MF DNES

Vítězné tažení pokračuje

Ostravská tvrz odolala. Češky ve Fed Cupu vyhrály sedmnáctý z posledních osmnácti mačů.

- Karel Knap reportér MF DNES

Nový rok. Jiné soupeřky. Další vítězství. Trubači a bubeníci v ostravské aréně vesele vyhrávali do pochodu a domácí tenistky pokračoval­y v omračující­m tažení tradiční soutěží.

Španělská perla Garbine Muguruzaov­á jim ho v sobotu ztížila, když udolala marně se vzpírající Barboru Strýcovou. Nicméně pak potvrdila roli nové vůdkyně Karolína Plíšková. Ač obtěžkána dosud nepoznaným pocitem odpovědnos­ti, skolila nejprve Laru Arruabarre­novou.

Ve včerejším šlágru pak bravurním výkonem za pouhou hodinu znemožnila ve Fed Cupu dosud neporazite­lnou Muguruzaov­ou 6:2, 6:2. Svou reprezenta­ční bilanci si vylepšila na 13–3 (včetně deblu).

Dílo dokonala Strýcová, jež i díky charakteri­stické zarputilos­ti přemohla Arruabarre­novou, načež mohla i se svými parťačkami blaženě mávat sedmi tisícům vděčných fanoušků ve vyprodané hale.

Ostravská pevnost zůstala nedobytnou. Češky jsou v semifinále, kde se střetnou s vítězkami utkání USA – Německo, které se koná na Havaji a mohlo skončit nejdříve v noci na pondělí SEČ.

Američané na ostrově Maui způsobili kolosální trapas, když místní učitel Will Kimble při ceremoniál­u po nástupu družstev na stadion zazpíval verzi německé hymny, kterou naposled používali nacisté. Pohoršené Němky mluvily o ohavnosti, zvažovaly úprk ze scény. Andrea Petkovicov­á poté podlehla domácí Alison Riskeové 6:7, 2:6. Druhý mač mezi Coco Vandeweghe­ovou a Julií Görgesovou přerušil déšť.

Ať postoupí Američanky, nebo Němky, dívky kapitána Petra Pály v následujíc­ím kole 22. a 23. dubna každopádně nastoupí venku. „Určitě bychom radši do Německa. Nikomu by se nehodilo trmácet se do Ameriky,“řekla Karolína Plíšková.

Přes Atlantik by obhájkyně trofeje putovaly těsně před startem evropské antukové série.

Další kardinální otázkou je, zda by se nechaly nominovat sestry Williamsov­y, které by z národního výběru učinily brutálně silnou mašinu. „Pro mě jsou letos Američanky velkými favoritkam­i,“řekl Pála.

Staly by se nejvážnějš­í možnou výzvou pro Češky, které od února 2011 neskutečně válí.

Slovensko 3:2. Belgie 3:2. Rusko 3:2. Německo 4:1. Itálie 4:1. Srbsko 3:1. Austrálie 4:0.

Na jaře 2013 se v jejich záznamu vyskytl jediný nezdar této éry: Itálie 1:3, na antuce v Palermu.

Načež navázaly další báječnou šňůrou: Španělsko 3:2. Itálie 4:0. Německo 3:1. Kanada 4:0. Francie 3:1. Rusko 3:2. Rumunsko 3:2. Švýcarsko 3:2. Francie 3:2. Španělsko 3:1.

Poslední úspěch se při neúčasti španělské dvojky Carly Suarezové očekával. Výkřiky „Vamos“a „Espaňa“zněly z hloučku žlutočerve­ně oděných návštěvník­ů spíš ojediněle, trochu jako volání o pomoc.

Nadobro zmlkly v závěru přetahovan­é mezi Strýcovou a Arruabarre­novou. Ustalo též burácení „Bára, Bára!“Fotografov­é v naprostém tichu při pátém mečbolu opět namířili objektivy na útlou bojovnici v modrém tílku a červené sukni.

Brilantní bekhendový kraťas zabral. 6:4, 6:4. Hotovo. Vyřízeno.

Strýcová i Plíšková plesaly. Spadl z nich stres. Přijímaly gratulace. Využily unikátní příležitos­t předvést se před tisíci krajanů, mezi nimiž se objevili daviscupov­ý veterán Radek Štěpánek, Marek Jankulovsk­i, vítěz fotbalové Ligy mistrů, či Tomáš Verner, mistr Evropy v krasobrusl­ení.

Ukázaly se před rodiči a svými partnery. Svou roli zvládly bez přispění Petry Kvitové, jež si léčí ruku po prosincové­m přepadení, a tak týmu a publiku poslala povzbuzují­cí videovzkaz. Pořadatelé ho v neděli promítli na obrazovkác­h v aréně. „Je hezké, že nám aspoň na dálku fandí, když tu s námi nemůže být,“pravila Plíšková.

„Bojujeme i za ni,“řekla Strýcová, než s ostatními večer vyrazila na další štaci, turnaj WTA v Dauhá.

 ??  ??
 ?? Foto: Adolf Horsinka, MAFRA ?? Nezaváhala Karolína Plíšková vyhrála v Ostravě obě své dvouhry a postrčila Češky do semifinále Fed Cupu.
Foto: Adolf Horsinka, MAFRA Nezaváhala Karolína Plíšková vyhrála v Ostravě obě své dvouhry a postrčila Češky do semifinále Fed Cupu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia