MF DNES

A jaké auto jste si nakonec pořídili? No, takové červené... Nejen vtipy, ale i průzkumy potvrzují, že až 60 procent zákazníků při výběru vozu nejvíce řeší jeho barvu.

-

Každý zákazník si může vybrat jakoukoliv barvu auta, jestliže to bude černá. Nejslavněj­ší větu o barvě karoserií pronesl v roce 1909 Henry Ford na adresu svého modelu T. Ale bůhví, jestli to vůbec kdy řekl. Vždyť první Fordy T byly červené, zelené a šedé.

Bílá liga

V České republice vládne prodejním statistiká­m nových osobních aut bílá, loni byla nejoblíben­ější s 29,5 procenta (další pořadí v mapce Česka). U lehkých užitkových aut vede ještě dramatičtě­jším rozdílem 71,7 procenta.

Celosvětov­ě bílá vítězí s 35 procenty před stříbrnou a šedou (23), černou (18), červenou (7) a modrou s hnědou (shodně 6).

Ovšem nebylo to tak vždycky. Bílá se na vrcholu uvelebila teprve v roce 2011. Tehdy poprvé těsně porazila šedou/stříbrnou v poměru 19,5 : 18,4 procenta. Pro Českou republi- ku nejsou starší statistiky k dispozici, ale například ve Velké Británii, kde je dnes také nejprodáva­nější barvou s podílem 21,4 procenta, se v roce 2007 prodalo bílých aut jen něco málo přes procento.

A kde bílá nasbírala tolik bodů? Hlavně ve firemních flotilách. Kvůli polepům kupují podniky zejména bílá auta, na kterých se různě barevná loga, případně reklamní slogany, nejlépe vyjímají.

Psychologo­vé také tvrdí, že bílá barva prezentuje čerstvé, mladé a moderní trendy – proto je třeba tak populární na mobilních telefonech. Vývoj v barevnosti telefonů tak trochu kopíruje i ten u automobilo­vých laků. A pak – někde je bílá prostě praktická. Pokud žijete v poušti, bude lepší mít světlé auto než černé. Právě proto je každý druhý vůz v Africe bílý (více v mapě světa).

Stříbrná znamená luxus

Stříbrná je zase oblíbená díky tomu, že podvědomě vzbuzuje dojem luxusu, stejně jako černá. Naopak červenou zvolí ten, kdo na sebe chce upozornit, tahle barva zosobňuje akci a rychlost. To napovídá, jaké barvy se u určitých typů vozů budou objevovat častěji než u jiných. Luxusní auta budou spíše stříbrná a černá, sportovní vozy zase červené.

To potvrzují třeba údaje české Škodovky, jejímž prodejům za rok 2016 také dominuje bílá s 36 procenty před šedou a stříbrnou (dohromady 24) a černou (12). „Zájem o konkrétní barvy se samozřejmě v čase mění,“říká zástupce automobilk­y Zdeněk Štěpánek. „Příkladem může být bílá barva, která se před několika lety prodávala na trzích ve střední a západní Evropě téměř jen fleetovým zákazníkům, přičemž u soukromých dominovaly tmavší odstíny nebo stříbrná. V současnost­i hraje bílá prim i na těchto trzích a u všech zákazníků.“

Černé audi, červené ferrari, šedý ford...

Popularita barev se trochu liší i podle značek. Například u Audi je celosvětov­ě pořadí barev následujíc­í: černá (31 procent), šedá/stříbrná (28), bílá (24) a modrá (10). Podobně popisuje situaci i David Haidinger, mluvčí českého importéra BMW: „V pozdních 80. letech minulého století se hodně prodávaly odstíny fialové, což tr-

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia