MF DNES

Tři dny a dost: britská armáda zkrátí týden

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Britská armáda začne ve zkušebním režimu testovat třídenní pracovní týden pro vojáky bojující v prvních liniích. Chce jim „zpříjemnit“práci – a spolu s tím i život jejich rodinám. Celkem by tak měli nárok na 93 dní neplacenéh­o volna v roce.

Opatření se bude týkat vojáků, kteří působí v klíčových součástech britské armády, jako jsou například Speciální letecké jednotky, Královské letectvo a Královská námořní pěchota. V praxi jej budou moci využít především ti, kdo bojují proti Islámskému státu na Blízkém východě.

Pilotní opatření je zatím poslední součástí plánu, jak britskou armádu modernizov­at. V současnost­i v ní působí kolem 80 tisíc vojáků na plný úvazek, v aktivních rezervách nebo na částečný úvazek pak dalších přibližně 26 tisíc lidí. To je nejnižší počet v moderních britských dějinách, podle vojenských historiků je to nejméně od napoleonsk­ých válek na začátku 19. století.

Vedle bojů proti Islámskému státu je dnes nasazeno ještě pět set vojáků ve výukových a tréninkový­ch centrech v Afghánistá­nu.

O plánech na nová pravidla, která si nechalo vypracovat ministerst­vo vnitra, informoval list Mail on Sunday. Podle doplňující­ch informací deníku The Guardian by se však nemělo jednat o plošné opatření, spíše se podle něj budou posuzovat jednotlivé případy. Stejně tak se nejspíš nebude vztahovat na dřívější návraty po odjezdu na misi nebo přestávky v jejím průběhu.

Armáda na jedné straně ušetří, protože s volnem vojáci přijdou o část úlev na daních. Podle komentářů zevnitř armády jde ale spíš o to, aby vojáci netrávili tolik času bez rodin a mimo své domovy.

To zčásti potvrdil také mluvčí ministerst­va obrany. „Cílem tohoto pilotního opatření je modernizov­at pracovní podmínky, být atraktivní pro co nejvíce lidí a poskytnout elitním vojákům a jejich rodinám co nejlepší podporu,“uvedl.

Ne všichni ale třídenní pracovní týden považují za vhodný, a to včetně některých vojáků. „Co se tímto opatřením změní kromě toho, že britská armáda bude ještě slabší, než už je?“ptá se například plukovník Richard Kemp, který mimo jiné velel britským jednotkám v Afghánistá­nu. Na Twitteru pak ještě později dodal: „Dalším krokem bude, že vojáci nebudou pracovat po páté odpoledne.“

Z britské armády se má stát atraktivní instituce, která bude více dbát na rodinný život vojáků. Podle kritiků ale v důsledku toho ještě víc oslabí.

 ?? Foto: Getty ?? Těžká práce Britský voják zajišťuje bezpečnost v Iráku.
Foto: Getty Těžká práce Britský voják zajišťuje bezpečnost v Iráku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia