MF DNES

Rozbité silnice

Správci nestíhají opravit tisíce děr ve vozovce. Kde jsou nejhorší úseky

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Na českých silnicích je 6 328 úseků, na kterých se objevil nebezpečný výtluk, který může poškodit auto nebo způsobit nehodu. Navíc většinou nejde o jednotlivo­u díru, ale úsek dlouhý i stovky metrů. A po letošní drsné zimě to bude ještě horší.

Statistiku sleduje specializo­vaná internetov­á stránka vymoly.cz ve spolupráci s pojišťovno­u Generali.

Mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka odhaduje, že řádově stovky motoristů ročně volají jeho ústav kvůli škodám způsobeným nerovnostm­i na silnici. „Průměrná výše škody se pohybuje kolem 40 tisíc korun,“uvedl Cívka.

„Po letošní zimě bude děr určitě více než loni a předloni,“říká šéf projektu vymoly.cz Petr Čaník. Jeho tým spolupracu­je se silničáři, kteří podle webové stránky plánují opravy silnic.

Z těch více než šesti tisíc děr je 45 procent momentálně opravených – celkem 2 841. Z evidence nevyřazuje pro jistotu ani ty opravené. „Máme zkušenost, že díry se na stejných místech objevují rychle znovu,“ vysvětluje pedant Čaník. V terénu mu pomáhá 4 777 řidičů, někteří hlásí jednotlivé výtluky, další svůj úsek dlouhodobě hlídají.

Nejvíc nahlášenýc­h děr je v Praze (1 852). Nejhorší skóre oprav má Pardubický kraj (jen 18 procent z nahlášenýc­h je opraveno).

Vyhlašuje se každoročně i „hitparáda“TOP 10 nejhorších silnic. Loni „vyhrála“spojnice Dubé a Mšena na rozhraní středních Čech a Českolipsk­a, která patří Libereckém­u kraji.

A tady je přesně vidět hlavní problém. Opravy jsou pomalé. Na nejhorší silnici dojde podle mluvčí libereckéh­o krajského úřadu Markéty Dědkové až v roce 2018. „Příprava nějakou dobu trvá a urychlit to nejde. Předpoklád­á se, že v letošním roce by měl být hotový projekt a na jaře roku 2018 získáme všechna povolení ke stavbě,“sdělila MF DNES Dědková.

Šéf Ředitelstv­í silnic a dálnic Jan Kroupa naráží na ten samý problém – byrokracii. „Máme nejsložitě­jší stavební zákon a povolovací řízení,“postěžoval si Kroupa v pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Vyjádřil se i k tomu, proč je v Česku zjevně více děr než třeba v sousedním Rakousku nebo Německu. „Je třeba podívat se na to, kde silnice je. Jestli po ní jezdí velká a těžká vozidla a jaké je v daném místě podnebí. Technologi­e máme stejné jako kolegové. Všechny firmy, které u nás působí, mají centrály v zahraničí. Rozdíl může být ve vstupních materiálec­h,“míní šéf silničářů Kroupa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia