MF DNES

Nečas ztrácel sílu i čas. Uškodí mu to při draftu?

- Jan Daněk s přispěním Matěje Hejdy

Vyhlíží perné období. Ve škole musí Martin Nečas dohnat resty, aby uzavřel první pololetí. V autoškole ho čekají první jízdy.

A jeden z největších současných talentů českého hokeje věří, že se opět rozjede i na ledě. Osmnáctile­tá hvězdička z Brna totiž v extralize stejně jako celá Kometa začala pohasínat.

Z počátku sezony vytěžovaný a platný teenager se v posledních extraligov­ých duelech, do kterých nastoupil, vytrácel a nesbíral body. Tápající Kometa navíc vsadila na zkušenější muže. „Přestal jsem dostávat takový prostor, jelikož nám to nešlo,“uvědomuje si Nečas. „I sám jsem se cítil takový unavený. Byl jsem trošku bez síly a bez kondičky,“uznává mladý centr.

Může jeho lednový útlum ohrozit jeho vysněnou cestu do NHL?

Nečas by měl být podle odborníků v červnu nejvýše draftovaný­m Čechem. „Nějakou zásadní roli by to hrát nemělo,“soudí skaut Jakub Bažant, jehož společnost ISS Hockey shromažďuj­e pro týmy NHL před draftem podklady. „Spíše jde o to, že Martin může ztratit herní praxi, může dojít k dočasnému pozastaven­í jeho hokejového vývoje a ovlivnit to může také jeho sebevědomí.“

Zatímco na podzim se Nečas začal otloukat v extralize, současná situace vypadá jako test jeho psychické odolnosti. „Bavil jsem se o tom s klukama z reprezenta­ce. Je to o hlavě. Je důležité na to nemyslet a pořád stejně makat. Jinak se neposunete,“ví Nečas.

Ne, to není fráze, kterou odposlouch­al. Nečas je cílevědomý učeň, kterého vychvaluje i Martin Erat, spoluhráč a mentor z Komety.

Jen se (dočasně) výkonnostn­ě zadrhl. Vstřebává těžké měsíce. V srpnu brněnský klenot dovedl jako kapitán českou osmnáctku k premiérové­mu triumfu na prestižním Memoriálu Ivana Hlinky. Od září se rozkoukává v nejvyšší soutěži. V listopadu odehrál přípravný turnaj ve Švédsku s dvacítkou, na přelomu roku rovnou sledovaný šampionát stejné kategorie v zámoří. A pak směřoval zpět do extraligov­é sestavy.

„Mistrovstv­í světa dvacítek je pro kluka, který tam věkově nepatří, strašně náročná záležitost,“podotýká jeden z brněnských trenérů Petr Haken. „Co Martina znám, on chce uspět. Nechce být jen do počtu. Bral to svědomitě. Soustředěn­í organismus unaví.“

I proto Nečas na přelomu ledna a února dostal od brněnských trenérů opušťák, naordinova­li mu volnější režim. „Bylo to možná poprvé v sezoně, kdy jsem byl víc než dva dny doma,“pousměje se rodák ze Žďáru nad Sázavou.

V extraligov­é pauze, která končí zítra, jeho hokejový zápřah opět odstartova­l. S osmnáctkou byl na přípravném turnaji ve Švédsku, dnes ho po návratu očekávají v Kometě, které chce pomoct do play-off. V dubnu jej čeká mistrovstv­í světa do 18 let. „Říká se, že to je pro draft nejdůležit­ější,“naznačí Nečas. „Ale na to nesmím myslet,“nakazuje si svědomitý středoškol­ák.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia