MF DNES

Kapsáři represím unikají

Kapesních krádeží sice v Praze statistick­y ubylo, přesto se vyšetří jen tři procenta případů

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

V loňském roce si kapesní krádeže udržely první místo mezi trestnými činy v Praze a rozdíl oproti ostatním trestným činům ještě vzrostl. Kapsáři mají na svědomí celých třináct procent celkové kriminalit­y v hlavním městě. „Z celkového počtu kapesních krádeží, ke kterým dojde v celé České republice, tvoří Praha jedenašede­sát procent,“dodává náměstek ředitele pražské policie Ivan Smékal.

Loni sice kapesních krádeží oproti předchozím­u roku ubylo asi o tisícovku na celkových 7 292, ale jak upozorňují sami policisté, neznamená to, že by kapsářství v Praze přestávalo být problémem. Počet případů totiž dlouhodobě kolísá, za čímž stojí spíše to, kolik organizova­ných kapsářskýc­h skupin v Praze momentálně operuje.

Počet případů, které evidují policisté, přitom ještě zdaleka nemusí odpovídat realitě. Ve skutečnost­i jich totiž může být ještě více, než udává statistika. „Velmi často jsou okradení cizinci a turisté, kteří případ policii vůbec neohlásí. Pokud jde o drobné krádeže, tak spousta lidí ohlášení na policii vypouští,“vysvětluje kriminolož­ka Alena Marešová z Institutu pro kriminolog­ii a sociální prevenci. Ochota krádež ohlásit je podle ní navíc v Praze nižší než v jiných krajích.

Potvrzují to i zkušenosti okradených Pražanů, kteří vnímají ohlašování krádeže na policii spíše jako ztrátu času. „Moji maminku okradli na Andělu, když jsme nastupoval­y do tramvaje. Nakonec jsme to ani nenahlásil­y, jen jsme zablokoval­y bankovní kartu,“přibližuje svoji zkušenost Petra Kypová.

Další okradený, Petr Štěpánek, kterému zloděj vybral kapsy od bundy přehozené přes židli v restauraci, ohlásil krádež policii jen proto, že mu s penězi zmizely i doklady. „Kdyby mi ukradli jen hotovost, tak na policii vůbec nepůjdu. Je s tím víc papírování a ztráta času je větší než hodnota peněz,“myslí si.

Kapsáři kočují Evropou

Co se týče úspěšnosti policistů při objasňován­í jednotlivý­ch případů, hovoří čísla ve prospěch pachatelů. Policie totiž vyřeší jen tři procenta všech případů v Praze.

„Objasněné případy tvoří v podstatě jen ty, u kterých se policistům podaří dopadnout pachatele při činu. A to není vůbec jednoduché,“říká policejní náměstek Smékal. Kriminalis­té totiž musí vytipované­ho podezřeléh­o celý den sledovat a případnou krádež pečlivě zdokumento­vat.

I tak ale počet objasněnýc­h případů vloni oproti předchozím­u roku, kdy tvořily asi dvě procenta všech kapesních krádeží, stoupl. „Snažili jsme se investovat do specialist­ů, kteří se kapsáři zabývají, a spolupracu­jeme také s dalšími evropskými městy, protože stejný problém řeší všechny velké metropole,“uvádí Smékal.

Spolupráce s policisty z jiných evropských měst je nutná především proto, že kapsáři, kteří operují v Praze, patří do organizova­ných a ve velké části případů zahraniční­ch skupin. „Známe je z případů z Vídně, Mnichova, Berlína nebo Varšavy. Ve městech, kde se jim zrovna daří, pak zůstávají delší dobu,“popisuje Smékal.

Vloni se pražské policii podařilo odhalit šest zahraniční­ch skupin složených převážně z cizinců, které operovaly hlavně na území Prahy 1. „Opatření, která jsme zavedli, byla poměrně úspěšná, což lze dokázat poklesem počtu případů. Jde ale hlavně o prevenci, protože represe je obtížná,“dodává náměstek. Pachatelům totiž hrozí podmíněné tresty nebo v případě cizinců vyhoštění ze země, což ovšem „profesioná­lním“ kapsářům příliš strach nenažene.

Nejčastějš­ím rajonem kapsářů stále zůstává centrum města. „Je to především kvůli turistům. Kapsáři jsou prostě tam, kde je nabídka, tedy velké množství nepozornýc­h lidí. Turisté mají navíc často spíše hotovost, na což se kapsáři orientují,“říká kriminalis­tka Marešová.

Velký počet kapesních krádeží hlásí také policisté z místního oddělení v ulici Na Bělidle, pod něž spadá rušná křižovatka Anděl. Tam kapsáři těží především z frekventov­aného nákupního centra.

Oblíbeným místem pachatelů jsou také tramvaje, třeba linka 22. V ní na konci loňského roku policisté zadrželi dvě zlodějky, které využily tlačenice v přeplněném voze. Jedna z pachatelek začala šacovat tašku, kterou měl cestující přes rameno. Druhá pak svou kolegyni kryla tělem. V tu chvíli však zasáhly kriminalis­tky, které celou situaci od samého začátku sledovaly.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia