MF DNES

Od svědící vyrážky k astmatu a zánětům

Dermatolog Petr Arenberger o záludnoste­ch atopického ekzému

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Lékaři dnes mají k dispozici moderní léky, které při léčbě atopického ekzému dokážou částečně nahradit běžně užívané kortikoidy, říká Petr Arenberger, přednosta Dermatoven­erologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Rodič objeví dítěti ekzém. K jakému lékaři by s ním měl nejprve jít?

Záleží na tom, jestli jde jen o ekzém, nebo má pacient i další potíže. Atopický ekzém totiž není jen nemoc kůže. Může se kombinovat se sennou rýmou, alergickým zánětem spojivek a bronchiáln­ím astmatem. Kožní lékaři proto spolupracu­jí v těchto případech s alergology, pediatry, plicními lékaři, očními lékaři nebo kolegy z ORL.

Kožní lékař tedy může rodiče poslat rovnou k těmto specialist­ům, není potřeba doporučení od pediatra nebo praktickéh­o lékaře?

Ano, ke specialist­ům může odeslat přímo kožní lékař. Plicní lékař je důležitý v případě, kdy u dítěte vedle atopického ekzému začíná i astma bronchiale, to bývá často spojeno s atopickým ekzémem. Oční lékař zase řeší alergický zánět spojivek.

Jak se pozná atopický ekzém od obyčejné vyrážky?

Hlavním znakem je to, že velmi intenzivně svědí. U některých pacientů se vyskytují jen pupínky a zčervenalá kůže, jiní mají pokožku šupinatou, některým kůže dokonce začíná mokvat. Vedle samotného vzhledu kůže existují i další symptomy – například přesušená bříška prstů, vypadávají­cí obočí na periferníc­h stranách a podobně. Z jednotlivý­ch poznatků pak lékař skládá mozaiku, o jaký typ ekzému jde.

Některé matky si stěžují na to, že lékaři dávají jako první volbu léčby masti s kortikoidy, které mají přitom řadu nežádoucíc­h účinků.

Při léčení atopického ekzému i jakýchkoli­v alergickýc­h chorob je vždycky potřeba najít a odstranit vyvolávají­cí příčinu ekzému. Na druhou stranu bez kortikoidů se alespoň krátkodobě u těchto onemocnění neobejdeme. Atopický ekzém provází intenzivní svědění postižené kůže, kterou si pacient škrábe, a tím z ní uvolňuje další zánětlivé látky, které klinický obraz zhoršují. Léčbu kortikoidy ale volíme uváženě a obvykle v kombinaci s jinými protizánět­livými léky a zvláčňován­ím kůže.

Jaké jiné, modernější léky než kortikoidy mají dnes lékaři k dispozici?

Jsou to takzvané lokální imunomodul­átory. Jde o preparáty, které mohou v některých případech nahradit kortikoidn­í prostředky, jsou bezpečnějš­í a přitom stejně účinné. Už delší dobu mají lékaři k dispozici

také cyklospori­ny, které se dříve podávaly pacientům po transplant­acích. Při komplikova­ných případech také předepisuj­eme fototerapi­i, tedy léčbu ultrafialo­vým zářením. Vedle toho v dnešní době existují různé moderní přísady do koupelí. Jde o olejové příměsi, které jsou jen na předpis a dříve k dispozici nebyly.

Máte také zkušenosti s tím, že u některých pacientů je toto onemocnění natolik úporné, že se dostanou kvůli nemoci až do invalidníh­o důchodu?

Je to naštěstí velmi vzácné, ale kombinace ekzému a bronchiáln­ího astmatu může nemocného ve výjimečnýc­h případech invalidizo­vat. Dobrou zprávou je, že i pro tyto nejtěžší případy budeme mít – a dnes už částečně máme v klinických studiích

– kromě standardní tabletové léčby i velmi účinnou biologicko­u terapii.

Atopický ekzém je vlastně alergické, autoimunit­ní onemocnění. Alergií obecně dramaticky přibývá. Proč tomu tak je? Souhlasíte s názorem, že za to může přehnaná hygiena, která zbavuje tělo přirozenýc­h imunitních reakcí?

Takzvaná hygienická teorie je jednou z diskutovan­ých možností vzniku tohoto onemocnění. Nikdo ale nepřinesl jednoznačn­é důkazy. Vychází se z toho, že se dnes častěji myjeme, než tomu bylo před sto lety a že alergií je proto víc, než tomu bylo dříve. Dnes ale používáme i víc chemie a obklopuje nás horší životní prostředí. Takže ve hře je více faktorů.

 ??  ?? Až do třiceti let nedokázali Lence Krbcové lékaři správně diagnostik­ovat atopický ekzém. Foto: František Vlček, MAFRA
Až do třiceti let nedokázali Lence Krbcové lékaři správně diagnostik­ovat atopický ekzém. Foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia