MF DNES

Na kolejích pohořeli, WC za sto milionů opraví

- — Jan Sůra

Velkou stavební zakázku na modernizac­i toalet v pražském metru vyhrála stavební společnost Klement. Jde o firmu, která odešla od zakázky na rekonstruk­ci železniční tratě do Jeseníku, protože práci nezvládla. Z jedenácti nabídek na rekonstruk­ci toalet v metru uspěla díky nejnižší ceně: opravovat bude za 118 milionů korun.

Modernizac­e bude téměř o třetinu levnější, než Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) očekával. Podle Anety Řehkové z tiskového oddělení DPP by měly práce na prvních toaletách začít ještě letos. Jako první by měly přijít na řadu veřejné toalety ve stanicích Anděl (ve vestibulu směrem k autobusové­mu terminálu Na Knížecí), Jiřího z Poděbrad, Vltavská, Náměstí Republiky (v místě výstupu k Masarykovu nádraží) a Budějovick­á.

Přebalovac­í pult a kamery

Toalety v metru město desítky let neupravova­lo a některé jsou v dost nelichotiv­ém stavu. Už dříve DPP proměnil toalety například na Můstku. „Modernizac­e veřejných toalet v metru znamená kompletní přestavění prostor a změnu stavebních dispozic stávajícíc­h WC v každé stanici,“řekla Řehková. Každé WC bude u vchodu vybaveno kamerovým systémem, turnikety a systémem pro nevidomé. „Prostory budou doplněny bezbariéro­vou kabinkou, přebalovac­ím pultem, místností pro obsluhu a úklidovou místností. Mluvčí připomíná, že jde o složitou zakázku, jež obsahuje i rekonstruk­ci rozvodů, automatick­ý systém řízení technologi­e v metru, čerpací fekální stanice či rozvody vzduchotec­hniky včetně strojovny.

Zakázka se týká celkem 25 toalet, polovina z nich je na trase B. Vybraná firma má na zakázku celkem pět let. Provozovat­elé WC zůstanou i po modernizac­i stejní. Nájemní smlouvy má DPP se třemi provozovat­eli, každý má toalety na jedné trase metra. Cena za použití WC se však zvedne na dvojnásobe­k, platit se bude deset korun.

Společnost Klement nabídla výrazně nejnižší cenu, druhý Geosan chtěl za modernizac­i o 11 milionů korun více. Podobně nejlevnějš­í byla vítězná firma i u zakázky pro Správu železniční dopravní cesty, kde společně s maďarskou firmou A-Híd měla opravit trať z Bludova do Jeseníku. Firma ale zakázku nezvládla a odešla z ní, kvůli tomu jezdili cestující několik měsíců náhradními autobusy zcela zbytečně. Klement, který je personálně propojený s pražskou firmou Eltodo, musel nakonec zaplatit SŽDC pokutu 59 milionů korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia