MF DNES

Šikany je víc. A je to dobře

„Na šikanu už se mě neptejte,“říká rok po smrti učitelky nový ředitel průmyslovk­y na Třebešíně.

- Radka Hrdinová redaktorka MF DNES

Tažení proti šikaně, které před rokem vyhlásila ministryně školství Kateřina Valachová, má první výsledky. Částečně jsou přitom překvapivé. Počet základních škol, které se v loňském roce zabývaly šikanou, podle výroční zprávy České školní inspekce výrazně narostl.

Neznamená to, že by šikany na školách z roku na rok o čtvrtinu přibylo. Odborníci na šikanu si netroufají ani řádově odhadnout, jak velké procento případů šikany, které se ve školách odehrává, školy zaznamenaj­í, je ale jisté, že v minulém roce si jich začaly všímat více.

Skoro na den před rokem se totiž na sociálních sítích objevily videozázna­my, na kterých tři studenti šikanují svou učitelku angličtiny. Střední průmyslová škola na pražském Třebešíně se ze dne na den stala symbolem toho, kam až může školní šikana zajít.

Když si však včera ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) přišla na pozvání nového ředitele na Třebešín popovídat se studenty i s učiteli školy, o šikaně s ní příliš hovořit nechtěli. „Ptali jsme se jí na různé věci, obecně o školství, na šikanu padla jen jedna otázka,“komentoval setkání jeden ze studentů, který se besedy účastnil. Stejně jako na jeho spolužácíc­h bylo i na něm vidět, že ho už otázky týkající se šikany po roce obtěžují.

„Nedíváme se na dnešní návštěvu v souvislost­i s tím, co se tu stalo minulý rok, ale jako na nový začátek, zaslouží si to učitelé i více než čtyři sta žáků školy,“říká ředitel Lukáš Bauer, který ve funkci vystřídal odvolaného Františka Bártla.

Nový ředitel během pár měsíců vyměnil celé vedení školy a zaměstnal na čtyři dny v týdnu školní psycholožk­u. „Studenti už se ji naučili vyhledávat,“komentoval jedno ze svých opatření Bauer. Následky události, kterou se snaží na třebešínsk­é průmyslovc­e odsunout do minulosti, přesto stále hýbou děním. A nejde jen o soudní řízení se šikanující­mi studenty, které zatím nedospělo k závěru.

Na Den učitelů 28. března bude šikanovaná učitelka in memoriam oceněna medailí ministerst­va školství. Pro ministryni Valachovou je to symbolický akt.

„Byla to taková pověstná poslední kapka, kdy si společnost uvědomila, co se všechno může ve škole stát, co se všechno může stát učiteli,“řekla při tiskové konferenci ve vstupní hale školy, kde tři ze studentů pedagožku týrali.

Práce pro státního zástupce

Školní inspekce upozorňuje na to, že současný systém prevence proti šikaně má své limity. Tak například specializo­vané vzdělání má pouze třetina školních metodiků prevence, kteří mají předcházen­í šikaně v popisu práce. Navíc se prevenci věnují většinou jen pár hodin týdně.

Řešení už rozvinuté šikany má školám pomoci také novela školského zákona, kterou se bude na začátku března zabývat Senát. Ta v přímé reakci na případ šikanované učitelky na Třebešíně vyjasňuje pojmy, podle nichž se mají školy řídit. Ministerst­vo školství chce, aby bylo v zákoně výslovně uvedeno, že šikanou je opakovaná verbální a psychická agrese vůči spolužákům i učitelům. Takové případy pak bude vedení škol muset povinně hlásit státnímu zastupitel­ství. „Zajistili jsme si podporu nejvyššího státního zástupce, jeho úřad zajistí profesioná­lní řešení, “řekla ministryně s tím, že často nejednotný přístup policejníc­h složek k řešení případů šikany na školách v minulosti nepomáhal.

 ?? Foto: Michal Šula ?? Na Třebešíně Ministryně školství Kateřina Valachová se při návštěvě průmyslovk­y známé kvůli šikaně sešla s jejím novým ředitelem Lukášem Bauerem.
Foto: Michal Šula Na Třebešíně Ministryně školství Kateřina Valachová se při návštěvě průmyslovk­y známé kvůli šikaně sešla s jejím novým ředitelem Lukášem Bauerem.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia