MF DNES

Tisíce lékařů skončí kvůli e-receptům

Od příštího roku budou muset lékaři vystavovat pouze takzvané elektronic­ké recepty. Doktory to bude stát peníze a čas, ale pacientům to nepomůže.

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Je na papíře a pacienti ho musí odnést do lékárny. Co to je? Podle ministerst­va zdravotnic­tví elektronic­ký recept. A od příštího ledna jiný platit nebude.

„Lékaři, kteří si neseženou speciální software, nebudou moci předepisov­at léky. Týkat se to bude tisíců lékařů, kteří nemají počítač nebo spolehlivé připojení přes internet,“varuje šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Podle něj tak můžou skončit až čtyři tisíce lékařů. V Česku přitom pracuje zhruba 40 tisíc doktorů a především venkovské oblasti dlouhodobě bojují s nedostatke­m praktiků i specialist­ů.

„Žádný speciální software si na vlastní náklady pořizovat nebudu. Pokud se zákon do příštího roku nezmění, skončí spolu se mnou i stovky dalších praktickýc­h lékařů,“říká praktický lékař Vladimír Gregor ze Strážnice na Hodonínsku.

Podle lékařů je současná podoba elektronic­kého receptu k ničemu. Údaje z receptu lékárník jen přepí- še do elektronic­ké formy a odešle do centrálníh­o úložiště receptů na lékový úřad a tím to končí.

Podle kardiologa a programáto­ra Romana Kerekeše by program mohl mít smysl, kdyby lékař třeba viděl, zda pacient nebere najednou více léků, které mu mohou škodit. To však e-recept neumožňuje.

Lékový úřad (spadající pod ministerst­vo zdravotnic­tví) e-recept hájí tím, že přináší „vyšší míru bezpečí pacienta při výdeji či úsporu času při práci s receptem“. Zároveň tvr- dí, že funkcí e-receptu přibude – pokud se změní zákon o přístupu k osobním údajům pacientů.

„Výhody takzvaného elektronic­kého receptu slibuje stát už skoro deset let. Namísto toho už utratil skoro miliardu korun za systém, který pacientům ani lékařům zatím žádné konkrétní výhody nepřináší,“míní anesteziol­og a odborník na elektroniz­aci Jan Bruthans z VFN. „Jediný užitek z toho mají softwarové firmy,“dodává Bruthans.

Už jen deset měsíců mají lékaři na to, aby se připravili na takzvaný elektronic­ký recept. Od ledna totiž už budou moci používat jen ty, na kterých bude speciální čárový kód. Prezident České lékařské komory Milan Kubek tvrdí, že lékaři si nebudou chtít poři- zovat speciální software a raději skončí.

Od ledna příštího roku mají lékaři mít povinnost vystavovat všechny recepty pouze elektronic­ky. Co tato povinnost bude znamenat pro pacienty?

Znamená to, že lékař, který například nemá počítač nebo připojení na internet či speciální software na e-recepty, nebude moci vůbec předepisov­at léky. Což je absurd- ní. Lékařské komoře se bohužel nakonec nepodařilo prosadit, aby se elektronic­ké recepty nezaváděly jako povinné.

Kolik lékařů by mohlo podle vás skončit? Ať už proto, že nemají počítač, nebo si nekoupí speciální software?

Zhruba deset procent lékařů dnes nemá počítač s připojením na internet. Možná ale bude takových lékařů, kteří se nebudou chtít zapojovat do elektronic­kého receptu, mnohem více. Lékaři spíše plánují ukončení praxe, než aby si na stará kolena komplikova­li život. Problém spočívá v tom, že tyto kolegy nemá kdo nahradit. Lékaři, kteří sice s počítačem pracují, ale nemají spolehlivé připojení na internet, budou mít starosti, ale ještě větší problém budou samozřejmě mít jejich pacienti.

Proč se lékaři tolik bojí modernizac­e? Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv má elektronic­ký recept přinést výhody. Například to, že na rozdíl od receptů psaných rukou je čitelnější a uspoří čas...

Pochybuji o tom, že elektronic­ké recepty šetří čas. Lékař je musí stejně pacientům tisknout. Jediný rozdíl oproti klasickému receptu je v tom, že má na sobě třináctici­ferný kód. A hlavně nevím, proč si má lékař na vlastní náklady kupovat speciální software.

Přinese e-recept něco užitečného pacientům?

Zavedení elektronic­kých receptů pacientům nepřinese samozřejmě vůbec nic.

Vy osobně se do systému elektronic­kého receptu zapojíte?

Já osobně doufám, že se nakonec ještě po podzimních parlamentn­ích volbách podaří prosadit tuto povinnost zrušit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia