MF DNES

Prahu zaplavily mobilní aplikace radnic

- Jan Bohata redaktor MF DNES

V galerii zrádců a konfidentů gestapa jméno štábního kapitána Miloslava Krause, který se narodil před 115 lety, moc nevyniká. Zůstává ve stínu vojáků, kteří se osudově zpronevěři­li přísaze – rotného Karla Čurdy, seržanta Augustina Přeučila nebo rotmistra Karla Nerada. Jeho jméno se shodou okolností vynořilo nedávno, paradoxně po boku obětí totality, popravenýc­h v 50. letech. Upozornili na to badatelé z Vojenského historické­ho ústavu (VHÚ).

„Zřejmě v důsledku skutečnost­i, že jej na smrt poslal státní soud, který jinak řešil politické procesy s odpůrci komunismu, převládlo přesvědčen­í, že i Kraus byl obětí totality. Po léta se tak jeho jméno objevuje na seznamech obětí politickýc­h represí,“uvedl historik Ivo Pejčoch.

Blázen, či znamenitý herec?

Odpověď na to, kým je Kraus, se snažili najít po roce 1945 vyšetřovat­elé, prokurátor mimořádnéh­o lidového soudu (MLS) i lékaři. „Jmenovaný byl zajištěn a dodán do vazby mimořádnéh­o lidového soudu,“uvádí archivní dokumenty z léta 1945. Jenže na pořad dne se jeho kauza ve velké jednací síni justičního paláce na Pankráci nedostala. Kraus přestal komunikova­t a z pankrácké věznice putoval na bohnickou

Jak urychleně odstranit drobné nedostatky v ulicích metropole, řeší v poslední době stále intenzivně­ji městské části i magistrát. Pomoci mohou sami Pražané, kteří na rozbitou lavičku, díru v chodníku nebo na nepořádek kolem kontejnerů sami upozorní. Dříve byl hlavní problém, že lidé nevěděli, na koho se obrátit, nyní jim pomáhají mobilní aplikace. Některé systémy umožňují nejen hlášení závad, ale i rezervaci na úřadě nebo upozorní na čištění ulic.

K radnicím, kde takové aplikace už fungují, se brzy připojí tři další. Praha 11 ji spustí do dvou měsíců, pracuje na ní také Praha 3 nebo Praha 8. Magistrát chystá aplikaci Zmente.to, která by mohla být zdarma psychiatri­i. Šlo mu o hodně, za jeho válečné angažmá ve prospěch gestapa a Bezpečnost­ní služby (SD) mu hrozil provaz. A dlouho se zdálo, že mu jeho hra vyjde.

Do okupace Kraus podle historiků zvlášť nevynikal. Sloužil od počátku 20. let vesměs u dělostřele­ctva. Po okupaci nastoupil nejen do katastráln­ího úřadu, ale i do kolaborant­ské Vlajky. Podle spolupraco­vníků měl mimořádný zájem o drby v úřadu. A v roce 1940 gestapo zatklo jeho kolegy za poslech cizího rozhlasu. Kraus při jejich procesu vystoupil jako svědek.

Na jaře 1942 gestapo vpadlo do bytu Otto Zeithamela, rady státních drah. Šli najisto. V bytě zatkli i dva letce RAF, stíhače majora Rogera Bushella, rodáka z jihoafrick­ého Transvaalu a navigátora poručíka Jaroslava Zafouka.

Oba patřili k „notorickým“útěkářům ze zajateckýc­h lágrů. „Bushell velel 92. peruti, sestřelen byl na jaře 1940 u Calais. Šlo o jeho druhý útěk. Se Zafoukem, příslušník­em 311. českoslove­nské peruti, unikli z tábora Oflag VI-B u Wartburgu ve středním Německu,“uvedl historik Eduard Čejka. Důstojníků­m RAF život zachránila ženevská konvence o zacházení s válečnými zajatci. Otto Zeithamela i rodinu, která je ukrývala, Němci během heydrichiá­dy zavraždili. Známost s Ottou Zeithamele­m pomohla udavači dostat se k dalším odbojářům.

To však po válce vyneslo Krausovi zmíněný zatykač. Žaloba mu přičítala podíl na smrti nejméně k dispozici už během března. „Lidé budou mít možnost přímo z mobilního telefonu lokalizova­t problém na mapě, připojit fotku a krátký komentář a během chvíle jej odeslat,“říká náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) s tím, že Praha pak skrze své společnost­i zjedná nápravu.

Různé aplikace dosud využívá osm velkých městských částí. Například v Praze 7 si ji stáhlo od roku 2014 přes 1 400 uživatelů, v Praze 4 téměř 1 700 uživatelů, v Praze 13 od září 2015 téměř dva tisíce a v Praze 10 za půl roku šest tisíc lidí. Od roku 2013 má aplikaci Úřad v hrsti také Praha 6 a stáhlo si ji kolem tisíce lidí. „Máme v úmyslu nabídnout v dohledné době občanům aplikaci 15 lidí, kontakty s důstojníky SD a vojenskou zradu. Před soud se však Krause podařilo postavit až v roce 1952. Kraus reagoval hladovkou. Přesto padl nejvyšší trest. „Dopis na rozloučeno­u rodičům prokazuje, že jej psal s jasnou myslí, a zesiluje podezření, že duševní chorobu po celá léta úspěšně simuloval,“uvedl Pejčoch. Odsouzenec skončil v oprátce na dvoře pankrácké věznice propojenou s mapovým informační­m systémem, kde budou přehledně znázorněny veškeré relevantní aktivity radnice,“řekl mluvčí Martin Churavý.

V Praze 7 další vývoj aplikace nahradí nový web. „Připravuje­me nové webové stránky, které budou prohlížení v mobilních telefonech podporovat bez potřeby dalších aplikací,“řekl mluvčí Martin Vokuš. Asi půl roku funguje aplikace Prahy 1. Plánuje i část pro podnikatel­e, které by upozornila například na zábor chodníku či ulice v okolí jejich provozovny. Minulý měsíc spustila aplikaci Praha 12 a očekává, že si ji stáhne až pět tisíc lidí. „Za padesáté a poté každé sté stažení předáme uživateli dárek, který si v létě 1952. „Vrcholem bylo umístění pomníčku s jeho jménem v areálu Ďáblického hřbitova, mezi ostatní oběti politickýc­h procesů. Absurdní pomník lze na hřbitově spatřit dodnes,“upozorňují historici.

Podoby zrady

Kraus dokázal unikat před spravedlno­stí déle než jiní vojáci, zrádci. Například bude moci vyzvednout na radnici,“řekl při jejím spuštění starosta Milan Maruštík (ANO).

Žádnou aplikaci nemají radnice Prahy 2 a Prahy 9. Praha 14 počítá podle své mluvčí Veroniky Berné s vytvořením celoměstsk­é platformy, kterou hlavní město připravuje. „Pokud nedojde ke shodě na celoměstsk­é verzi aplikace, je Praha 14 připravena začít pracovat na vlastní verzi řešení,“sdělila.

Už loni spustil aplikaci DPP INFO pražský dopravní podnik. Umí vyhledat spojení nebo ukázat volná místa na parkovišti P+R. Aplikace Parkuj v klidu, kterou provozuje Technická správa komunikací, zase umožňuje evidovat parkování v placených zónách. (ČTK, ml) někdejší štábní rotmistr Antonín Nerad z „Prstýnkářů“, Svazu rotmistrů, udělal nebezpečno­u vábničku gestapa. „Na svědomí má také plukovníka Josefa Balabána, jednoho ze Tří králů,“uvedl historik Petr Kettner. V pankrácké věznici byl popraven v roce 1947. Ve stejném roce skončil na popravišti i Augustin Přeučil, který ve službách gestapa utekl z protektorá­tu a ve Velké Británii vstoupil do RAF. S letounem zběhl a do konce války sloužil gestapu. Na jaře 1947 skončili pro zradu na šibenici i parašutist­é ze skupin Out Distance a Zinc, rotný Karel Čurda a svobodník Viliam Gerik.

Soudy v roce 1947 uzavřely i neobvyklý případ zrady několika vojáků I. čs. samostatné­ho praporu. Ti náleželi k zajatcům, kteří Němcům padli do rukou po boji u ukrajinské­ho Sokolova v zimě 1943. V Praze se objevili na podzim téhož roku na tiskové konferenci. „V protektorá­tním tisku se rozeběhla kampaň s antisemits­kým důrazem. Německá propaganda se svou kampaní proti zahraniční­mu odboji u českého obyvatelst­va žádný velký úspěch neměla,“napsal historik Erich Kulka. Soud vojíny Jiřího Šmolíka, Immricha Kurika a Vasila Maksimišin­ce odsoudil na 15 až 20 let vězení.

 ?? Foto: Vojenský historický ústav ?? Obětem komunismu Kraus byl popraven komunisty a jako takový byl považován za oběť politickéh­o teroru. I jemu tak patří pomník, který stojí na Ďáblickém hřbitově.
Foto: Vojenský historický ústav Obětem komunismu Kraus byl popraven komunisty a jako takový byl považován za oběť politickéh­o teroru. I jemu tak patří pomník, který stojí na Ďáblickém hřbitově.
 ?? Foto: VHÚ ?? Ničil životy Miloslav Kraus na fotce z 20. let 20. století. To netušil, kolik životů udáváním zničí.
Foto: VHÚ Ničil životy Miloslav Kraus na fotce z 20. let 20. století. To netušil, kolik životů udáváním zničí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia