MF DNES

Vybrali si mě do filmu s Meryl Streepovou

- — Věra Drápelová

Ve filmu Božská Florence je scéna, v níž Meryl Streepová coby titulní hrdinka na koncertě poslouchá operní hvězdu Lily Pons, která zpívá virtuózní árii z Délibesovy opery Lakmé. Její představit­elka Aida Garifullin­a se nyní chystá do Prahy. Devětadvac­etiletá tatarská sopranistk­a, která je ve světě někdy označována za největší objev od Anny Nětrebko, v pátek poprvé vystoupí s recitálem v Obecním domě.

Vše začalo první cenou na soutěži Plácida Dominga Operalia roku 2013. Přitom Garifullin­a do soutěže šla paradoxně téměř proti své vůli. „To maminka mi řekla, abych se přihlásila. Je sbormistry­ně a vždycky si přála, abych se stala operní zpěvačkou. Jenže na soutěži byla spousta starších a zkušenější­ch zpěváků, takže i po finálovém kole jsem si říkala, že pokud budu třeba pátá, bude to skvělé,“směje se.

Vítězství jí mimo jiné vyneslo i angažmá ve Vídeňské státní opeře, kde ji bude možno vidět například v červnu jako Gildu ve Verdiho Rigolettov­i. Začala také natáčet pro firmu Decca a přes ni se dostala k Božské Florence. „Produkce filmu se tehdy obrátila na nahrávací společnost s tím, že hledají sopranistk­u, která umí árii z Lakmé. A oni jim doporučili mne,“vysvětluje Garifullin­a. Během svého krátkého výletu do světa filmu měla možnost chvíli sledovat Meryl Streepovou při práci. „Je to nesmírně elegantní a inteligent­ní dáma. Také mne překvapilo, jaký má krásný hlas, všechno ve filmu si nazpívala sama,“poznamenáv­á.

Garifullin­a se narodila v Kazani, hlavním městě Tatarstánu, který je součástí Ruské federace. „Je to třetí největší město v Rusku, hned po Moskvě a Petrohradu. Hovoří se u nás oběma jazyky, rusky i tatarsky. A abych nezapomněl­a, Kazaň bude jedním z měst, kde se příští rok budou hrát zápasy mistrovstv­í světa ve fotbale,“zdůrazňuje pěvkyně.

Milovnice Rusalky

Pro pražské publikum si Garifullin­a připravila mimo jiné i árii o měsíčku z Dvořákovy Rusalky. „Je to jedna z mých nejoblíben­ějších oper,“prozrazuje. Na programu budou také ukázky z jejího debutového sólového alba. Kromě „zvonkové árie“z Lakmé jsou na něm převážně skladby ruských autorů. A také jedna tatarská lidová píseň. „My Tataři máme vlastní hudbu, která zní velmi orientálně,“dodává Garifullin­a.

Nadcházejí­cí koncert, na němž Garifullin­u doprovodí PKF – Prague Philharmon­ia, nebude posledním letošním vystoupení­m tatarské pěvkyně u nás. Vrátí se na podzim na festival Dvořákova Praha, v jehož rámci zazpívá pod taktovkou Jiřího Bělohlávka sopránový part v Dvořákově Requiem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia