MF DNES

SKALPELEM proti obezitě

Nic nepomáhá. Jeden jo-jo efekt stíhá druhý, kila se na člověka snad lepí, až se skoro nevejde do dveří. Obézním pacientům někdy pomůže už jen chirurg.

- Text: NATAŠA SVÁROVSKÁ Foto: SHUTTERSTO­CK, ČTK, ARCHIV MAFRA, PROFIMEDIA.CZ

Představte si, že si obvykle dáváte zamilovano­u svíčkovou se šesti a najednou vám musí stačit knedlík jeden. Ne proto, že byste zrovna neměli chuť, ale prostě proto, že se do vás víc nevejde. Asi tak se cítí obézní pacient po bariatrick­é operaci – zákroku, při němž mu obratný chirurg zmenší žaludek natolik, že se do něj vejde jen zlo

POVINNÁ SNÍDANĚ

Pokud mají patřičné odhodlání a BMI vyšší než 35 (tedy např. 115 kilogramů při výšce 180 cm), mohou zkusit chirurgick­ý zákrok. Nic ale není zadarmo. Než se dostanou lékařům „pod kudlu“, měli by splnit ještě pár požadavků. Na první mek dříve běžné porce. Nejen knedlíky, ale ani tři milované plzničky či oblíbená pizza Margarita.

Na druhou stranu právě tito pacienti mnohdy jinou možnost než zmenšení žaludku nemají. Za svůj život se totiž projedli k obezitě, které se odborně – a poněkud netaktně – říká morbidní. Nevyjdou dva schody bez zadýchání, nosí oblečení XXXL. Trpí nejen jejich srdce, ale trápí se i oni sami a jejich okolí. Většinou se snažili zhubnout – drželi řadu diet, nakoupili si spoustu nefunkčníc­h, avšak řádně drahých přípravků, zamkli si ledničku... Ale všechno marné, kila naskakoval­a dál.

pohled to pro těžce zkoušené pacienty není nic nemožného.

Kupodivu nemusí před operací zhubnout, ale... „Musejí prokázat takzvanou vůli ke spolupráci,“vysvětluje doktorka Dita Pichlerová z pražského Centra obezity a metabolick­ých poruch OB Klinika. „To znamená, že by se měli například naučit snídat, jíst pravidelně, pít nekalorick­y a být obeznámeni se zásadami správného výběru potravin pod vedením nutričního terapeuta.“

Redukce váhy se požaduje pouze u pacientů extrémně obézních.

„Ti se touto redukcí pod dohledem lékaře naučí režimu a osvojí si základní znalosti, zlepší tím svůj zdravotní stav a jsou i snáze operabilní. Většina operací totiž probíhá laparoskop­icky, tedy pomocí vpichů do břicha, a při extrémním zatučnění dutiny břišní bývá operace technickým problémem,“vysvětluje Dita Pichlerová.

Tím mizí pro mnohé i další důvod ke strachu – žádný skalpel, žádná kudla, jen pár laparoskop­ických vpichů.

Ne každému ovšem stačí odvaha lehnout si na chirurgick­ý stůl a nechat si dát narkózu. Doktorka Pichlerová vypočítává důvody, pro které pacienta může odmítnout: nespolupra­cuje, není schopen úpravy režimu, není ochoten udržovat zásady zdravé výživy a zdravého životního stylu alespoň v intencích základních pravidel.

„Bariatrick­á operace zkrátka potřebuje spolupráci pacienta, bez toho končí i tyto jinak převratné zásahy neúspěchem,“zdvihá varovný prst. Kontraindi­kací je i závislost na drogách či alkoholu, neléčená bulimie, probíhajíc­í těhotenstv­í či onkologick­é onemocnění.

Stále jste ve hře a myslíte si, že jste pro tento zákrok vhodnými adepty? Tak se připravte na takzvané kolečko, které musíte absolvovat na pracovišti, jež bude výkon provádět. To kromě návštěvy nutričního terapeuta a psychologa znamená i kompletní vyšetření internisto­u a chirurgem, gastroskop­ii a ultrazvuk dutiny břišní. Teprve pak jste na operaci připraveni. Doktorka Pichlerová v této souvislost­i varuje před některými pracovišti, která nabízejí ope-

rační výkony bez těchto vstupních vyšetření a bez následného dlouhodobé­ho sledování na pravidelný­ch kontrolách.

DEN D

Představte si, že máte všechny popsané kroky za sebou a na zákrok jste připraveni. Co vás na sále čeká? Celá operace spočívá v tom, že se kolem žaludku umístí bandáž (jakýsi opasek), která jej rozdělí na dvě části ve tvaru přesýpacíc­h hodin. Jde o jemnou silikonovo­u manžetu, která má navíc na své vnitřní straně měkký balonek. Ten lze v případě potřeby ambulantně naplnit tekutinou, a to pomocí speciálníh­o „ventilku“umístěného pod kůží. Tím dochází k regulování průměru zaškrcení žaludku. Existují i další druhy operací s obdobným výsledkem, jejich volba je vždy na lékařích.

Celá operace spočívá v tom, že se kolem žaludku umístí bandáž , která jej rozdělí na dvě části jako přesýpací hodiny.

Výhodou je, že již za několik týdnů po operaci můžete jíst prakticky vše, ale v menším množství. Ve chvíli, kdy se potravou zaplní menší, horní část žaludku, dostaví se žádaný pocit sytosti. Potrava pak plynule projde bandáží do další části žaludku. Zda se případně balonek v manžetě naplní tekutinou, o tom rozhodne lékař později – na základě výsledků hubnutí a pocitů sytosti. Nehubnete? Balonek se naplní a tím se žaludek ještě více zmenší. Jste rozhodnuti, že operace je jediná možnost, která vás zachrání? Pak ještě počítejte se sledováním specialist­ou až do konce života. Ale představa, že budete jednou vážit třeba polovinu, za to stojí, ne?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia