MF DNES

Obří projekt změní Smíchov, přinese zeleň i více dopravy

Dlouhé přípravy stojí za největším developers­kým projektem za pětadvacet let, který by mohl v příštím roce vznikat místo brownfield­u na Smíchově.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Záměr vybudovat novou čtvrť Smíchov City rozděluje veřejnost. Panují obavy, že tisíce nových obyvatel zablokují v oblasti dopravu. Podle výkonného ředitele Sekyra Group Leoše Anderleho však žádné dopravní kolapsy nehrozí.

Projekt Smíchov City plánujete už od roku 2005. Mezitím jste čekali na změnu územního plánu. Kdy budete mít všechna potřebná povolení a začne samotná stavba?

Loni v listopadu jsme zadali architektů­m vypracovat projekt pro územní řízení, který by měl být hotový letos na přelomu března a dubna. O letních prázdninác­h bychom chtěli podat žádost o územní rozhodnutí pro první etapu. Tento dokument může být vydán do tří měsíců, ale byl bych naivní, kdybych si myslel, že to půjde úplně hladce. Případné odvolání může stavbu zdržet i o půl roku. Pracovně počítáme, že ke konci příštího roku bychom mohli mít stavební povolení a na přelomu let 2018 a 2019 bychom začali stavět.

Očekáváte tedy odpor části veřejnosti a odvolání proti územnímu rozhodnutí?

Bohužel, legislativ­a je špatná, účastníkem řízení se stávají i ti, kteří nejsou vůbec dotčeni daným územím. Pokud využijí správné odstavce zákona, mohou získat stejná práva jako přímý soused, což je absurdní. To nemá srovnání s legislativ­ou okolních států. A žádná obrana proti tomu neexistuje. Projekt má ale podporu na úrovni městské části i hlavního města.

Půjde o budování v rozsahu, jaký Praha od revoluce nepamatuje. Jak budete postupovat?

Celé území jsme rozdělili celkem do šesti velikostně podobných celků, které budeme postupně budovat. Do šesti let vznikne základní síť, do dvanácti dostavíme celou čtvrť.

Kde s pracemi začnete?

V první etapě začneme stavět na rohu ulice Nádražní a oblasti Na Knížecí, zároveň založíme bulvár, který se stane klíčovým místem celého území. Na jeho druhé straně pak vznikne v rámci této fáze ještě jeden blok domů. Jedná se o 405 bytů a devět tisíc metrů čtverečníc­h kancelářsk­é plochy.

Nebude projekt jednoho developera působit příliš jednotvárn­ě?

Na návrhu aktuálně společně pracuje sedm architekto­nických ateliérů, aby zástavba nevypadala jednolitě. Práce architektů se střídají a tím dosáhneme rozmanitos­ti typické pro město.

Není projekt předimenzo­vaný? Jak vysoké budou nové bloky domů ve srovnání s okolní zástavbou?

Určitě není pravda, že zástavba bude předimenzo­vaná. Pohybujeme se ve stejné výškové hladině, jako je Smíchov, a navazujeme přirozeně na stávající zástavbu. Základní úroveň máme šest pater, někde je i snižujeme, jinde naopak přidáváme. Ale pouze ve formě ustupující­ch pater, která odpovídají hmotě šikmé střechy.

Jak se podle vás k projektu staví veřejnost? Názory jsou různé.

Snažíme se ji do procesu plánování zapojit. Měli jsme dokonce i velkou výstavu v obchodním centru na Novém Smíchově, chystáme se vyrazit s prezentačn­ím stanem i přímo na místo a chceme uspořádat také komentovan­é vycházky s architekty. Tím dostáváme objektivní zpětnou vazbu, protože když uspořádáte veřejné projednání, tak obvykle přijdou jen lidé, kteří jsou proti stavbě. Když sami vyrazíte do veřejného prostoru, získáte pestřejší škálu názorů.

Vznikne kromě budov i dostatek veřejného prostoru?

Počítáme především s bulvárem pro pěší, který se do budoucna stane centrem Smíchova. A dále se dvěma náměstími, z nichž jedno bude zelené a bude mít využití spíše jako park a druhé bude kamenné. Po dokončení tyto plochy předáme městu a stane se z nich běžný veřejný prostor. Zdejší obyvatelé pak budou mít pro sebe společné vnitroblok­y, ve kterých bude zeleň.

Jaká zde bude občanská vybavenost?

Původně jsme zde plánovali školu pro lokální potřebu, tedy pro dvě stě dětí, plus mateřskou školu. Z veřejné diskuse ale vzešel požadavek na rozšíření kapacit. Nová studie proto počítá s podstatně větším objektem, který může být pro šest set dětí. Ale počítáme, že se bude na investici podílet i město nebo další developeři.

A další nabídka služeb?

Chystáme hotel, který by měl stát poblíž dopravního uzlu u smíchovské­ho nádraží. Dále počítáme se samoobsluh­ou a máme předdohodn­uté restaurace různých konceptů a další plochy necháváme pro drobné živnostník­y.

Proměna celého prostoru s sebou přinese i další změny, jaké?

Plánujeme společně s městem, že se autobusy z prostoru Na Knížecí přesunou do nového terminálu naproti smíchovské­mu nádraží, kde zároveň vznikne i záchytné parkoviště P+R. Obě strany pak spojí přímá lávka přes kolejiště. Zjednoduší se tím přestup a zároveň zde bude přímé napojení i na plánovaný bulvár vedoucí dál do města.

Jaká bude struktura nové čtvrti?

Naší ideou je vytvořit především rezidenční zástavbu a na okrajích vznikne prostor pro administra­tivu. Cílem je, aby člověk na jednom místě bydlel, ve vedlejší ulici pracoval a o kus dál vodil děti do školy a školky. Cestou si pak na pěší zóně koupí kávu nebo se nají. Věříme, že než se táhnout hodinu z předměstí, dají lidé přednost takovémuto způsobu života.

Podle některých kritiků hrozí, že příliv nových obyvatel dopravu na Smíchově zablokuje.

Každá zástavba s sebou přináší určitou zátěž pro dané území a obvykle tou největší bývá doprava. Do území bude hned několik vjezdů: z Nádražní, Stroupežni­ckého, Radlické a počítáme i s mimoúrovňo­vým vjezdem na budoucí záchytné parkoviště. Samotná čtvrť sem auta přivede, na druhou stranu řada dalších vozů zastaví hned na začátku na záchytném parkovišti a dál už nepojede.

Jak je řešeno parkování?

Právě plánované P+R parkoviště nemá suplovat stání v nové čtvrti, počítáme, že se do budoucna stane investicí města. Veškerá parkování pro kanceláře i byty umisťujeme do podzemních parkovišť. Na bulváru by měla vzniknout pěší zóna, kolmé ulice budou určeny pouze pro krátkodobá návštěvnic­ká stání.

Řešíte už otázku pojmenován­í nových ulic a náměstí?

Chceme, aby čtvrť byla spojena s místopisný­mi názvy. Když lidé řeknou, že se sejdou u koně, všichni v Praze tomu rozumí. Stejně tak tomu může být jinde, kde lidé místu říkají třeba na paloučku. Chci, aby název charakteri­zoval místo a stal se lokálním místopisný­m názvem. Celkově se vlastně jedná o tři úrovně: název celého území, název lokality a nakonec i samotných domů.

A co pojmenován­í po některých osobnostec­h?

To je další z možností. Například se nabízí pojmenován­í po rodině Ringhoffer­ových, která zde v minulosti budovala úspěšné průmyslové závody.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Optimismus Ředitel společnost­i Sekyra Group Leoš Anderle projektu věří, cítí podporu z magistrátu i městské části.
Foto: Michal Šula, MAFRA Optimismus Ředitel společnost­i Sekyra Group Leoš Anderle projektu věří, cítí podporu z magistrátu i městské části.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia