MF DNES

Atopickým ekzémem trpí už dva miliony Čechů

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

PRAHA Čechů s atopickým ekzémem přibývá – s nemocí se někdy za život potýká už jeden člověk z pěti. „Toto onemocnění je stále častější, za posledních deset let narostlo nejméně o pět procent,“říká kožní lékař Petr Arenberger. Nemoc nejčastěji napadá děti do tří let, pak většinou mizí. Šest procent nemocných dospělých však trpí těžkou formou nemoci, která může vést až k trvalé invaliditě.

Ač by se řeklo, že jde o „obyčejný lišej“, i pro batole je hodně bolestivý. Školní dítě navíc musí zapomenout na psa nebo kočku v bytě, oželet plavání v bazénu nebo fotbal na prašném hřišti. Puberťáci mají komplexy ze vzhledu své pleti a dospělý s ekzémem musí kupovat speciální kosmetiku a mýt nádobí ve dvojitých rukavicích.

Ekzém lze od obyčejné vyrážky poznat podle úporného svědění. Může však vypadat u každého člověka různě – zarudlé pupínky až puchýřky, šupinatá kůže, pokožka může šednout a mokvat. Někdy se objeví na kůži i otevřené rány.

To zažila Lenka Krbcová z Prahy, která se problémů zbavila až ve svých třiceti letech. „Problém byl, že mi roky žádný lékař neřekl, že se jedná o ekzém a jak tělu pomoci. Dostávala jsem jednu mast za druhou, bez většího efektu. Na rukou jsem měla otevřené rány,“popisuje Lenka.

Lenka měla štěstí, po letech našla kožního lékaře, který jí pomohl, a dnes má kůži bez problémů.

Samotné masti by jí ale nestačily. Musela k tomu změnit životosprá­vu. Začala kupovat neparfémov­anou kosmetiku a dočasně vysadila některé potraviny, které můžou způsobovat alergii – čokoládu, ořechy, exotické ovoce. Jakmile se chtěla pustit do práce se saponáty, musela nasadit dvoje rukavice – pod gumové ještě textilní. A omezila příliš časté mytí a sprchování.

Přílišná hygiena škodí

To, že přehnaná hygiena může tělu škodit, potvrzují lékaři i mikrobiolo­gové.

„Jednou z teorií nárůstu atopického ekzému je to, že se lidé dnes mnohem víc myjí než před sto lety,“poznamenáv­á Petr Arenberger, přednosta Dermatoven­erologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Přílišným mytím se totiž člověk zbavuje kůži prospěšnýc­h bakterií, které tělo chrání před invazí nepřátelsk­ých organismů.

„Na lidské kůži se běžně vyskytují bakterie Staphylocc­ocus epidermidi­s, které jsou člověku prospěšné, zabraňují, aby se do jeho těla dostaly jiné patogeny – tedy nepřátelsk­é organismy. Pokud přirozené bakterie odstraníme přílišným mytím, můžeme tím otevírat bránu patogenům, které tělu škodí,“vysvětluje mikrobiolo­g Jaroslav Julák z Ústavu imunologie a mikrobiolo­gie v Praze.

Takže – není dobré žít ve sterilní čistotě. Na druhou stranu pozor na roztoče a hlavně skryté plísně v místech, která špatně vysychají. Svou zkušenost s tím má i maminka desetileté­ho Štěpána.

Stres, pyly, hormony

„Když byly synovi tři roky, začal se mu dělat ekzém po celém těle, nejvíc na rukou a na prsou. Speciální masti ani léky nepomohly. Až jednou jsem si všimla, že prádlo z pračky nevoní,“říká Iva, která raději vyměnila starou pračku za novou a rázem zmizely i synovy obtíže.

„Pračka šla obtížně vysušit, v nedostupný­ch místech se udržovala zřejmě plíseň, která evidentně způsoboval­a dítěti problémy.“

Lékaři upozorňují na to, že atopický ekzém rozhodně není jen nemoc kůže. Často se kombinuje s astmatem, zánětem spojivek, rýmou a má různé spouštěče. Prach, plíseň, roztoči, peří, zvířata, bakterie, ale i kovy a parfémy. Ekzém se zhoršuje na jaře, v období pylů, při stresu, ve špatném ovzduší, roli hrají také hormony.

S nadcházejí­cím jarem se může pacientům s atopickým ekzémem přitížit – některým alergikům zhoršují kůži pyly. Naopak v létě dostatek slunečního záření pacientům prospívá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia