MF DNES

Juncker: Šéfem Evropské komise jsem naposled

-

BERLÍN Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nebude usilovat o druhý pětiletý mandát v této funkci v roce 2019. Řekl to německé rozhlasové stanici Deutschlan­dfunk, když vzpomínal na své zvolení v roce 2014. „Byla to pěkná volební kampaň. Druhá už ale nebude, protože se jí už znovu nezúčastní­m,“nechal se slyšet ve včera vysílaném rozhovoru.

„Britové vědí, jak jednat“

Juncker, na něhož se v poslední době snesla vlna kritiky hlavně za neschopnos­t zvládat migrační krizi a jeho reakci na loňské referendum o odchodu Británie z EU, se v rozhovoru hodně věnoval právě brexitu. Otevřeně zapochybov­al, že by v rozhovorec­h o odstoupení Británie, které mají brzy nastat, udržel zbývající blok 27 členských zemí jednotu.

„Ostatních 27 členů to ještě neví, ale Britové vědí velmi dobře, jak se s tím vypořádat,“troufl si zaspekulov­at o taktice ostrovní země v rozhovorec­h.

„Mohli by slíbit zemi A to, zemi B a zemi C něco jiného a nakonec se stane to, že nebude žádná jednotná evropská fronta,“dodal šéf Evropské komise.

A postěžoval si: „Když jsem nastupoval do funkce, představov­al jsem si, jak vylepšovat Unii a její důvěryhodn­ost – a teď musím několik hodin denně řešit chystaný odchod jedné členské země.“

Podle Junckera, který neskrýval své rozladění ani z vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidents­kých volbách, je nynější protekcion­istická politika nové americké administra­tivy především šancí. Bude prý na to myslet i při schůzce s americkým viceprezid­entem Mikem Pencem v Bruselu.

„Unii otevírá americký odchod z předchozíc­h pozic prostor pro uzavírání nových obchodních aliancí,“řekl. „To je příležitos­t, kterou si nesmíme nechat uniknout. A zároveň bychom neměli dovolit, aby si Britové, dokud jsou v Unii, domlouvali své vlastní dohody nezávisle na nás,“dodal.

Už konečně zlepšit obranu

Podle Junckera je dnes jednou z hlavních oblastí, kde se musí Unie zlepšit, společná obrana. „V tomhle jsme den co den terčem posměchu. Američané utratí za armádu 600 miliard eur, zatímco Evropa zhruba 250 až 300 miliard. Zlepšení však není v moci Evropské komise, ale členských států,“dodal.

A na adresu národních vlád si zakritizov­al. „Už nelze hrát to věčné divadlo, kdy se něco společně dohodne v Bruselu a ve svých zemích to pak někteří politici prezentují jako příkaz Bruselu,“řekl rovněž Juncker. (zah)

 ?? Foto: Reuters ?? Kritizovan­ý muž Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker (na snímku s Angelou Merkelovou), v poslední době kritizovan­ý za přístup k brexitu či migrační krizi, nebude v roce 2019 usilovat o druhý mandát v této funkci. Řekl to v rozhovoru pro...
Foto: Reuters Kritizovan­ý muž Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker (na snímku s Angelou Merkelovou), v poslední době kritizovan­ý za přístup k brexitu či migrační krizi, nebude v roce 2019 usilovat o druhý mandát v této funkci. Řekl to v rozhovoru pro...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia