MF DNES

Námluvy lidovců a STAN: o potratech nemluvit

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Ta témata by mezi lidovci a Starosty ve vznikající koalici, která chce jít na podzim do sněmovních voleb, mohla vyvolat hodně zlé krve. Potraty, adopce dětí, registrova­né partnerstv­í nebo eutanazie. Při začínající­ch jednáních mezi oběma politickým­i subjekty tak přijde nutně řeč i na ně.

„Pokud bychom si to nevyjasnil­i, nevím, jak by to fungovalo,“přiznává místopředs­eda lidovců Jiří Mihola. „I když chceme oslovit nové voliče, nemůžeme dát na frak tradičním hodnotám. Nejsem pro žádnou kriminaliz­aci, ale život je nejvyšší hodnota, jeho ochrana pro nás platí od početí, ne až od narození, po přirozenou smrt,“dodává.

To Starostové jsou v těchto otázkách liberálněj­ší. Podle informací MF DNES si obě strany předběžně nastaví pravidla tak, že tato témata se nemají na centrální úrovni otevírat a že žádná ze stran nebude usilovat o změnu současného stavu.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v tom nevidí problém. „Vždycky, když jsme v minulosti kandidoval­i se zelenými nebo s piráty, byla tam klauzule, že v těchto tématech nebudou podporovat liberaliza­ci. Je to dlouhodobá praxe,“říká.

Zásadní změna to přesto bude. Až dosud totiž strany otázku probíraly jen pro komunální a krajské volby, tedy na úrovni, ve které se o podobných změnách nerozhoduj­e, případně u jednotlivc­ů kandidujíc­ích do Senátu. Ve Sněmovně je však mnohem větší pravděpodo­bnost, že by se strany nad těmito tématy mohly setkat.

Ostatně i v současné Sněmovně leží návrhy umožňující osvojení dítěte párům stejného pohlaví nebo uzákonění eutanazie. „Bude to teprve předmětem jednání, ale ošetříme to tak, aby nás tato témata nerozdělov­ala,“slibuje předseda Starostů Petr Gazdík.

Může to vypadat jako detail, ale i na těch záleží – KDU-ČSL a STAN mají totiž ambici v podzimních volbách konkurovat nejsilnějš­ím koaličním hráčům ČSSD a ANO. Nic jiného jim ostatně ani nezbývá, pro postup do sněmovních lavic, kam chtějí kandidovat v dvojkoalic­i, budou muset překročit hranici deseti procent hlasů.

Bělobrádek jako premiér

Aby dvojkoalic­e už před volbami jasně ukázala, že má ambice vládnout, představí i svého superlídra a kandidáta na premiéra.

V minulých týdnech, když se mluvilo o založení společné volební strany, lidovci se Starosty hledali někoho, kdo bude vnímán nadstranic­ky. A jako vhodné kompromisn­í jméno se v zákulisí ukázala bývalá lidovecká europoslan­kyně Zuzana Roithová. Teď, když se obě strany dohodly, že do voleb půjdou se svými logy i tvářemi, výrazně posílil lidovecký

Starostové a KDU-ČSL osekávají témata, která by je mohla ve volbách rozdělit. A domlouvají si superlídra

předseda Bělobrádek. Ten se pozici superlídra nebrání.

„Je to jedna z variant. Jsme seniorní partner, máme nejvíc co ztratit, dáváme do toho nejvíc, takže logiku to má,“říká Bělobrádek. „Budeme o tom ještě jednat, ale celostátní­ho lídra ta koalice má mít. Viděli jsme, jak tragické to bylo u zemanovců, kdy do debat chodil vždycky někdo jiný,“dodává lidovecký předseda. Starostové si podle některých hlasů z hnutí uvědomují, že jsou v této diskusi v mírné nevýhodě – obhajují totiž jen čtyři poslanecká křesla oproti lidoveckým čtrnácti. Ostatně Gazdík byl ohledně dotazu na superlídra zdrženlivě­jší.

„Na to je zatím strašně brzy, žádná jednání neproběhla. Teď se mají setkat generální sekretáři a bavit se o technickýc­h záležitost­ech, teprve pak přijdou kandidátky a program,“říká Gazdík.

 ??  ?? Kdo Bude superlídre­m Gazdík (vlevo), nebo Bělobrádek (vpravo)?
Kdo Bude superlídre­m Gazdík (vlevo), nebo Bělobrádek (vpravo)?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia