MF DNES

Jak Ota S. obelstil detektor lži

Důkazy proti němu nejsou: Otakar S., člověk, který se choval, jako by měl co skrývat.

- — Artur Janoušek

Otakar S., jenž byl do své sebevraždy hlavním podezřelým v případu zmizelé Michaely Muzikářové z Ústí nad Labem, vždy vinu popíral. Zároveň se však choval jako člověk, který má co skrývat. Podle zjištění MF DNES například znehodnoti­l výsledky na detektoru lži.

„Když jeho výslech na detektoru lži skončil, zeptal se, jestli nevadí, že si předtím vzal dva diazepamy,“uvedl zdroj obeznámený s detaily z vyšetřován­í. Diazepam je lék, který zklidňuje a utlumuje reakce. „Úplně tím zmařil celé vyšetření,“řekl jeden z policistů o Otakarovi S.

Policejní mluvčí Veronika Hyšplerová včera nechtěla okolnosti použití detektoru komentovat.

Petra Srnková z Kriminalis­tického ústavu říká, že medikament­y mohou reakce vyšetřovan­é osoby ovlivnit. „Proto se před zahájením vyšetření odborný pracovník vždy dotazuje vyšetřovan­é osoby na její aktuální zdravotní stav a rovněž, zda užívá či užila nějaké léky či drogy,“řekla Srnková.

Pokud by policisté zjistili včas, že Otakar S. bere léky, vyšetření na detektoru lži by odložili do doby, kdy je přestane užívat. „Pokud ovšem nemáme informace o užívání tlumicích léků předem, nelze v průběhu vyšetření určit, čím je reaktibili­ta ovlivněna, a výsledky jsou poté formulován­y jen jako orientační,“doplnila Srnková.

Detektor sám o sobě neodhaluje, zda testovaný člověk mluví pravdu, nebo lže. Při sérii otázek zaznamenáv­á krevní tlak nebo pulz, případně rozšiřován­í zorniček. Pokud při některých otázkách tlak nebo pulz zakolísá, popřípadě prudce vyskočí, je to pro policii signál, na co se zaměřit.

Tlumicí léky u Otakara S. tohle zcela změnily. „Kdo by si je bral? Jen ten, kdo něco tají,“říká anonymně jeden z policistů.

Otakar S. byl kvůli Míše Muzikářové na výslechu několikrát. Podle informací MF DNES vždy zdůrazňova­l, jak mu záleží na tom, aby se dívka našla, a že chce spolupraco­vat při pátrání po ní. „Na druhou stranu nás sváděl na falešné stopy. Museli jsme všechno ověřit a nic z toho se nepotvrdil­o,“uvedl jeden z policistů.

Sperma na vypraném prádle

V médiích se před pár dny objevila informace, že policie nalezla v dívčině pokojíčku sperma. Jenže Míša neměla vlastní pokoj, v pavlačovém domě v ústecké ulici Na Vlnovce, kde bydlela s matkou, jsou příliš malé byty 1+1. V jedné místnosti je obvykle kuchyň s obývacím pokojem, v druhém ložnice dospělých a dětí.

Podle zjištění MF DNES se stopy spermatu navíc našly na dívčině prádle, které bylo ovšem už vyprané. „A právě to snižuje sílu důkazu. Dívčino prádlo mohlo být znečištěné v pračce od toho matčina,“řekl jeden z policistů.

Otakar S. nebyl vyslýchán jen v souvislost­i se zmizením Michaely. MF DNES před dvěma týdny přinesla svědectví Otakarovy exmanželky, která popsala, že v roce 2013 údajně osahával její dceru, jíž bylo tehdy jedenáct let.

„Prý ležela na břiše a on ji hladil od pasu po nohách dolů,“řekla žena. Tehdy to neřešila. Zvlášť když se krátce nato Otakar S. sbalil a odešel. Našel si novou partnerku: Míšinu matku.

Obvinění kvůli osahávání

Přesto se nevyhnul obvinění z pohlavního zneužívání. Jenže v jiném případu. Bylo to loni z 29. na 30. ledna, když mezi šestou večer až jednou hodinou ráno ve své Mazdě 626 vozil Míšinu kamarádku.

Do auta ji nalákal údajně tak, že se na Facebooku nejprve vydával za čtrnáctile­tého chlapce, domlouval si s ní schůzku a psal jí, že ji vyzvedne Míšin nevlastní otec Otakar S.

V autě ji osahával na intimních místech. A nejen to. „Přesto, že věděl, že dosud nedosáhla věku 15 let, nabídl jí zhruba 2 000 korun za to, že s ním bude mít pohlavní styk, což tato odmítla,“stojí v obžalobě, kterou má MF DNES k dispozici.

Proto byl obviněn navíc i ze svádění k pohlavnímu styku. Za to mu hrozilo až osmileté vězení.

„Jakoukoli vinu odmítal,“řekl jeho obhájce Lukáš Hendrych.

Otakar S. však před soud nepůjde, 30. ledna byl nalezen mrtev. V pronajatém bytě se oběsil. Informace z bulvárních médií o vysvětlují­cích dopisech na rozloučeno­u policie popírá. A dál pátrá po zmizelé dívce.

Přiznává však, že stále nemá žádnou stopu.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA a ČTK ??
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA a ČTK
 ??  ?? Pes v akci Určitou nadějí bylo nasazení speciálně vycvičenéh­o pátracího psa z Německa (dole). Jenže i to nakonec vyznělo naprázdno.
Pes v akci Určitou nadějí bylo nasazení speciálně vycvičenéh­o pátracího psa z Německa (dole). Jenže i to nakonec vyznělo naprázdno.
 ??  ?? Zmizelá V Česku snad není člověk, který by v posledních týdnech v médiích neviděl fotografii Michaely Muzikářové (nahoře). Přesto se policii nedaří ji vypátrat, i když se do hledání zapojily desítky dobrovolní­ků (vlevo).
Zmizelá V Česku snad není člověk, který by v posledních týdnech v médiích neviděl fotografii Michaely Muzikářové (nahoře). Přesto se policii nedaří ji vypátrat, i když se do hledání zapojily desítky dobrovolní­ků (vlevo).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia