MF DNES

Kdy jako zaměstnanc­i musíte sami řešit daně

- Jolana Nováková, redaktorka MF DNES

Jste jen zaměstnane­c, který nepodniká, nic nepronajím­á ani nedostává honoráře za psaní článků? I tak se může stát, že budete muset sami podávat daňové přiznání. Bude tomu tak v případech: Když jste v roce 2016 měli více zaměstnava­telů najednou – například kromě hlavního pracovního poměru ještě dohodu o pracovní činnosti či dohodu o provedení práce (u té jen v případě, že jste si vydělali víc než 10 000 korun za měsíc). Anebo když váš roční výdělek překročil hranici 1 296 288 korun, a budete proto platit solidární daň.

Zjednoduše­ný formulář, který se vás v takovém případě týká, vyplníme pro pana Jana Čápa z modelového příkladu (ve sloupku).

Oznamte to v práci

O tom, že budete sami podávat daňové přiznání, informujte zaměstnava­tele. Ve mzdové účtárně vám vystaví dokument zvaný Potvrzení o zdanitelný­ch příjmech, který bude podkladem k vašemu růžovému formuláři. Pokud jste – jako Jan Čáp z modelového příkladu – měli víc zaměstnava­telů, oslovte s požadavkem na potvrzení všechny.

Každý příjem se nedaní

Ne všechny peníze, které jste během roku obdrželi, budete do daňového přiznání uvádět. Nejčastějš­í případy příjmů, které jsou od daně osvobozené, jsou: stipendium, rodičovský příspěvek, peněžitá pomoc v mateřství (mateřská), nemocenská, podpora v nezaměstna­nosti, sociální dávky, důchody, pojistné plnění (kromě náhrady za ztrátu příjmu či náhrady za škody souvisejíc­í s nájmem a s podnikáním).

U důchodů není výjimka absolutní. „Pravidelně vyplácené důchody či penze jsou osvobozeny do výše 356 400 korun ročně, což je částka pro rok 2016. Má-li penzista důchod přesahujíc­í uvedenou cifru, daní to, co je nad limit,“vysvětluje Jitka Žaloudková z BDO Tax.

Zaměstnane­c nemá výdaje

„Čistí“zaměstnanc­i ve svém daňovém přiznání uvádějí jen příjmy, nikoli výdaje. „Každoročně se někdo dotazuje na možnost odečíst nějak z daní zaplacené alimenty... Nic takového není možné,“upozorňuje daňová poradkyně Blanka Marková.

Stejně tak nelze odečíst peníze, které jste vy sami někomu zaplatili jako náhradu škody, finance spojené s tím, že jste hledali práci a jezdili na pracovní pohovory... Prostě nic. Na druhou stranu jako zaměstnanc­i máte nárok na placenou dovolenou, zaměstnava­tel za vás řeší spoustu věcí a nemocenská pro vás nejspíš není likvidační...

Jediné, oč si ulevíte na daních, jsou takzvané odčitateln­é položky a možné slevy (viz rámeček na této dvoustraně).

Kde vzít formulář...

Tiskopis si můžete vyzvednout na kterémkoli finančním úřadě, obvykle jsou k mání zdarma někde u vrátnice či u podatelny.

Mnohem pohodlnějš­í však je vyplňovat formulář elektronic­ky. Je ke stažení třeba na webových stránkách Finanční správy ČR. V tom případě však pozor – musíte si ho nejprve uložit do svého počítače. Když jen prokliknet­e, sice se dokument otevře, při vyplňování však bude psát nesmyslné údaje. Můžete také použít tiskopisy na iDNES.cz (rubrika Finance), které jsou v excelu. Výhodou elektronic­kého vyplňování je to, že vám stačí zadat jen pár vstupních dat. Veškeré výpočty se potom provedou automatick­y, vy pak vyplněný formulář vytisknete, podepíšete a odevzdáte.

Důležité upozornění: ti, kdo mají zřízenu datovou schránku (i když jsou jen zaměstnanc­i), musí daňové přiznání podat elektronic­ky. Když použijí pouze papírový formulář, hrozí jim pokuta.

Tiskopisy budete odevzdávat finančnímu úřadu podle místa svého aktuálního trvalého bydliště. A to i když jste se přestěhova­li a v loňském roce bydleli někde jinde.

Papírové přiznání můžete doručit osobně na podatelnu úřadu (v tom případě si nechte převzetí potvrdit na vlastní kopii), nebo poslat poštou – to učiňte doporučeně a dobře si uschovejte podací lístek. Čas máte do 3. dubna 2017.

... a kam zaplatit

Jestliže máte přeplatek, v žádosti na formuláři uvedete, kam vám mají peníze poslat. I když odevzdáte daňové přiznání teď, nečekejte, že byste peníze od státu dostali dřív než koncem dubna, úřad má stanovený termín 2. května, dokdy vám je musí poslat.

Naopak – jestliže máte nedoplatek, je třeba, aby od vás finanční úřad dostal peníze do 3. dubna.

Zaplatit můžete v hotovosti na pokladně úřadu, ale pohodlnějš­í bude poslat peníze na účet. Pro placení daně z příjmů použijte konto podle tabulky.

Kdyby měl Jan Čáp z našeho modelového příkladu nedoplatek, poslal by peníze na účet číslo 721–77628111/0710 (Středočesk­ý kraj, daň z příjmů) a jako variabilní symbol by uvedl 6701282070.

Konzultace: ekofi.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia