MF DNES

190 000 lidí utíká před přehradou

- — Milan Vodička

Kalifornsk­á přehrada Oroville, která má nejvyšší hráz v Americe, drží už od roku 1968. A drží dobře.

I přesto muselo před vodou z obrovské přehrady prchat skoro dvě stě tisíc lidí.

Hráz, která je vysoká téměř čtvrt kilometru, sice drží, ale zradilo něco zdánlivě nepatrného: pohotovost­ní přepady. Jsou dva. A selhaly oba. Ten druhý byl otevřen poprvé, co přehrada stojí.

Pohotovost­ní přepady jsou stranou hráze, mají jí ulehčit, ale teď by mohly způsobit záplavovou vlnu.

Obyvatelé oblasti pod přehradou byli vyzváni k okamžité evakuaci. „Toto není cvičení, toto není cvičení, toto není cvičení,“varoval je tamní šerif slovy, která byla použita při napadení Pearl Harboru v roce 1941.

A tak zatímco desetitisí­ce lidí utíkaly, vrtulníky kamením bombardova­ly koryto hlavního odtoku, odkud by měla odtékat přebytečná voda.

Vznikla tam totiž díra, která by mohla mít velké následky.

Vše začalo tím, že letos hodně lilo a také na svazích pohoří Sierra Nevada byla spousta sněhu. Protože roky předtím bylo hodně sucho, voda se rychle hrnula do přehrady.

Když hladina vystoupila ke kritickému bodu, kdy hrozilo, že se začne přelévat přes vrchol hráze, přišel ke slovu hlavní pohotovost­ní odtok. Leží níž než hráz, a tak by přebytečná voda měla odtékat tudy. Jenže se nedávno poškodil. V korytu, které připomíná giganticko­u betonovou skluzavku, je díra. Včera měla údajně až 180 krát 150 metrů a byla hluboká víc než deset metrů.

A to byl těžký problém. Kdyby se do této díry dál řítila voda, rychle by zezadu podemlela kopec, na němž koryto leží.

Experti uváděli, že do údolí pod přehradou by se pak vylila až deset metrů vysoká vlna. I když hlavní hráz by zůstala netknutá.

A tak byl do činnosti uveden druhý menší odtok, nouzový. Ale protože přehrada byla plná a v sobotu tam voda ještě stoupla, nefungoval ani on. Voda se volně přelévala přes vrchol, a jak tekla nekontrolo­vaně dolů v šířce několika set metrů, prudce vymílala kopec pod přepadem. Dělo se to sice jinde, než je hlavní hráz, ale i tak šlo o nebezpečno­u situaci. Nádrž Oroville, jedna z největších v Kalifornii, pojme 4,4 kubického kilometru vody, zatímco český Orlík jen 0,3.

Lidé žijící pod přehradou strávili noc v kopcích. Hotely byly přeplněny, všude parkovala auta se spícími pasažéry.

 ??  ?? (voda volně teče z kopce a podemílá ho) (místo, kde je v korytě díra) (výška: 230 m)
(voda volně teče z kopce a podemílá ho) (místo, kde je v korytě díra) (výška: 230 m)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia