MF DNES

V kauze firmy Neograph nyní nikdo trestán nebude

-

V kauze tunelování papírny Neograph zatím nikdo potrestán nebude. Pražský vrchní soud včera zprostil obžaloby Vladimíra Sittu mladšího, který původně dostal roční podmínku a dvouletý zákaz činnosti. Obžaloby byl zproštěn i jeho otec, s kterým svědčí proti lobbistovi Ivu Rittigovi v případu údajně předražený­ch jízdenek od Neographu pro pražský dopravní podnik.

Sitta junior založil v prosinci 2009 firmu Avium Partners, jeho otec v září 2010 společnost Nanograph. Obžaloba tvrdila, že to udělali v úmyslu získat majetkový prospěch na úkor Neographu. Firma Avium Partners papírně údajně vystavoval­a fiktivní faktury za zprostředk­ování obchodních příležitos­tí, Sitta starší prý zase využíval její majetek či stroje pro výrobu v Nanographu. Firmě tak podle obžaloby Sittovi způsobili škodu 8,2 milionu a 2,9 milionu korun.

Sittovi a třetí obžalovaný, advokát Martin Kohout, byli definitivn­ě zproštěni obžaloby v části kauzy, která se týká využívání strojů Neographu. Podle soudu nejednali na úkor společnost­i. „Skutek nebyl trestným činem,“vysvětlila předsedkyn­ě odvolacího trestního senátu Kateřina Jonáková. Toto rozhodnutí je pravomocné.

Soud však vrátil k novému projednání části o zprostředk­ovávání obchodních příležitos­tí kvůli pochybením ve zrušeném rozsudku, ve kterém figuruje pouze Sitta junior. Podle odvolacího soudu nebyly dostatečně zjištěny některé okolnosti případu. Městský soud bude muset znovu vyhodnotit některé důkazy a možná i zajistit důkazy nové.

Obžalovaní vinu dlouhodobě odmítají. Sittovi stíhání označili za mstu lidí kolem Rittiga. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia