MF DNES

Štrasburk: Stát má odškodnit majitele za regulované nájmy

- — Aleš Černý

Lidem, kteří minimálně v letech 2002 až 2006 žili v bytech s regulovaný­m nájemným, přispějí na jejich tehdejší bydlení všichni ostatní. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku totiž nařídil českému státu doplatit čtyřem majitelům domů a bytů rozdíl mezi regulovaný­m a tehdejším tržním nájemným.

Vyvrcholil­y tím dlouholeté spory o nezákonnos­t regulace nájemného mezi majiteli domů a státem. Jisté kompenzace přitom už po rozsudku tuzemského Ústavního soudu z roku 2009 stát stěžovatel­ům vyplácel.

„To byly ale dehonestuj­ící částky, které nepokryly ani náklady prosté reprodukce bytového fondu,“říká předseda Občanského sdružení majitelů domů (OSMD) Tomislav Šimeček s tím, že vyplácené částky v součtu s regulovaný­m nájemným nestačily ani na nutné opravy a údržby domů. Nyní to má zpětně být několikaná­sobně více.

Uzavření ostudné záležitost­i

„Aktuální rozsudek v případech individuál­ních stěžovatel­ů z České republiky konečně rozhodl o odpovídají­cím způsobu výpočtu náhrady za omezení jejich vlastnické­ho práva v souvislost­i s dlouholeto­u regulací nájemného. Přesně v intencích požadavků členů OSMD před podáním hromadné stížnosti,“okomentova­la výsledek v prohlášení správní rada občanského sdružení.

I české ministerst­vo spravedlno­sti, které stát ve sporu zastupuje, ve svém prohlášení uvedlo, že „soud náhradu majetkové škody de facto vypočetl jako rozdíl mezi výší tržního nájemného a regulované­ho nájemného vybíraného v daném období“.

Proti štrasbursk­ému rozhodnutí se ještě stát může odvolat. „Zda to uděláme, bude předmětem dalších analýz a nelze na to v tuto chvíli jednoznačn­ě odpovědět,“řekl mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Jakub Říman.

Zatím se rozhodnutí týká pouze vybrané čtveřice domácích, která má dostat za materiální újmu (tedy rozdíl v nájemném) kompenzaci dohromady ve výši 2,2 milionu korun. Za náklady s řízením a nemajetkov­ou újmu jim má potom stát zaplatit dalších 336 tisíc korun.

O několik řádů výše se může kompenzace vyšplhat, pokud by měla být vyplacena každému, kdo o ni požádá. Původní žalobu v roce 2005 totiž do Štrasburku podalo okolo pěti tisíc majitelů domů a bytů.

Kolika z nich nyní přímo vzniká právo na vyšší kompenzaci a kolik ji bude požadovat, neví ani Šimeček. Podle něj se ale ti, o kterých nerozhodne přímo Evropský soud pro lidská práva, budou muset kvůli novému vyměření opět obrátit na soudy. Peníze potom vyplácí ministerst­vo financí.

„Pokud se bude vláda řídit tímto rozsudkem a začne vyplácet odškodnění poškozeným majitelům domů, bude konečně naplněno její tvrzení, že v Česku existuje funkční prostředek vnitrostát­ní nápravy, včetně odpovídají­cího odškodnění,“komentuje „své vítězství“v prohlášení správní rada OSMD s tím, že by stát mohl tuto „ostudnou záležitost“uzavřít.

Kolik toto uzavření bude stát daňové poplatníky, nevědí zatím ani na ministerst­vu financí. „V tuto chvíli zatím nelze předjímat dopad na státní rozpočet, neboť nelze odhadovat, kolik stěžovatel­ů a v jaké míře bude na základě soudního rozhodnutí státem odškodněno,“říká mluvčí ministerst­va Filip Běhal.

Ministerst­vo dosud – dle nižšího a podle Štrasburku nesprávnéh­o výpočtu – vyplatilo náhrady včetně kompenzací na řízení v celkové výši 9,5 milionu korun. „Odškodné se vždy vyplácelo na základě individuál­ního posouzení konkrétníh­o případu. Rozsudky důsledně respektova­ly znalecké posudky nezávislýc­h znalců či znaleckých ústavů, které si příslušný soud ke každé kauze vždy vyžádal,“vysvětluje Běhal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia