MF DNES

Sparťané za partyzány. A další adepti na titul?

-

Radim Trusina fotbalový reportér MF DNES

Plzeň, Slavia, či Sparta? Tři velcí a silní adepti na jednu trofej.

Fotbalové jaro v Česku začíná už v tomto týdnu. A nemusí jít „jen“o titul. Za jistých okolností může český mistr zamířit přímo do Ligy mistrů! Jaro v ePojisteni.cz lize bude mít náboj, to bezpochyby. V jakém stavu je elitní trio?

V zimě se o Plzni mluvilo paradoxně nejméně ze tří hlavních adeptů, ale právě ona je největším favoritem. Už jen díky jednobodov­ému náskoku na Slavii (a čtyřbodové­mu na Spartu) a zápasem na Bohemians k dobru. Jaro rozjede tým, který bude útočit na zlatý hattrick, v sobotu doma s poslední Příbramí.

„Máme výbornou výchozí pozici a chceme ji potvrdit,“plánuje trenér Roman Pivarník.

Plzeň se nepouštěla do zběsilých nákupů. „Věřím, že dokážeme být úspěšní i bez toho,“říká Pivarník.

Bude zajímavé sledovat především zkušeného Rakušana Ivanschitz­e, který by měl být novým špílmachre­m mužstva.

To v přípravě padlo až v generálce proti jihokorejs­kému Daejeonu 0:2. „Až na výsledek jsme to odehráli dobře,“uvedl Pivarník, jehož tým tvrdě hrajícímu soupeři odpustil vyloučení a nechal ho dohrát v plném počtu hráčů. „Přehodilo se pořadí zápasů, na generálku jsme měli těžšího soupeře, než jsme chtěli (měla to být Dacia Kišiněv),“řekl Pivarník. „Prohrát jeden zápas v přípravě ale není špatné.“

Slávisté už vědí, jaké je prohrát pod trenérem Jaroslavem Šilhavým. V přípravě, v níž si zaletěli i do Číny a výsledky kolísaly, nestačili na Osijek (1:2), ale stejně tak porazili třeba Krasnodar (2:1).

V každém případě půjde Slavia do jara sebevědomá a s univerzále­m Janem Sýkorou, nejžádaněj­ším hráčem zimy v Česku. A už 5. března vyzve druhý tým tabulky ve velkém šlágru vedoucí Plzeň!

„Tak kvalitní tým jsem ještě netrénoval. Když máte takové podmínky, bylo by alibistick­é říkat, že nechceme vyhrát titul,“pravil Šilhavý. Generálku sehraje jeho tým zítra s třetiligov­ým Vyšehradem, v sobotu už „naostro“přijede Jihlava.

V zimě neporažená, jen dva obdržené góly. Sparta vypadá, že je ve formě. Začíná dřív než konkurence: ve čtvrtek se rozjíždí vyřazovací část Evropské ligy v Rostově. V poslední přípravě remizovali sparťané s lídrem slovenské ligy Žilinou 1:1. „Měli jsme slušné pasáže, ale celkově ještě musíme trochu přidat,“hodnotil trenér Tomáš Požár.

Spartě víc než o výsledek šlo o rozložení zátěže na více hráčů (nastoupilo jich 22) a vyzkoušení herních variant na Rostov. „Kdybychom se chtěli zaměřit na Žilinu, asi bychom se v některých situacích chovali jinak,“přiznal Požár, kterému komplikova­lo situaci, že Rostov se během zimy připravova­l v totálním utajení. „Ale my jsme partyzáni a informací máme dost,“usmál se.

Z posil se nejlépe jeví záložník Néstor, generálka moc nevyšla Konatému, který se vrátil do A-týmu po podzimu v juniorce: část fanoušků na něj pískala a bučela, část mu tleskala. „Nějaké reakce jsme očekávali. Věřím, že už je to za námi,“uvedl Požár, který naznačil, že se do startu sezony asi nedoléčí Tomáš Rosický. „Zatím to nevypadá, že by byl na Rostov připravený.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia