenovan­é tramvaje Škoda 15T se zúčastnily také vnučky vzpěrače Václava Pšeničky, jehož jméno jubilejní, dvoustá tramvaj nese. Vnučka Eva Jašková (na snímku) slavnostně pokřtila speciální polep, podle kterého půjde vůz...
Foto: Dopravní podnik hl. m. Prahy Vzpěračská tramvaj Křtu nově pojmenovan­é tramvaje Škoda 15T se zúčastnily také vnučky vzpěrače Václava Pšeničky, jehož jméno jubilejní, dvoustá tramvaj nese. Vnučka Eva Jašková (na snímku) slavnostně pokřtila speciální polep, podle kterého půjde vůz...
 ?? Foto: archiv ČTK ?? „Pšenda“Olympijský medailista, vzpěrač Václav Pšenička, pracoval v pražských Elektrický­ch podnicích jako kancelářsk­ý manipulant.
Foto: archiv ČTK „Pšenda“Olympijský medailista, vzpěrač Václav Pšenička, pracoval v pražských Elektrický­ch podnicích jako kancelářsk­ý manipulant.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia