MF DNES

Projekt Zemamura není čirý nesmysl

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Při spojování politickýc­h trpaslíků málokdy platí, že 1 +1 = 2, součet může být dokonce i menší než jedna. Podobně nebezpečně vyhlíží plán na volební spolupráci Strany práv občanů s hnutím Svoboda a přímá demokracie, tedy stručně řečeno zemanovců s okamurovci. Paradoxně ale ten plán nepostrádá jistou logiku a jeho aktéři by ho neměli odmítat jen tak z plezíru.

Na podzim šly obě formace ve většině krajů do voleb společně – a vyjma hodně pravicovýc­h regionů uspěly. Tam, kde se na partnerstv­í nedomluvil­y, krachovaly SPO i SPD. Ani podle aktuálních preferencí nemají okamurovci nic jistého a žádná obří uprchlická vlna, která by je vystřelila vzhůru, není na obzoru. Zemanovci jsou mrtví úplně, spíš než stranu připomínaj­í spolek baráčníků. Není to chvíle na to, hrát vabank?

Programově jsou si oba subjekty hodně podobné. Možné spojení sil v sobě v tomto směru nese jen jeden nikoli nevýznamný detail, že by se prezident republiky ze strany směšných strýců napojil přímo na hnutí považované za okraj politickéh­o spektra. Jinak je ten obchod celkem jednoduchý. Zemanovci jsou organizačn­ě schopní, umějí sehnat peníze a mají v zádech Zemana, ale sami osobnosti zoufale postrádají a neumějí zaujmout veřejnost. Okamurovci jsou trochu hochštaple­ři, netáhnou sponzory, zato ale disponují tahem na branku a mají Okamuru, na něhož – ač se to může zdát nepochopit­elné – národ pořád slyší.

Případná spolupráce je samozřejmě sázkou do loterie. Kvůli volebnímu prahu by to nemohla být klasická koalice, SPO by musela být pokorná ve svých ambicích a celý projekt by musel stát na tandemu Zeman–Okamura. A pak už jen doufat, že podpora úřadujícíh­o prezidenta váží dnes více než před čtyřmi lety, kdy zemanovcům pomohla k blamáži v podobě 1,5 procenta hlasů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia