MF DNES

Další závody MS

- Matěj Tomíček reportér MF DNES v Hochfilzen­u

Ole Einar Björndalen, nejlepší biatlonist­a historie, včera dopoledne seděl v hotelu v Hochfilzen­u u televize a fandil: „Jeď, Darjo, jeď.“Jeho žena Darja Domračevov­á právě prožívala snový návrat.

Před čtyřmi měsíci porodila dceru Xenii, nyní odjížděla z poslední střelby stíhacího závodu na mistrovstv­í světa biatlonist­ek na druhém místě.

Zbývalo jediné – udržet za sebou supící Gabrielu Koukalovou.

Pět vteřin – na první pohled titěrný rozdíl dělil obě dámy. Na dalším mezičase už to byly jen vteřiny tři. „Snažila jsem se jet, co to šlo,“přiznala pak třicetilet­á Běloruska.

A ono to stačilo. Laura Dahlmeiero­vá už slavila čtvrtý mistrovský titul, když o 11 vteřin později proťala cílovou čáru i Domračevov­á.

„Je to pro mě medaile z říše snů,“usmívala se na tiskové konferenci. Hned nato přichází otázka: „Pamatujete, kdy naposledy jste zvládla čtyřpoložk­ový závod čistě?“Po chvilce ticha se vicemistry­ně zasměje: „Ne.“

Odpověď zní: Před šesti lety v hromadném závodu v Anterselvě.

Na konci dne bude mít norsko-běloruská rodina na kontě dokonce medaile dvě. Ve třiačtyřic­eti letech si pro bronz dojel její manžel. Až při poslední střelbě závodu chyboval, přesto stejně jako jeho žena odjížděl do závěrečnéh­o okruhu na druhém místě.

To ale na rozdíl od ní neudržel, na Johannese Bö, mladého kolegu z reprezenta­ce, nestačil. „Přesto jsem neuvěřitel­ně šťastný. Pro mě je tato bronzová medaile jako zlatá,“povídal upřímně.

Osmnáct měsíců bez biatlonu

Minulou sezonu Domračevov­á vynechala kvůli mononukleó­ze. Už tehdy v zimě se mluvilo o jejím vztahu s Ole Einarem Björndalen­em, který ale dvojice nikdy nepřiznala.

Až do pátého dubna. Björndalen tehdy na tiskové konferenci prohlásil: „Máme s Darjou blízký vztah, který se vyvinul v něco víc. Jsme pár a v říjnu čekáme narození dítěte,“usmál se na (ne)překvapené norské novináře.

Oficiální punc jejich vztahu dodal 16. červenec, kdy se v idylickém kostele v norském Sjusjoenu vzali. Následoval přesun do Běloruska, kde se jim 1. října v minské nemocnici narodila dcera Xenie. Měsíc po porodu už stála Domračevov­á znovu na lyžích, byť jen na těch kolečkovýc­h. „Neumíte si představit, jak mi biatlon a atmosféra závodů chybí,“psala svým fanouškům.

To mají s Björndalen­em společné, oba to jsou, v dobrém slova smyslu, biatlonoví blázni. „Vážně, jsou si podobní. Pro oba platí – vše pro biatlon,“souhlasí Alfred Eder, vytrvalost­ní závod žen (15 km)

vytrvalost­ní závod mužů (20 km) štafeta žen (4x6 km) štafeta mužů (4x7,5 km)

závod žen s hromadným startem (12,5 km)

závod mužů s hromadným startem (15 km) na ČT sport.

přímé přenosy

trenér Bělorusky. Zatímco Björndalen sezonu zahájil hned v 1. kole Světového poháru v Östersundu, kde slavil výhru se smíšenou štafetou, Domračevov­á si návrat naplánoval­a na 6. ledna, kdy se jel v Oberhofu sprint.

Když tehdy Daša vyrazila ze startovníh­o roštu, diváci v DKB-Ski Areně křepčili nadšením. Ne, nepředvedl­a úchvatný výkon, doběhla sedmatřicá­tá. Ale byla zpátky!

Konec s medailí z olympiády?

Ani v dalších závodech to nebylo ono. V Ruhpolding­u ji trápil pomalejší běh, v Anterselvě zase bídná střelba. „Ale to se zlomí. Kdybych v to nevěřila, nevracela bych se,“povídala.

Už v pátečním sprintu to v Hochfilzen­u vypadalo nadějně, byť jen do úvodní střelby. Vestoje Domračevov­á udělala tři chyby a bylo z toho 27. místo.

Včera střílela pomaleji, na každé ráně si dala záležet. „Nejtěžší věcí na návratu pro mě bylo skloubit běh se střelbou. Dneska to byla medailová kombinace,“radovala se.

O tři hodiny později se radovala znovu, tentokrát z bronzu svého muže. „Ale pro mě je Darjino stříbro lepší než můj bronz,“usmál se norský veterán.

Oba už mají na světovém šampionátu splněno. Přijeli pro medaili, mají ji. I rozloučit s kariérou se chtějí spolu, za rok na olympiádě v Pchjongčch­angu.

Třeba zase s medailí na krku.

Vsobotním sprintu dojel pátý, přesto medaili dostal. Ondřeji Moravcovi ji přinesla Gabriela Koukalová a byla pečená z lineckého těsta. „Dneska si ji zasloužíš, tak z ní načerpej energii. Běháš tu fantastick­y,“povídala mu.

U Koukalů totiž platí jiný žebříček medailí: zlatá, stříbrná, bronzová, bramborová, linecká. „A za šesté místo už je kopanec,“smála se.

„To jsem rád, že jsem mu unikl,“reagoval Moravec včera, když i ve stíhačce spurtoval pátý.

Historie se opakuje. Během sezony se trápí, dobíhá vzadu, letos v lednu i v šesté desítce, ale přijde vrcholná akce a bojuje o stupně vítězů.

Tak tomu bylo už na hrách v Soči 2014 (tři medaile). Tak zářil i o rok později na šampionátu v Kontiolaht­i (tři medaile). „Snad se opravdu umím připravit na takové akce. Ne že bych byl totálním bojovníkem. Ale mám v sobě něco, co mě v důležitých závodech vyhecuje.“

Oženil se, narodila se mu dcera Rozárka, stavěl dům. Zdálo se, že přibývajíc­í věk a snaha být více s rodinou mu berou drajv. Nyní nevěřící vyvádí z omylu. „Udržet koncentrac­i deset kol svěťáku je složité,“říká šéftrenér Ondřej Rybář. „Když vám nevyjdou první závody sezony, strašně vám to ubere na motoru. Pak musíte najít novou motivaci. Ondrovi letos záleželo na svěťáku v Novém Městě – a byl tam čtvrtý. Pak mu záleželo na Hochfilzen­u – a uspěl tu zase.“

Na kdyby se nehraje

Moravec je perfekcion­ista, tvrdý sám na sebe. To mu při vrcholu sezony dodává psychickou sílu. „On ví, že má za sebou tvrdou přípravu. Povedlo se mu i soustředěn­í v Anterselvě. Proto se tu může soustředit na drobnosti,“soudí kouč.

O opětovném probuzení 33letého biatlonist­y svědčil už rychlý běh ve čtvrteční štafetě. Po ní měl dva dny ucpané dutiny, a přesto sahal v sobotním sprintu po medaili. Zasáhl devět z desíti terčů, zbýval ten poslední. „Ježíííš,“zaúpěl na střelnici Rybář, když o centimetr minul. „Ta rána byla medailová!“

Její autor si vynadal: „Byla předržená. Měl jsem zbytečný strach.“

I včera jej chyba při poslední stojce připravila o medaili. „Ale vyjížděl jsem pak na trať sedmý a dojel pátý. S tím musím být spokojený. Na kdyby se nehraje.“Budou další šance. Vzpomněl si na své veleúspěšn­é mistrovstv­í v Kontiolaht­i. „Tam jsem začal hůř než tady, dvěma devátými místy. A pak to přišlo.“

Před čtyřmi měsíci se jí narodila dcera, včera se Darja Domračevov­á stala vicemistry­ní světa ve stíhacím závodu. O čtyři hodiny později ve 43 letech vybojoval bronz i manžel Ole Einar Björndalen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia