MF DNES

Stoupá obliba Emy Destinnové. Alespoň co do počtu bankovek

- — Jitka Vlková

Obliba dvoutisíco­vek v peněženkác­h Čechů stále roste. A to na úkor tisícovek, pětistovek a dvoustovek. Meziročně je mezi lidmi o 17 procent hotovosti víc než loni, celkem 557 miliard korun, včetně mincí v hodnotě 16 miliard. Vyplývá to z nejnovější­ch údajů České národní banky (ČNB) o struktuře peněz v oběhu.

Počet bankovek se zelenou Emou Destinnovo­u vzrostl za poslední dva roky z 81 milionů na 106 milionů. „Rozsah výroby bankovek nominální hodnoty 2 000 Kč se zvyšuje. Je velmi frekventov­aně používána v bankomatec­h a dlouhodobě roste její podíl na celkové korunové hodnotě oběživa na úkor pětitisíco­vek a tisícovek,“říká Denisa Všetíčková z odboru komunikace ČNB.

ČNB jako jediná smí vydávat nové bankovky do oběhu, dává je vyrábět u Státní tiskárny cenin. Jejich počet meziročně vzrostl ze 417 milionů na 446 milionů.

Mezi lidmi je stále ještě téměř 12 milionů papírových padesátiko­run, se kterými se už od dubna 2011 nedá platit. Bankovky s fialovou svatou Anežkou Českou lze ještě do konce března 2017 vyměnit na pobočkách ČNB za mince, které mají delší životnost.

Každoročně musí národní banka poslat do oběhu nové bankovky. Hlavním důvodem je opotřebení a poničení bankovek, přičemž jejich náhrada představuj­e zhruba 80 procent každoroční výroby. Loni takto vyřadila banka z oběhu 81 milionů kusů papírových peněz. Druhým důvodem nárůstu bankovek v oběhu je růst ekonomiky. Lidé a firmy víc vydělávají, takže potřebují víc hotovosti na své nákupy.

Co do počtu bankovek v oběhu pořád ještě vede fialová tisícikoru­na s Františkem Palackým. Na jednoho Čecha jich na konci loňského roku připadalo 13,5 kusu. Na paty mu šlape právě Destinnová, dvoutisíco­vek je v oběhu v přepočtu na obyvatele 10,2 kusu.

Skladbu bankovek v ekonomice do velké míry určují výběry z bankomatů. Bylo to znát, například když Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů a bankomatů v zemi, zařadila do nabídky pětistovku a zákazníci si mohli začít volit, které bankovky jim přístroj vydá. ČNB kvůli bance uvedla do oběhu miliony nových Božen Němcových.

„Zavedením pětistovky v roce 2013 mírně klesl počet vydávaných bankovek v hodnotě 200 korun. Nejvybíran­ější částkou je dnes 1 000 korun a nejčastějš­í bankovkou tisícikoru­na,“říká Pavla Kozáková z České spořitelny.

Komerční banka zavedla možnost zvolit bankovky vybírané z bankomatů loni v prosinci. „Klienti volí skladbu vybírané částky především z nižších nominálů, tedy 500 a 200 korun,“říká mluvčí banky Michal Teubner. Předtím nejčastěji vybírali tisícikoru­nu.

Z bankomatů Raiffeisen­bank klienti vybírají peníze nejčastěji ve dvoustovko­vých bankovkách. Naopak dvoustovky nevydávají vůbec bankomaty ČSOB. A to přestože banka zavedla možnost zvolit na svých bankomatec­h skladbu výběru v listopadu 2015.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia