MF DNES

VÁLKA s roboty

Když dosáhnete věku třiatřicet­i let, nemělo by vás na chodu tohoto světa už nic zásadního překvapova­t. Tak proč mám pocit, že můj prst na tepu doby přede mnou ujíždí jako pás na jezdících schodech?

- ona@mfdnes.cz

Ve svých Kristových letech se cítím jako holka z doby, kdy neexistova­ly počítače ani mobily a lidé ke komunikaci používali mluvení ve větách s podmětem a přísudkem. Například výměna mobilního telefonu je po mě vrcholně stresující­m procesem, během kterého jsou mí klienti obtěžováni soukromými fotkami a přátelé bombardová­ni telefonáty z kabelky. Právě teď bojuju s obrázkem vztyčeného palce, který se svévolně odesílá z mého mobilu. Poslala jsem ho třeba smutné kamarádce, která nechala uspat svého psa. Pokud se mi ten palec nepodaří rychle zkrotit, přijdu o všechny přátele.

Můj tříletý syn mi dnes s neskrývaný­m despektem vysvětlil, jak se zapíná video. Když u nás byla na návštěvě kamarádka se stejně starým klukem, usadily jsme k večeru uřícené děti před tablet a pustily jim dětský seriál o fungování lidského těla. Jaké bylo naše překvapení, když jsme je posléze nachytaly, jak fascinovan­ě sledují erotická videa nejtěžšího kalibru. O fungování lidského těla teď už vědí úplně všechno.

Jak správně tušíte, jsem postrach ajťáků. V poslední advokátní kanceláři mi třeba po zapnutí Wordu kurzor sám běhal po obrazovce a psal prázdné řádky. Zírala jsem na to kouzlo, nadšená, že jsem se konečně i já stala obětí kybernetic­kého zločinu. „Můj počítač napadl vir!“hlásila jsem zkušeně do telefonu IT specialist­ovi. Angažovaný ajťák sedl na tramvaj a přispěchal mě přes půl Prahy odvirovat. Odborně posoudil situaci, sundal z mezerníku mého počítače plyšový talisman a odjel. Tento incident už v IT kuloárech prý zlidověl jako veselá historka k pivu.

I ovládání automobilu ve mně budí hluboký respekt. Obdivuji všechny ty řidiče, kteří při svých cestách autem vtipkují se spolucestu­jícími, poslouchaj­í zprávy a vyřizují telefonáty. Já řídím v předklonu s vytřeštěný­ma očima plnýma strachu ze smrti, pod zadkem mi i v létě hicuje vytápění sedačky a krizové situace zmatečně řeším zapnutím stěračů. Děti už naštěstí pochopily, že rodině jde o život, a při našich cestách ani nedutají. Cvičení ale dělá mistra a po posledním automobilo­vém incidentu mám dojem, že můj přerod ve zkušenou řidičku se blíží. V prosinci jsem totiž od- vážně vyrazila sama s dětmi do Jizerek.

Cestu jsem naplánoval­a na páteční odpoledne, kdy se na mladoboles­lavské silnici obvykle stanuje v kolonách. Onen pátek zároveň napadlo 30 cm sněhu, což byl povel pro gumičku na stěrači, aby ve vánici odletěla do polí. Tříhodinov­ou cestu jsem absolvoval­a vytřeštěně mžourajíc do rozmazané šmouhy v úrovni očí, abych pak dvě stě metrů pod hotelem zapadla s autem plným zavazadel a dětí do pangejtu u cesty. Nastalé ticho prořízl pisklavý hlásek: „Tak, a teď tady všichni umřeme!“Ze syna roste optimista.

Neumřeli jsme. Ušetřím vás popisu, jak omrzlá matka holýma rukama vyhrabává zadní kolo, jak sedí na silnici a vítr jí z rukou rve návod ke sněhovým řetězům, jak řve na ujíždějící traktor sprostá slova a hází na něj kouli, protože to zásadní přišlo až poté. Našla jsem čudlík. Čudlík, který ovládá náhon kol. A ten čudlík, zpátečka a má zkušená noha na plynu nás z toho, mílí přátelé, vyhrabaly. Konec dobrý, všechno dobré.

Tak ať letos nezapadnet­e, ze všeho se vyhrabete a vždycky najdete ten správný čudlík. Posílám vám k tomu jeden velký vztyčený palec.●

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia