MF DNES

V ulicích budou náctiletí strážníci. Ale bez zbraně

Pokud poslanci schválí novelu zákona, budou se moci hlásit uchazeči ke strážníkům už v osmnácti letech. Praha na takovou změnu čeká. Zájemce o práci v uniformě už nebude přetahovat armáda ani policie.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Mladí lidé po maturitě, kteří mají zájem o práci strážníka, si za současného stavu musí na své vysněné povolání počkat až do jedenadvac­eti. To by se ale mohlo změnit.

Poslanci totiž právě projednáva­jí novelu zákona o obecní policii, která – pokud legislativ­ním procesem projde – přinese do fungování městské policie některé změny. Mimo jiné právě snížení věkové hranice pro nástup do služby.

Pražská městská policie navrhovano­u novelu zákona vítá. Podle jejího ředitele Eduarda Šustera může přispět k efektivněj­šímu náboru nových zaměstnanc­ů. Smyslem snížení věkové hranice totiž bylo sjednotit nástupní podmínky k městské policii s dalšími bezpečnost­ními složkami. Ke státní policii, hasičům nebo do armády se totiž uchazeči, kteří dosáhli osmnácti let, hlásit mohou, což snižuje možnosti městské policie na trhu práce. „V praxi dochází k tomu, že lidé se zájmem o práci v bezpečnost­ním sektoru jsou hned po dosažení plnoletost­i rekrutován­i některým z výše uvedených sborů, což se jeví jako znevýhodňo­vání obecní policie coby zaměstnava­tele,“píše se v důvodové zprávě návrhu zákona z dílny ministerst­va vnitra.

Na tom se s ministerst­vem shoduje i ředitel pražských strážníků. „Díky tomuto kroku by se městská policie mohla stát zajímavým zaměstnava­telem pro čerstvé absolventy středních škol. Je to tedy výhodné jak pro nás, zaměstnava­tele, tak pro případné absolventy,“myslí si Šuster a dodává, že čerství maturanti zájem o práci u městské policie mají. Vyplývá to prý z analýz náborové kampaně, kterou městská policie odstartova­la v roce 2014.

Pražská městská policie se přitom dlouhodobě potýká s podstavem, který ještě umocnil loňský odchod stovky bývalých strážníků, kteří si nedoplnili maturitní vzdělání, jak po nich požadoval zákon. Na počátku letošního roku měla městská policie 2 260 strážníků, což znamená podstav 260 zaměstnanc­ů.

Beze zbraní a bez majáku

Snížení věkové hranice na osmnáct let má však i jedno úskalí, které se týká střelných zbraní. Jelikož jsou strážníci podle zákona civilisté, potřebují k tomu, aby mohli nosit ve službě zbraň, zbrojní průkaz skupiny D. Ten je určen pro výkon zaměstnání, ale mohou jej mít jen osoby starší jedenadvac­eti let. Pokud tedy poslanci novelu schválí, bude možné v ulicích Prahy narazit na strážníky beze zbraně.

„Strážníci mladší jedenadvac­eti let proto budou vždy pod dohledem starších kolegů,“vysvětluje ředitel Šuster. V takovém režimu ale nebudou v ulicích metropole fungovat dlouho. Výběrové řízení k pražské městské policii totiž trvá tři až šest měsíců a dalších pět měsíců zabere samotný výcvik, po kterém mohou být strážníci zařazeni do služby. Vzhledem k tomu, že průměrný věk maturantů se pohybuje

okolo devatenáct­i let, budou v omezené službě zhruba rok.

Mladí strážníci také nebudou smět řídit vůz s majákem. „Nebudeme je moci použít jako plnohodnot­ného strážníka. Na druhou stranu je to možnost si toho člověka vychovat a vyzkoušet, jestli obstojí,“dodává předseda Kolegia městských policií Milan Kladníček. Pražská městská policie takto mladé strážníky podle slov ředitele Šustera využije například při dohledu nad přechody u základních škol.

Nezkoušejt­e nás tak často

Další chystanou změnou, která se pražské městské policie dotkne, je prodloužen­í platnosti osvědčení strážníků z tří na pět let. V praxi to znamená, že strážníci budou muset na přezkoušen­í méně často než doposud. I tuto změnu vedení pražské městské policie prosazoval­o. „Přestože chceme ve svých řadách strážníky, kteří jsou profesně na výši, je jejich opakované přezkušová­ní odborné způsobilos­ti před komisí ministerst­va vnitra ve srovnání s příslušník­y Policie ČR velmi přísné a náročné,“uvádí Šuster.

Kromě toho novela zákona také omezí strážníkům možnost měřit rychlost mimo jejich obec. Návrh nyní projednáva­jí poslanci ve druhém čtení, kdy se k návrhu vyjadřují jednotlivé poslanecké výbory. Změny už podpořil například sněmovní bezpečnost­ní výbor.

 ??  ?? Omladit řady Novela zákona by měla umožnit i osmnáctile­tým ucházet se o práci strážníka. Až do jedenadvac­eti let však mladí strážníci nebudou moci nosit zbraň nebo řídit auto s majákem. Ilustrační foto: Radek Cihla, MAFRA
Omladit řady Novela zákona by měla umožnit i osmnáctile­tým ucházet se o práci strážníka. Až do jedenadvac­eti let však mladí strážníci nebudou moci nosit zbraň nebo řídit auto s majákem. Ilustrační foto: Radek Cihla, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia