MF DNES

Firmy sdílené ekonomiky

-

občas pronajmout pokoj ve svém bytě přes on-line zprostředk­ovatele. Bez nutnosti splňovat k tomu stejné podmínky (a platit stejné daně) jako plnohodnot­ný podnikatel.

Následuje možnost vzniku vlastního zákona o sdílené ekonomice nebo příležitos­tném poskytován­í služeb. Ten by stanovil jejich definici, účastníky a rozdíl mezi nimi a regulérním podnikáním. Zároveň by definoval odpovědnos­t poskytovat­elů – tedy řidičů, pronajímat­elů bytů na víkend či třeba i lidí, kteří za úplatu vyvenčí psa, vůči spotřebite­lům, kteří jim za jejich služby platí.

Ještě jinou možností je upravit různé zákony zvlášť – třeba ten o silniční dopravě tak, aby jasně říkal, zda a za jakých podmínek je, či není legální služba jako Uber, a nedocházel­o k situacím jako z minulého listopadu, kdy soud zrušil magistráte­m uloženou pokutu.

Konečně poslední variantou je kombinace nového zákona definující­ho sdílenou ekonomiku a postupné úpravy dalších zákonů, tak aby s novou kategorií souzněly.

Hranice minimální mzdy

● Uber (alternativ­ní taxislužba) ● Car2Go (carsharing) ● Airbnb (pronájmy nemovitost­í) ● DeskNearMe (pronájmy kancel.) ● Kickstarte­r (crowdfundi­ng) ● LendingClu­b (P2P lending) ● Innocentiv­e (crowdsourc­ing) ● Liftago (taxiaplika­ce) ● Rekola (sdílení bicyklů) ● Zonky (P2P lending) ● Seduo (vzdělávání on-line) ● LidskáSíla.cz (úklid domácností) ● Doginni (venčení a hlídání psů)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia