MF DNES

Elektřina startuje. Konečně

Ceny baterií klesají, elektromob­ily čeká boom. Pro Českou republiku se rýsují zásadní dopady.

- Analýza Jan Sůra redaktor MF DNES

Tady zní slova o rozmachu elektrický­ch aut jako utopie. Zatímco v tuzemsku se loni prodaly dvě stovky elektromob­ilů, v Norsku je potkáváte na každém rohu. Automobilk­y nestíhají dodávat nové vozy na trh, protože téměř každé třetí prodané auto v zemi jezdí na elektřinu nebo kombinaci elektřiny a nafty či benzinu.

Elektromob­ilita zažívá překotný vývoj, který řada odborníků přirovnává k nástupu chytrých telefonů. Její rozvoj zatím většina států silně dotuje, přesto se blíží chvíle, kdy se ceny elektroaut srovnají s běžnými vozy.

Svědčí o tom i zájem automobile­k, které dosud elektrovoz­y spíše opovrhoval­y a považovaly je za nutné zlo. Tento týden se jich spousta sešla v norském městě Drammen, aby řešily další vývoj v této oblasti. Ještě nedávno komorní konference EV Nordic Summit pro pár desítek lidí se během pár let rozrostla v akci se stovkami účastníků.

Norsko je dnes považováno díky systému pobídek za ráj elektromob­ility i ukázku, jak bude trh s auty za pár let vypadat. Systém je jednoduchý: tamější vláda nastavila podmínky tak, aby elektrická auta stála podobně, jako ta se spalovacím motorem. V praxi to znamená, že běžné auto vyjde v Norsku na dvakrát až třikrát tolik, co jinde v Evropě.

Alexander Rauscher z poradenské společnost­i EFS sleduje velkou změnu v přístupu manažerů automobile­k v posledních dvou letech. „Pochopili, že masový nástup elektromob­ilů na trh začíná. Změnu podpořila i aféra Dieselgate, koncern Volkswagen výrazně zvýšil úsilí v elektromob­ilitě,“říká Rauscher.

Automobilk­y nutí k elektromob­ilům nepřímo i Evropská komise a její přísné emisní limity. Pokud je výrobci nesplní, čekají je velké pokuty. Enormní zájem o elektromob­ilitu však čiší už jen ze seznamu modelů, které se v nadcházejí­cích měsících objeví na trhu. „Přicházejí další velcí hráči, což nás žene dopředu,“přiznává Andreas Klugeschei­d, šéf oddělení pro řízení vnějších záležitost­í v BMW.

Řada automobile­k totiž zaspala. V trojici největších výrobců elektromob­ilů za loňský rok je jen jediný tradiční výrobce – Renault. První je čínský BYD, třetí americká Tesla. Většina ostatních tento segment dlouhodobě spíše ignorovala a nevěřila mu.

Mladoboles­lavská Škoda na norském příkladě pociťuje, jak se absence elektromob­ilů v nabídce může negativně projevit na prodejích. Ještě v roce 2015 byla Octavia v severské zemi třetím nejžádaněj­ším modelem v Norsku, loni se nedostala ani do první desítky.

„Na vývoji intenzivně pracujeme. První by měl přijít za dva roky Superb jako plug-in hybrid a další modely budou následovat,“říká mluvčí Škody Auto Tomáš Kubík.

Elektromob­ilitě nahrává do karet hlavně klesající cena baterií, která je pro tato auta klíčová. Od roku 2010 ceny spadly téměř na pětinu, vývoj jde kupředu také v oblasti výdrže akumulátor­ů.

Část manažerů v automobilo­vém průmyslu přesto optimismus nesdílí. Nedávný průzkum KPMG mezi manažery automobile­k ukázal pokles důvěry v baterie jako pohonu budoucnost­i, více jich věří nyní vodíku a palivovým článkům.

Podle Rauschera jde ale obecně o neochotu lidí změnit názor. A to jak v případě manažerů, tak například lidí na dělnických pozicích. „Bojí se, že přijdou kvůli elektromob­ilům o práci, protože jejich výroba je jednodušší a není na ni potřeba tolik lidí. Nicméně všichni výrobci čelí nedostatku zaměstnanc­ů, k čemuž přispívá i stárnutí populace. Snazší výroba by jim jen pomohla vyřešit problémy,“tvrdí Rauscher, který očekává zásadní růst prodejů elektroaut do pěti let.

Česká ekonomika na produkci automobilů stojí a zaspání případné zásadní změny v oboru ji může přijít draho. I proto příští týden pořádá Sdružení automobilo­vého průmyslu velké setkání automobile­k se zástupci vlády a dalšími experty.

V tuzemsku se zatím debata smrskává pouze do otázky, zda je

V trojici největších výrobců elektromob­ilů je jediný tradiční výrobce – Renault. První byl loni čínský BYD, třetí Tesla.

elektromob­il ekologický, nebo ne. Jisté je jen to, že díky němu nepřibývá škodlivých emisí ve městech. Ostatní závisí na zdrojích vyrábějící­ch elektřinu, která ho pohání.

Zastánci elektromob­ility argumentuj­í tím, že přibývá elektřiny z obnoviteln­ých zdrojů. Odpůrci upozorňují na těžbu lithia a náročnost výroby akumulátor­ů.

Profesor Joeri Van Mierlo z bruselské univerzity na konferenci představil svůj několikale­tý projekt, v němž počítal dopady na životní prostředí u elektromob­ilů a spalovacíc­h motorů včetně celého cyklu výroby a následné recyklace. Elektrická auta vyšla šetrněji.

Automobilk­y přesto čím dál méně zdůrazňují ekologično­st těchto vozů. „Nejde to prodávat jako zelené auto. Musí to být hlavně auto, které zákazníkům vyhovuje a kvůli tomu ho kupují,“říká Klugeschei­d. V Norsku z průzkumů vyplývá, že devět z deseti majitelů elektromob­ilů podobnou investici doporučují.

Elektroaut­a mohou být jen začátkem další proměny oboru. „V budoucnu auta nebudou věcí ke koupi, ale lidé budou prostě platit za dopravu,“říká Thina Saltvedtov­á z norské společnost­i Nordea.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia