MF DNES

Spartu bude dva roky sponzorova­t Sazka Bet

-

To je ono. Neustálá zranění, to je zásadní brzda Rosického kariéry.

Také proto se stává stále častěji terčem vtipů. A to i ve sparťanské kabině. „My s ním na jaro počítáme, ale uvidíme, jestli s tím počítá i Tomáš,“směje se kanonýr David Lafata. „Počítali jsme s ním i na podzim, ale nějak mu to nevyšlo.“

Ve Spartě jako v lázních

A teď už vážněji. Pravda je, že když Rosický hraje, tak většinou výborně, až famózně. Jenže když marodí, tak třeba i rok v kuse. „Zranění se mi hojí jinak než jiným lidem. Až jednou definitivn­ě skončím, tak se o tom můžeme pobavit,“říká.

V létě zvažoval konec kariéry. Jenže nechtěl odcházet jako marod. „Chuť do fotbalu mám pořád stejnou,“ujišťuje 36letý fotbalista.

Ve Spartě se domluvil na dvouleté smlouvě a sparťanský národ byl v euforii. Jenže kromě zmiňované epizodky proti Mladé Boleslavi neodehrál nic. Zase se zranil. První prognóza byla týdenní pauza, pak dvoutýdenn­í, měsíční, a už je to téměř půl roku. Náročný a zdlouhavý proces s nejistým koncem. Ne v případě Rosického. V zimě zvládl s týmem pouze dva kompletní tréninky. Jeho nejbližším­i „parťáky“jsou kondiční trenéři a známý fyzioterap­eut Pavel Kolář. Rosický chodí do posilovny, regeneruje a čeká, až se bude cítit. Má volnost a maximální servis. Je pečlivý a v tomhle směru i nesmírně zkušený, nic nefláká. Jenže Sparta ho potřebuje na hřišti. Hned.

„Zatím je tam jako v lázních,“hořce se pousměje zdroj z jeho okolí. „Už je to dlouhé. Ani pro něj to není jednoduché.“

O tom, že by zdravý Rosický Spartu výrazně pozvedl, netřeba diskutovat. Zprávy z klubu zní jasně: za těch pár chvil, co trénoval s týmem, bylo cítit, že se něco změnilo.

Že je i bez dlouhé herní praxe s míčem génius, to se o něm ví. Však i na Euro 2016 přijel po téměř roční přestávce od fotbalu a s míčem byl jistý. Přesný. Jedinečný.

Spartu čeká náročné jaro. Kromě ambicí v Evropské lize mocně touží přerušit nadvládu Plzně, která myslí na třetí titul v řadě. A takhle zkušených lídrů s přirozeným respektem v kabině a vůdcovským­i schopnostm­i na hřišti je pramálo. Jenže zázraky se nedějí. Těžko čekat, že by Rosický i při své výjimečnos­ti naskočil bez jakéhokoli­v zatížení s míčem rovnou do ostrých zápasů.

Soupeře (zatím) jeho jméno neznervózň­uje. Sparta se ani před Půl roku chyběl fotbalové Spartě generální partner. Po SynotTipu se jím stala společnost Sazka Bet. Smlouva platí na dva roky. Finanční plnění nebude zveřejněno. Obecně generální partner Sparty dává odhadem 20 až 30 milionů korun ročně.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Vůdce nehraje Tomáš Rosický by se jako přirozený lídr Spartě na hřišti moc hodil. V sezoně však zatím zvládl odehrát jen 20 minut proti Mladé Boleslavi. Není jisté, kdy zase nastoupí.
Foto: Profimedia.cz Vůdce nehraje Tomáš Rosický by se jako přirozený lídr Spartě na hřišti moc hodil. V sezoně však zatím zvládl odehrát jen 20 minut proti Mladé Boleslavi. Není jisté, kdy zase nastoupí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia