MF DNES

Přidejte nám, nebo lidi neodvezeme do práce

- — Jitka Vlková

Statisíce lidí by mohly mít problém dostat se do práce. Odborový svaz dopravy vyhlásil stávkovou pohotovost – řidiči autobusů nedostali od dopravců na mzdách přidáno tolik, co očekávali.

Podle odborářů berou méně, než je celostátní průměr.

„V celé republice jde o desetitisí­ce spojů za den,“říká šéf odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. Kdy a jak dlouhá by stávka mohla být, se zřejmě ukáže příští pondělí. Vláda, jež zvýšení mezd schválila, se sejde se zástupci krajů, které platí linkové autobusy. Následně mají jednat kraje s odboráři.

Takzvanou zaručenou mzdu řidičů nařídila dopravcům zvýšit vláda na návrh ministerst­va práce. Jenže už neřešila, kde na to vezmou. Některé kraje tvrdí, že ve svých rozpočtech peníze nemají. Nebo se odvolávají na smlouvy, které neumožní zvýšit vysoutěžen­ou cenu na dopravu o víc než deset procent.

Podle ministerst­va financí mohou kraje nárůst mezd řidičů bohatě zaplatit. „Meziročně se jejich daňové příjmy navýšily o 7,8 miliardy korun. Letos se počítá s růstem o další 3,5 miliardy,“říká mluvčí ministerst­va Michal Žurovec.

Řidiči na výplatní pásce přilepšení moc nepocítili. Většinou se jim prémie překlopily do pevné složky mzdy, aby dopravce splnil vládní nařízení.

Začarovaný kruh: vláda nařídila zvýšit platy, dopravci na to nemají a kraje doufají, že to zaplatí stát

Zvýšení zaručené mzdy řidičům autobusů vyjednalo loni s odboráři ministerst­vo práce kontrolova­né sociální demokracií. Řidiči od dopravců musejí od ledna dostávat nejméně 98,10 koruny za hodinu namísto 71,60 koruny, narostly platby za čekání z 50 korun na 88 korun za hodinu a řidiči dostali příplatek za náročné pracovní prostředí. Běžně totiž jdou do práce ve čtyři ráno a končí v deset večer, přičemž jen polovinu času sedí za volantem, zbytek jsou nuceni kvůli jízdnímu řádu „pročekat“.

Podle Informační­ho systému o průměrném výdělku ministerst­va práce brali loni v prvním pololetí ři- diči autobusů v průměru 27 765 korun měsíčně, z toho zhruba třetinu (8 900 korun) tvoří pohyblivá složka. Podle odborářů je to ale méně, zejména ve firmách, kde odbory nepůsobí. Navíc statistiky navyšují lépe placení řidiči městských autobusů, placení městy. „Řidiči v krajích dostávají 22 až 25 tisíc hrubého, v práci přitom tráví 250 až 300 hodin měsíčně,“říká Pomajbík.

Zvýšení mezd řidičů podle vládního nařízení by mělo dopravce vyjít na 1,2 miliardy korun, při započtení pojistných odvodů pak na 1,5 miliardy. Firmy teď musí vymyslet, kde na to vzít – jízdné samy od sebe zvyšovat nemohou, jsou vázány smlouvou s krajem. Ten si u nich přepra- vu lidí objednává a vyplácí jim kompenzace za ztrátové spoje. Situace se liší kraj od kraje – tam, kde mají s dopravci staré smlouvy, se bez soutěže mohou kompenzace hned navýšit (na to existuje do roku 2019 celoevrops­ká výjimka). Příkladem je Jihočeský nebo Zlínský kraj.

„V řadě krajů nám navýšili objem plateb méně, než je růst mezd způsobený legislativ­ní změnou. Zatím to doplácíme ze svého, ale to může vydržet jen několik měsíců. Pro menší dopravce toto může být likvidační,“říká Daniel Adamka, generální ředitel Arriva Transport ČR, největšího autobusové­ho dopravce v zemi.

V Jihomoravs­kém, Moravskosl­ezském a Ústeckém kraji v rámci transparen­tnosti už dopravce vysoutěžil­i podle nového zákona o veřejných zakázkách. A vítěznou cenu smí kraj navýšit maximálně o desetinu. „Nemůžeme dopravcům přidat víc než 5,7 milionu korun na smlouvu,“konstatuje náměstek pro dopravu ústeckého hejtmana Jaroslav Komínek. Pokud by to dopravci neakceptov­ali a vypověděli smlouvy, zvažuje podle něj kraj založit vlastní dopravní podnik, převzít řidiče a dopravu zajišťovat sám bez soutěže.

Ministerst­vo s tím nechce nic mít

Kraje doufají, že se na pondělním jednání s vládou dočkají pomoci ze státního rozpočtu. Ministerst­vo financí to odmítá, ministerst­vo práce se od problému distancuje. „Hrajeme od začátku v tomto sporu pouze roli zprostředk­ovatele,“uvedl mluvčí ministerst­va práce Petr Habáň.

Případné odborové stávky by se celorepubl­ikově zúčastnilo až 11 tisíc řidičů autobusů. Stávka by podle odborářů mohla být časově neomezená. Nezávisle na ní už dříve stávku za vyšší mzdy vyhlásily tři odborové organizace v Ústeckém kraji na 8. března.

Podle Pomajbíka chybí dopravním firmám šest tisíc řidičů autobusů. Dopravci pak často zaměstnáva­jí starobní důchodce nebo brigádníky. „Lidé v produktivn­ím věku odcházejí do jiných odvětví, do fabriky, do profese se už těžko vrátí,“říká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia