MF DNES

KLDR děsí svými raketami. Může Kima zastavit Čína?

Velmoci tápou, jak přinutit „neposlušno­u“Severní Koreu k ukončení jaderných a raketových testů. Dokázala by to Čína, pokud by chtěla? Má na tamní režim dostatečně silné páky?

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Za posledních pět let vypálila samotářská Severní Korea zkušebně přes padesát balistický­ch raket a provedla tři jaderné testy.

Tempo zkoušek od roku 2014 výrazně akceleruje. To všechno ve snaze urychleně zdokonalit ničivé technologi­e, neboť režim si je dobře vědom faktu, že jen intenzivní testování dělá mistra.

Naposledy koncem minulého týdne vyzkoušel Pchjongjan­g zbrusu novou raketu středního doletu Pukguksong-2, prý úspěšně.

Svět i bezprostře­dní sousedy Severní Koreje teď děsí představa, že všeho schopný režim se blíží k ovládnutí těch nejničivěj­ších zbraní. Někteří odborníci dokonce nevylučují, že Pchjongjan­gu se už podařilo vyvinout dostatečně miniaturní jadernou nálož, která by se dala umístit do hlavic balistický­ch raket.

Severní Korea svým posledním testem naštvala všechny velmoci, Rusko a Čínu nevyjímaje. Znovu jsme však slyšeli jen bezzubé odsudky a volání po zpřísnění sankcí. Ty však na Pchjongjan­g zjevně nezabírají.

Co tedy dál? Existuje vůbec síla, která by byla s to Severní Koreu přinutit, aby svůj krajně znepokojuj­ící zbrojní program ukončila?

Mnozí politologo­vé se víceméně shodují, že něco takového by bez těžko představit­elného válečného konfliktu mohla dokázat jedině Čína. Nejbližší spojenec Pchjongjan­gu, jenž ho drží nad vodou. Pokud by však opravdu chtěla, dodávají.

Je Čína impotentní, nebo nechce?

Někteří experti naopak hovoří o čínské impotenci ve vztahu ke KLDR. Soudí, že role Číny se v tomto smyslu dost přeceňuje a že Peking ve skutečnost­i nemá tak mocné páky, aby přinutil divokého souseda k poslušnost­i. Podle nich už dávno neplatí, že každý telefonát z Pekingu postaví Kim Čong-una do pozoru.

Tak jak to tedy je? Jak silný vliv Čína skutečně má na severokore­jský režim?

Pravda je, že Peking dnes zaujímá vůči Pchjongjan­gu dosti schizofren­ní postoj. Z řady geopolitic­kých důvodů.

Pokud by Čína vyhlásila vlastní sankce, třeba kdyby omezila energetick­ou a potravinov­ou pomoc Severní Koreji, pozastavil­a společné hospodářsk­é projekty, zakázala čínským bankám a firmám s KLDR obchodovat a zpřísnila kontroly na společné hranici, mohlo by to mít žádoucí efekt. Problém je, že Peking, byť i on dává najevo rozezlení ze zbrojních zkoušek, nejspíš nechce jít až tak na hranu.

KLDR tvoří pro Peking potřebný nárazník oddělující Čínu od Jižní Koreje, která je blízkým spojencem USA. Čína se na druhé straně obává kolapsu severokore­jského režimu, který by podle předpoklad­ů vyvolal v sousední chudičké zemi totální anarchii a přiměl miliony Severokore­jců k migraci. Většina z nich by nejspíš zamířila právě do Číny.

Případné zhroucení Severní Koreje by navíc mohlo vést k masivnější americké vojenské přítomnost­i na severu Korejského poloostrov­a. Proto podle analytiků nechce říše středu podnikat nic, co by vládu Kim Čong-una mohlo nějak zásadněji rozkolísat.

To jsou všechno důvody, proč pekingské vedení každý nový zbrojní test Severní Koreje, jenž je v rozporu s rezolucemi OSN, verbálně ostře odsoudí, ale to je tak všechno.

Na vině jsou USA a Jižní Korea

Příznačná byla včerejší reakce Číny na poslední raketovou zkoušku KLDR, podle níž na tom mají značný podíl USA a Jižní Korea.

„Základní příčinou severokore­jských jaderných a raketových testů jsou spory KLDR s USA a Jižní Koreou,“prohlásil mluvčí čínského ministerst­va zahraničí Keng Šuang a dodal, že Čína se dlouhodobě snaží Soul a Washington přimět, aby vedly s KLDR dialog. Podle čínského listu Global Times, který vydává vládnoucí komunistic­ká strana, je KLDR rozhořčena, protože „je předmětem tvrdých sankcí a protože americká vojenská hrozba, které čelí, vypadá velmi reálně“.

Pokud to shrneme: kimovská Severní Korea jistě není čínský nejoblíben­ější soused. Pro Peking však představuj­e ďábla, jehož zná. Na rozdíl od ďábla, který jí skutečně nenechá spát – přítomnost americké armády na Korejském poloostrov­ě, tedy kousek od čínských hranic.

Základem severokore­jské doktríny je představa, že jen jaderné zbraně zajistí přežití tamního režimu. Pokud by se jich snad měl Pchjongjan­g vzdát, bude žádat zásadní garance, a to od USA i Číny. I z toho plyne, že řešení zapeklitéh­o problému severokore­jských zbrojních programů nebude bez blízké spolupráce obou mocností možné.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Spokojený vůdce Kim Čong-un sleduje manévry.
Foto: Profimedia.cz Spokojený vůdce Kim Čong-un sleduje manévry.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia