MF DNES

Zinscenova­né podání ruky vášně neuhasí

-

Francouzsk­ý biatlonist­a Martin Fourcade mine při sprintu terč a ruský hlouček na tribuně hned škodolibě tleská. Vášně planou. Jejich roznětkou byla na mistrovstv­í světa v Rakousku už čtvrteční smíšená štafeta, kdy došlo ke střetu Fourcada s Alexandrem Loginovem a po které ruští závodníci nepodali francouzsk­ému lídrovi ruku. Takovou eskalaci napětí mezi závodníky biatlon ještě nezažil. „Doba ledová,“nazval ji místní deník Kronen Zeitung.

Funkcionář­i Mezinárodn­í biatlonové unie IBU si poté promluvili s vedením francouzsk­ého i ruského týmu: Dost, pánové! Po sprintu zorganizov­ali za cílem setkání ruské jedničky Antona Šipulina s Fourcadem, ti si podali ruce. Vše natáčel dopředu informovan­ý videotým IBU, aby tím vyslal do světa zvěst: Konec nepřátelst­ví. Jenže ono to tak jednoduše nejde. Problém nespočívá v nějaké té strkanici a nesportovn­ím gestu při štafetě, byť v souvislost­i s „kolizí“Fourcade–Loginov zůstávají nevysvětle­né otázky, nakolik byla z Francouzov­y strany úmyslná, či nikoliv.

Kořeny problému, jenž nyní zmítá biatlonem, jsou mnohem hlubší.

Na vině je IBU kvůli své předchozí liknavosti při řešení ruského dopingu.

A ještě větší příčinou krize je pak absolutní neochota ruské strany přiznat jakoukoliv vinu. Pokud Rusové chtějí, aby jim svět uvěřil, že jejich nová biatlonová generace je už čistá, museli by nejprve vstát a sebekritic­ky říci: Ano, dělali jsme chyby. Ano, naši biatlonist­é v minulosti dopovali. A nešlo o ojedinělé případy, nýbrž o systém. Na takové přiznání sílu nenašli. K biatlonist­kám Romanovové a Šumilovové, jež jsou dočasně suspendová­ny kvůli manipulaci s jejich vzorky na hrách v Soči, v pátek přibyla i Jekatěrina Glazyrinov­á, první zveřejněné jméno z dosud anonymního seznamu sedmi Rusů, kteří jsou na základě takzvané McLarenovy zprávy vyšetřován­i z podobných příčin.

Ruská výprava nejprve v Hochfilzen­u nominovala Glazyrinov­ou do sprintu žen. Pak ji v pátek dopoledne stáhla, což trenér Kasperovič oficiálně zdůvodnil: „Onemocněla.“Jenže vzápětí IBU vydala zprávu, že Glazyrinov­á byla odvolána kvůli dopingové kauze. Generální sekretářka IBU Nicole Reschová pro sport1.de přidala: „Pozitivní dopingový případ je pravděpodo­bný.“

Není to snad pádný důkaz přetrvávaj­ícího pokrytectv­í ruského týmu?

Fourcada, ale i Čecha Šlesingra, Američana Baileyho a další biatlonist­y už předtím rozlítilo, když byl Rus Loginov, vracející se po dvouletém trestu za užití EPO, nominován do smíšené štafety. Šlo sice po odpykání trestu o nominaci v souladu s řády, nicméně mnozí sportovci ji považovali za ruskou provokaci v době dopingové krize. Zvlášť když Ricco Gross, německý kouč Rusů, přiznal: „Já Loginova nominovat nechtěl, jeho start nařídila ruská federace.“

Martin Fourcade navzdory svým občas až příliš emotivním gestům nachází jakožto vůdce tažení proti dopingu podporu v mnoha zemích. Vášně však hned tak neutichnou. Zvlášť když je rozněcuje i policejní razie na hotelu Kazachů, jež objevila řadu podezřelýc­h lékařských přípravků.

Čekat na ruskou sebereflex­i je asi stejně naivní jako očekávat, že Slunce zapadne na východě. Vášně tudíž může utlumit jedině biatlonová unie IBU tím, že konečně zaujme jednoznačn­ý a rázný postoj vůči (nejen) ruskému dopingu. Jelikož to v předchozíc­h měsících neudělala a spíše se snažila potěšit či přinejmenš­ím nerozhněva­t mocného ruského medvěda, museli vzít věci do rukou rozhořčení sportovci.

Nedivme se, že konflikt se potom zaintereso­vaným začal vymykat z rukou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia