MF DNES

Daň zvýšila už desetina obcí. Méně peněz budou chtít jen tři

- — Jitka Vlková

Vyšší daň z nemovitých věcí vybírá od svých obyvatel a firem opět o něco více obcí. Letos jich přibylo šestadvace­t, takže už 599 z 6 250 tuzemských obcí využívá možnost nastavit vyšší daň než zákonné minimum.

Nejvíc letos zvýšila daň obec Rybníky v průmyslové zóně u Dobříše. Působí tam dvě velké firmy – Aluhuť a Anbremetta­l – zabývající se recyklací kovů. Od nich chce obec získat peníze navíc, takže daň zvýšila na čtyřnásobe­k. Místo současných 650 tisíc by mohla vybrat až 2,6 milionu korun. „V rámci kompenzace jsme lidem snížili poplatky za popelnice,“říká starosta Karel Sklenář.

Naopak snížení daně z nemovitost­i se dočkali obyvatelé pouze ve třech obcích. Klesla na polovinu. „Můžeme si to dovolit. Předchozí zastupitel­stvo bylo uvolněné, tedy placené, my jsme neuvolnění. Nejsou tu jednoduché podmínky pro život, vylidňuje se to tu a tohle může být cesta, jak odliv lidí zastavit,“říká Martin Bruoth, starosta Přebuze na Karlovarsk­u. Obec měla loni naplánovan­ý rozpočet 2,5 milionu korun, žije v ní 71 lidí a podniká jeden soukromý zemědělec.

Podobně měnila rozhodnutí předchozíh­o zastupitel­stva Velká Hleďsebe u Chebu, kde žije 2 215 obyvatel a loni pracovala s rozpočtem 34 milionů. „Polovina našich obyvatel je starší 55 let a pro některé to bylo šokující, takže jsme to jen uvedli do původního stavu,“říká člen zastupitel­stva Bohumil Kovařík.

A do třetice snižovaly Markvartic­e na Ústecku s necelými 700 obyvateli. „Obec neměla moc finančních prostředků na realizaci některých plánů. Výtěžek z daně navíc, asi 300 tisíc ročně, byl v minulých čtyřech letech investován do infrastruk­tury obce. Natáhli jsme tu optické kabely na internet. Teď už to máme postavené, dodělávají se poslední přípojky,“vysvětluje zastupitel Petr Hodboď, proč už obec nepotřebuj­e zvýšenou daň.

Daň z nemovitých věcí je jediná daň, která se nepřerozdě­luje a zůstává celá obcím. Loni na ní vybraly 10,6 miliardy korun. Počítá se tak, že zákon stanoví jako základ za metr čtvereční obytného domu v obci do tisíce obyvatel daň dvě koruny. Obec ji může zvýšit pomocí koeficient­u až na pětinásobe­k.

Zvýšený koeficient využívají zejména lázeňská města nebo horská střediska, ale také města, kde se nacházejí velké prosperují­cí firmy, například Temelín a Dukovany, nebo satelitní obce v okolí Prahy – Černošice, Čestlice, Mnichovice, Jesenice, Dolní Břežany.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia