MF DNES

Žíznivé úspory

Opětovné využívání vody z domácností bude za 20 let zcela normální, říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

- Pavel Švec reportér MF DNES

Peníze investovan­é do opatření, kterými lidé ušetří za pitnou vodu, se zpravidla vrátí až za delší dobu. Je to dáno zejména tím, že voda je v Česku relativně levná ve srovnání s tím, na kolik přijdou úsporné technologi­e. „To se v budoucnu změní,“říká ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Již dnes může ale domácnost ušetřit na platbách za vodu tisíce korun za rok,“dodává.

Připravova­né dotace mají vlastníkům domů pomoci vybudovat na zahradě nádrže na dešťovou vodu, aby s ní pak mohli zalévat či splachovat záchod. Dokonce mají pomoci zavést systém umožňující využívat vodu ze sprch či umyvadel. Máte spočítáno, kolik pitné vody by ušetřila takto vybavená domácnost?

Může to být až sto kubíků, tedy 100 tisíc litrů ročně, což při stávajícíc­h cenách může být úspora 7 až 10 tisíc korun ročně, a to není málo. Nicméně pro nás je nejdůležit­ější, že i dnes je v Česku mnoho míst, kde není nebo nemusí být voda vůbec, protože tam zkrátka vyschnou zdroje. A na ta se tímto dotačním programem zaměřujeme.

Nicméně je jasné, že lidé budou hledět na návratnost investice.

Dělali jsme si odhady a u toho nejjednodu­ššího řešení – tedy instalace nádrže na zahradě, do které lidé svedou dešťovou vodu na zalévání – je návratnost nějakých 18 let. S dotací by to byla poloviční doba. Ovšem v suchých oblastech, kde je kritický nedostatek vody už teď, nejde jen o ekonomiku, jde o to tu vodu vůbec mít.

Tam to chápu, ale pokud si představím obce, které jsou napojeny na vodárensko­u síť, tak ekonomický faktor bude hrát kolikrát nejdůležit­ější roli. Když si doma nechám rozvést dvojité potrubí a osadím ho technologi­emi na čištění, bude to asi pár desítek tisíc korun stát a v Česku stojí tisíc litrů vody průměrně něco málo přes osmdesát korun.

Já vím, nicméně tento systém si lidé hlavně v novostavbá­ch pořizují i bez dotace. Prostě uvažují ekologicky. Uznávám, je to svým způsobem vizionářst­ví, ale zase ne tak veliké, protože podle mě budou za dvacet či třicet let dvojité rozvody na pitnou a šedou vodu (přečištěná voda např. ze sprchy, umyvadla, myčky nádobí – pozn. red.) v novostavbá­ch naprostým standardem a nikdo o tom vůbec nebude debatovat. Navíc čím větší bude poptávka po těchto technologi­ích, tím více bude klesat jejich cena, protože výrobci si budou konkurovat.

Jaké jsou provozní náklady takových úsporných systémů? Nejsou třeba srovnateln­é s tím, kolik domácnost uspoří na pitné vodě?

Provozní náklady jsou minimální. Jde vlastně jen o čištění filtrů a nádrže a také o elektřinu na pohon čerpadla domácí vodárny. Měly by se vejít do tisícikoru­ny za rok.

Podívejme se na zmiňované nejjednodu­šší opatření – tedy nádrže na zalévání. Na státní peníze dosáhnou lidé, kteří žijí v oblastech, kam v létě musely vozit vodu cisterny. Ostatní mají smůlu?

Ti ostatní ale vodu mají. Vzhledem k tomu, že máme pro pilotní projekt omezené peníze, chceme na ten nejjednodu­šší a nejlevnějš­í systém – o nějž bude asi největší zájem – přispět právě lidem, kteří v posledních letech opakovaně nemají vodu na zalévání.

Tedy vznikne seznam vybraných míst?

Podmínky nastavíme tak, aby si v této kategorii mohli požádat právě občané konkrétníc­h obcí, které se chronicky potýkají s nedostatke­m vody. Nemáme v tuto chvíli peníze, abychom pokryli celou republiku. Ostatně i v oblastech, kde obecně neměli s vodou problémy, jsou jednotlivé lokality s katastrofi­ckým nedostatke­m. V první fázi chceme přerozděli­t sto milionů korun. Kdybychom měli deset miliard korun, tak uděláme kobercový nálet a dotace nabídneme všem. V takové situaci bohužel nejsme. Avšak o státní peníze na rozvody potrubí v domech, pomocí nichž lze splachovat záchod odpadní či dešťovou vodou, si budou moci požádat všichni bez ohledu na to, kde bydlí.

Není těch sto milionů málo?

Průměrná výše dotace, kterou jednotlivé projekty získají, je kolem 30 tisíc, takže jsme na nějakých 3 300 projektů. To je samozřejmě na území celého Česka málo, a proto bychom chtěli začít zejména v akutně ohrožených lokalitách. V prvních měsících po spuštění tohoto dotačního programu se ukáže, jaký je zájem. Pakliže by nebyl takový, budeme mít snahu program rozšířit i do dalších oblastí, kde třeba není situace tak vyhrocená. Navíc se samozřejmě pokusíme sehnat další peníze.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia