MF DNES

Jsem pro Okamuru, schválil Zeman plán SPO

Zemanovci si do svého čela opět zvolili senátora Jana Velebu. Na sobotním sjezdu nenašel vyzývatele

- — Josef Kopecký

PRaHa Prezident Miloš Zeman přišel v sobotu na sjezd Strany práv občanů, která ještě před třemi lety měla v názvu i jeho jméno, říct jejím členům, že nemá nic proti tomu, aby v nadcházejí­cích sněmovních volbách jako celek podpořili hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. Zároveň je ujistil, že opět mohou počítat s jeho hlasem.

S plánem na spolupráci s Okamurou přišel senátor Jan Veleba, kterého v sobotu strana znovu zvolila do svého čela, když při volbě nenašel žádného vyzývatele.

Zeman SPO na sjezdu připomněl, že v krajských volbách uspěla pouze tam, kde kandidoval­a v koalici s hnutím Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, zatímco na Zlínsku a Pardubicku, kde kandidoval­a sama, vybouchla. „Nyní máte rozumnou šanci na úspěch, nikoli na vítězství, ale na úspěch,“povzbudil SPO prezident.

Vyzdvihl společné body, které podle něj mají SPO a SPD – podporu přímé demokracie či kritický názor na příchod migrantů.

Zeman, který je čestným předsedou SPO, připomněl, že Okamurovo hnutí se podle průzkumů pohybuje kolem hranice pěti procent pro vstup do Sněmovny, a proto by i pro ni byla užitečná pomoc Strany práv občanů, jejímž je čestným předsedou.

„My můžeme být něco jako jeden z raketových motorů, který tu družici dostane na oběžnou dráhu,“řekl Zeman. Jedna z možností podle něj je kandidatur­a Okamurovy SPD s podporou Strany práv občanů a účastí některých členů SPO na kandidátká­ch, které sestaví Okamurovo hnutí. Ale to jen v případě, že to budou důstojná místa.

Čestná prohra lepší než útěk

„Pokud tato podmínka bude odmítnuta nebo vám budou kladeny ponižující podmínky, jděte do toho a kandidujte samostatně,“vybídl Zeman stranu. „Je lepší čestně prohrát než utéci z bojiště. A za práva občanů máme bojovat,“řekl prezident.

Okamura přitom v sobotu znovu volební spolupráci s SPO jako stranou odmítl. Nic ale podle něj nebrání tomu, aby jednotlivé krajské organizace jeho hnutí na své kandidátky nominovaly osobnosti, které nejsou u okamurovců.

„Pokud se nedohodnem­e, a přiznám se, že ta pravděpodo­bnost je menší než větší, tak půjdeme do parlamentn­ích voleb z 99 procent sami,“řekl Veleba. Jasno o dalším postupu chce mít v březnu.

Zeman také vybídl členy SPO, aby se neprali o místa na kandidátká­ch, jako to dělali před posledními volbami do Sněmovny, které pro stranu skončily debaklem a 1,5 procenta.

 ?? Foto: M. Šula, MAFRA ?? Prezidento­va volba Zeman ujistil SPO, že ve volbách může počítat s jeho hlasem.
Foto: M. Šula, MAFRA Prezidento­va volba Zeman ujistil SPO, že ve volbách může počítat s jeho hlasem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia