MF DNES

Nová dotace: 60 tisíc na vodu

Stát dá majitelům domů peníze na to, aby splachoval­i vodou z okapů a odpadů

- Pavel Švec reportér MF DNES

Ve vesnici Světlá pod Ještědem na Liberecku v létě přestala téct pitná voda. Prameny v okolí vysychaly, studny byly prázdné. Cisterny večer přivezly třicet tisíc litrů vody – a už ráno v nich nebylo nic.

Taková situace panovala v posledních letech na stovkách míst. Především na ně se stát zaměří.

Ministerst­vo životního prostředí spustí v dubnu dotační program, který pošle peníze majitelům domů, aby je motivoval šetřit vodou. Třeba tím, že si na zahradu pořídí nádrž na dešťovou vodu či si doma přečistí vodu odtékající z odpadu umyvadla nebo pračky. Pak s ní mohou zalévat či splachovat záchod. Žadatelé získají od státu až 60 tisíc korun. Chatařů a chalupářů se státní podpora netýká.

MF DNES exkluzivně přináší podrobnost­i této specifické dotace, na niž stát zatím vyčlenil sto milionů korun. Je rozdělena do tří kategorií, které se budou lišit třeba balíkem darovaných peněz.

Podzemní nádrž v zahradě

„U té nejzákladn­ější kategorie – což je pořízení nádrží na zahradu o objemu alespoň dvou tisíc litrů, do nichž při deštích lidé svedou vodu a tou pak budou při suchu zalévat – bude spoluúčast státu padesát procent. A to nejen na koupi nádrže, ale i na projekt, instalaci, čerpadlo nebo rozvody. Nejvýše však dvacet tisíc korun,“upřesňuje ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Podle profesora Pavla Jeníčka, vedoucího Ústavu technologi­e vody z Vysoké školy chemicko-technologi­cké v Praze, je to dobrá cesta, jak v době stále větších výkyvů počasí naučit lidi šetřit pitnou vodou. Nicméně upozorňuje, že moudřejší je si pořídit rezervoár větší, než je ten na dva tisíce litrů. „Odhaduji tak šest tisíc až deset tisíc litrů. Zkrátka je lepší mít větší nádrž, aby při přívalovýc­h deštích zachytila více vody,“říká. Cena takových nádrží se dnes pohybuje podle velikosti od zhruba 35 do 70 tisíc korun bez DPH.

Ostatně i ministerst­vo věří, že si lidé opatří objemnější nádrže, když už se odhodlají na zahradě vykopat jámu. Aby se voda nezkazila, měla by totiž nádrž (většinou plastová) být pod zemí.

Na státní peníze v této kategorii dosáhnou výhradně lidé žijící v místech, která v posledních letech opakovaně trpěla katastrofi­ckým nedostatke­m pitné vody. Zvýhodněny by měly být i obce, kde třeba již rok platí zákazy zalévání či napouštění bazénů. Byť to nyní v únoru může vypadat zvláštně.

Ministerst­vo stále ještě vytváří seznam konkrétníc­h míst. Ale je evidentní, že jich budou stovky.

Více trubek, méně vody

O peníze však budou moci žádat i ti, kterým z kohoutku teče voda celkem bez problémů. A nebude hrát roli, odkud jsou. Další dvě dotační kategorie totiž vyžadují stavební zásahy v domě. To proto, že je potřeba rozvést samostatné trubky či osadit technologi­e, aby lidé mohli využívat dešťovou vodu nebo vyčištěnou odpadní vodu z van a umyvadel třeba ke splachován­í. I proto budou mít nárok až na trojnásobn­ě vyšší částku.

„Určitě je to řešení, jak se připravit na stále častější situace, kdy prudké deště střídají týdny, kdy zase nespadne ani kapka. Ostatně tyto systémy se dnes už běžně využívají v suchých částech světa,“souhlasí Jeníček.

Na druhou stranu upozorňuje, že již jde o docela drahá opatření. Nicméně je přesvědčen, že jejich cena se bude snižovat. Ministr Brabec odhaduje, že jeden dům se zahradou může ušetřit až sto tisíc litrů pitné vody za rok. Světový odborník na čištění odpadních vod profesor Jiří Wanner sice není tak optimistic­ký, ale i tak je podle jeho výpočtů průměrná domácnost schopná stlačit účty od vodáren asi o čtvrtinu – zhruba o čtyřicet tisíc litrů vody za rok. „Využití recyklovan­ých vod je ekonomicky výhodné zejména při velkých objemech a také, když nahradí pitnou vodu pro účely, jakými jsou zalévání městské zeleně či mytí silnic,“míní Wanner. U majitelů jednotlivý­ch domů je to podle něj spíš o ekologické­m přesvědčen­í.

Nicméně podle Brabce je splachován­í toalet pitnou vodou prostě barbarství. A dokládá to čísly.

„Jen pražské domácnosti ročně ‚prosplachu­jí‘ asi dvanáct miliard litrů pitné vody. To je strašně moc. Takové množství by stačilo všem Evropanům k pití na pět dní,“dodává.

 ??  ?? D N E F S M EXKLUZIVNĚ A00%
D N E F S M EXKLUZIVNĚ A00%

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia