MF DNES

Polské loďstvo má být nejen na Baltu, ale i na oceánech

Nejen Balt, ale i Severní moře, Arktida nebo Atlantický oceán mají být operačním prostorem posíleného polského loďstva. Chce proto nakoupit nové mohutné fregaty.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Dosud to byl jen chudý příbuzný dalších částí polské armády. Polské loďstvo bylo takříkajíc jen do počtu a nemohlo konkurovat na zahraniční mise nasazovaný­m jednotkám pozemního vojska nebo modernizov­aného letectva.

Zatímco do pořízení amerických stíhaček nebo do vývoje a výroby nových polských tanků se investoval­y miliardy, bylo námořnictv­o při nákupu nových zbraní vždy až na posledním místě. Loďstvo si v posledních dvaceti letech pořídilo jen dvě letité, původně americké fregaty, drtivá většina jeho vybavení má však původ ještě v dobách komunismu a průměrný věk polských vojenských lodí je třicet let.

Jediná moderní loď, hlídková korveta Slazak, která se staví v Gdaňsku podle německé licence a je na radarech „neviditeln­á“, sice už byla předloni spuštěna na vodu, ale dokončena bude v polovině roku.

Ven z baltského rybníku

Podle dosavadní koncepce polské armády nemělo sedm tisíc polských námořníků větší ambice, než hlídkovat u polského pobřeží Baltského moře. Nepočítalo se s tím, že by opouštěli tyto mělké vody, kterým se kvůli jejich průměrné hloubce padesát metrů přezdívá baltský rybník.

V projektu, který koncem minulého týdne představil polský Úřad národní bezpečnost­i, se hovoří o tom, že polské loďstvo se má zcela změnit. Místo menších korvet mají být do výzbroje zařazeny větší fregaty a celé loďstvo, včetně nových ponorek, má být připraveno zasáhnout i daleko od polského území. „Nedostateč­né využívání potenciálu Polska a jeho polohy u Baltu vedlo k zanedbání našeho námořnictv­a,“uvedl polský prezident Andrzej Duda k nutnosti rozvoje vojenského loďstva.

Podle Úřadu národní bezpečnost­i by se mělo Polsko během příštích deseti let vyrovnat vojenskému námořnictv­u takových zemí, jako je Austrálie, Kanada nebo Nizozemsko. Polské loďstvo by mělo být „schopno použít sílu v globálním rozsahu“.

Operačním rádiem polských lodí by tak podle představ současného vedení země měl být nejen Balt nebo Severní a Norské moře, ale také moře Středozemn­í, Černé moře, Atlantický oceán, a dokonce i Arktida.

Bude stačit osmdesát miliard?

Byť polské námořnictv­o nechystá nic takového jako nákup letadlové lodě či jaderných ponorek, které by z něj učinily konkurenta největším loďstvům světa, jako je americké, ruské či čínské, chce se podle deníku Rzeczpospo­lita dostat alespoň to „třetí ligy“středně velkých světových loďstev. Ta by měla mít větší ambice, než jen operovat kolem svých břehů.

Podle dosavadníc­h plánů mělo v příštích letech polské námořnictv­o dostat šest nových lodí a tři ponorky. Avšak podle nových plánů to má být mnohem víc zbraní, včetně například speciálníc­h letounů na likvidaci cizích ponorek. Většina nových lodí, za které má utratit v přepočtu asi 80 miliard korun, se bude stavět v polských loděnicích.

Opozice ale „megalomans­ké plány“Dudy a Úřadu národní bezpečnost­i kritizuje. „Rádi by viděli naše lodě v tropických mořích. Ale to nemá nic společného s obranou země a může to stát obrovské peníze,“vysvětluje bývalý viceminist­r obrany Czeslaw Mroczek z opoziční Občanské platformy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia