MF DNES

Rozhoduje hudba, či barva pleti?

Devětapade­sátý ročník hudebních cen Grammy vyhrála britská zpěvačka Adele. Porazila Beyoncé i rapery Kanye Westa a Drakea. Ovládl snad prestižní klání rasismus?

- václav Hnátek redaktor MF DNEs

Drake i Kanye West, oba s osmi nominacemi, už předem předávání cen bojkotoval­i s tím, že stejně žádnou nedostanou. To by se dalo považovat za sebepotvrz­ující proroctví, jenže to není pravda. Drakeova skladba Hotline Bling si sáhla na ocenění za nejlepší rapový song i nejlepší sólový rapový počin.

Na Westa žádná cena nezbyla, ale žádnou ze svých čtyř nominací neproměnil ani Justin Bieber, který je bílý jako čerstvě napadaný sníh. Naopak uspěl černošský raper, který si říká Chance The Rapper, jenž si z nedělního ceremoniál­u odnesl prestižní gramofonek pro objev roku. Jeho album Coloring Book, novátorské jednak tím, že bylo distribuov­ané jenom jako stream, a jednak kombinací rapu s gospelem uspělo mezi rapovými alby. S písní No Problem obsadil první příčku kategorie nejlepší rapový počin. Takže Drakea dvakrát napřímo porazil vlastní „soukmenove­c“.

výjimečný Bowie

Ano, nejvíc cen získali dva bílí umělci. Adele mimo jiné pobrala zbývající sošky z prestižní čtveřice, tedy ocenění pro nejlepší album, nahrávku a píseň. A úspěch měla také poslední nahrávka Davida Bowieho Blackstar. Byť zvítězila převážně v žánrových a technickýc­h kategoriíc­h, těch pět ocenění je prostě fakt.

Co s tím? Objevily se samozřejmě (poněkud morbidní až nevkusné) hlasy, že nejlepší cestou k ceně je zemřít, ale to je jen plivanec nebo možná nepochopen­í věci. Blackstar je výjimečná deska dokazující mimo jiné skutečnost, že Bowie ani v pokročilém věku neslevil z nároků na sebe samého. Proč se nedostalo na neméně kvalitní poslední album rovněž zesnulého Leonarda Cohena? Je to prosté. Jeho deska You Want It Darker vyšla až po uzávěrce nominací na Grammy, která byla na konci září.

I proto soutěžila veleúspěšn­á deska 25, již Adele vydala už předloni v listopadu. A možnou zlobu mírnila hned na pódiu, když přebírala poslední dvě ceny a už bylo jasné, že ročník opanovala. „Vždycky dojmeš moji duši, už sedmnáct let tě miluju. Album Lemonade je fenomenáln­í!“vzkázala do první řady Beyoncé s tím, že vyhrát měla ona.

Nestalo se tak a ani vítězná Adele na rozhodnutí Národní akademie hudebního umění a věd nic nezmění. Grammy by měly být oslavou hudby, variace na skok daleký si nechme do žebříčků prodejnost­i. Stejně tak by bylo fajn nechat plavat olympiádu rasových teorií.

Nechť platí – sláva vítězům a čest poraženým. A každé druhé místo ať motivuje k další práci.

 ?? Foto: Reuters ?? Rozbitý gramofonek Adele při přebírání Grammy za album roku rozbila svou cenu a polovinu darovala poražené sokyni Beyoncé.
Foto: Reuters Rozbitý gramofonek Adele při přebírání Grammy za album roku rozbila svou cenu a polovinu darovala poražené sokyni Beyoncé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia